Τρίτη, 30 Ιουλ.
34oC Αθήνα

Ισπανία: Πρόστιμο 448 εκατ. ευρώ στην Booking.com – Οι λόγοι

Ισπανία: Πρόστιμο 448 εκατ. ευρώ στην Booking.com – Οι λόγοι

Η αντιμονοπωλιακή υπηρεσία της Ισπανίας επέβαλε στην Booking.com πρόστιμο 413,2 εκατομμυρίων ευρώ (448 εκατομμύρια δολάρια) για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά από το 2019 στη χώρα.

Η ρυθμιστική αρχή, CNMC, ανέφερε σε ανακοίνωσή της σήμερα (30.7.2024) ότι επέβαλε δύο πρόστιμα ύψους 206,6 εκατομμυρίων ευρώ στην Booking.com, μονάδα της εισηγμένης στη Νέα Υόρκη Booking Holdings BKNG.O, επειδή εκμεταλλεύτηκε το μερίδιο αγοράς που κατείχε σε ποσοστό 70% έως 90% για να επιβάλει αθέμιτους όρους στα ξενοδοχεία και να περιορίσει τον ανταγωνισμό από άλλους παρόχους υπηρεσιών online κρατήσεων. 

Η Booking Holdings δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η διαδικασία προήλθε από δύο καταγγελίες που υποβλήθηκαν από την ισπανική Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων (AEDH) και την Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων της Μαδρίτης το 2021.

Η CNMC δήλωσε ότι ο ιστότοπος κρατήσεων απαγορεύει στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στις δικές τους ιστοσελίδες από ό,τι στην Booking.com, ενώ επιβάλλει μονομερώς εκπτώσεις τιμών στα δωμάτια χωρίς να συμβουλεύεται τα ξενοδοχεία.

Η Booking.com αναγκάζει επίσης τα ισπανικά ξενοδοχεία να μηνύουν στις Κάτω Χώρες σε περίπτωση σύγκρουσης, δήλωσε η CNMC.

Για να διατηρήσει το υψηλό μερίδιο αγοράς της, η Booking.com προσφέρει οφέλη στα ξενοδοχεία που της φέρνουν περισσότερες αμοιβές, περιορίζοντας τη δυνατότητα των εναλλακτικών παρόχων υπηρεσιών να πείσουν τα ξενοδοχεία να συνεργαστούν μαζί τους.

Η διαδικτυακή υπηρεσία κρατήσεων μπορεί να ασκήσει έφεση κατά του προστίμου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις