Site icon NewsIT

Ισχυρά ονόματα «χτυπάνε» το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής – Οι logistics μπίζνες και οι συνέργειες

06.07.2024 | 06:27
Ισχυρά ονόματα «χτυπάνε» το Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής – Οι logistics μπίζνες και οι συνέργειες

Στιγμιότυπο από το εργοτάξιο κατασκευής του "Hard Rock Hotel and Casino" στο Ελληνικό, Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Επιχειρηματικά ονόματα – συμφέροντα μεγάλου βεληνεκούς και ισχυροί όμιλοι συμμετέχουν στο «παιχνίδι» της διεκδίκησης του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση, με σύμβαση παραχώρησης, το Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Σπηλιές» του Δήμου Φυλής.

Όπως και προ ημερών ανέφερε το newsit.gr, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε πως στην αρχική φάση, της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το παρών έδωσαν οι Aegean Oil, Fincop Infrastructure, Goldair Cargo, Newsphone Hellas και Ορφεύς Βεϊνόγλου. Ενδιαφέρον βέβαια έχει ποιοι σχετίζονται με κάποιες από αυτές τις εταιρείες.

Επί της ουσίας, για τη σύμβαση παραχώρησης, διάρκειας τουλάχιστον 35 ετών, του Επιχειρηματικού Πάρκου Φυλής αρχικό ενδιαφέρον έδειξε ο γνωστός επιχειρηματίας Δ. Μελισσανίδης – Aegean Oil, ενδεχομένως έχοντας στα πλάνα του συνέργειες με την μεταφορά καυσίμων κ.α. Λόγω του μεγάλου αριθμού φορτηγών / διαμεταφορικών επιχειρήσεων που θα έχουν ως έδρα τη Φυλή, η Aegean Oil ίσως να διαβλέπει ευκαιρία εδραίωσής της στην αγορά των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Στη «μάχη» είναι ο επίσης γνωστός επιχειρηματίας Δ. Κοπελούζος μέσω της Fincop (γνωστός ο όμιλος Κοπελούζου και για τις επενδύσεις όχι μόνο σε ενέργεια και υποδομές, μεταφορές κ.α., αλλά και στα logistics καθώς έχει «πόστο» στο πάρκο «Θριάσιο 2», μαζί με τη Hellenic Train).

Την υποδομή διεκδικεί ο Κ. Μπήτρος που είναι ο άνθρωπος του μεγάλου μεξικανικού fund της HIG Capital στην Ελλάδα (κατέβηκε στον διαγωνισμό μέσω της «Ορφεύς Βεϊνόγλου» στην οποία η πλατφόρμα logistics του fund, Streem, έχει αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό, ενώ προωθεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε τουρισμό/logistics, με χαρακτηριστικότερη την επένδυση 300 εκατ. στον Ασπρόπυργο), αλλά και ο Καλλίνικος Καλλίνικος με την Goldair Cargo που έχει διεκδικήσει και άλλες υποδομές στην Ελλάδα (π.χ. τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου κ.α., ενώ έχει βασικό ρόλο στο project ανάπτυξης εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο). Κοντά σε αυτούς είναι το δίδυμο Θεοδόση – Απέργη (σχετίζονται με τη Newsphone Hellas).

Το Επιχειρηματικό Πάρκο του Δήμου Φυλής σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί ως ένας σύγχρονος υποδοχέας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Προφανώς, λοιπόν, κάθε επιχειρηματίας, έχει κατά νου την αξιοποίηση της υποδομής σε συνδυασμό με άλλες μπίζνες που προωθεί είτε στον τομέα επιχειρηματικών / εμπορευματικών πάρκων (logistics), είτε σε σχέση με άλλες επενδύσεις που μπορούν να «κουμπώσουν» με αυτό το… project που έχει «άρωμα» μεταφορών και όχι μόνο.

Αυτή η «πεντάδα», λοιπόν, διεκδικεί το έργο που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα στην Αττική υλοποιώντας το Επιχειρηματικό Πάρκο, συνολικής επιφάνειας περίπου 437 στρεμμάτων. Για το οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να αποτελέσει ένα σύγχρονο, πράσινο και καινοτόμο εθνικό κέντρο μεταφορών και logistics, που θα υποστηρίζει συνολικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες της εθνικής αγοράς εμπορευματικών μεταφορών, ενώ παράλληλα θα αναβαθμίσει ριζικά την περιοχή της Δυτικής Αττικής, θα ενισχύσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής, όσο και κατά την περίοδο λειτουργίας.

Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει, το έργο εκτιμάται ότι θα επιτρέψει τη μεταφορά μεγάλου αριθμού μεταφορικών επιχειρήσεων, έως και 400, από τον Ελαιώνα. Με το έργο προβλέπεται η απομάκρυνση 4.000 φορτηγών ημερησίως από τον Κηφισό. Η απομάκρυνση των μεταφορικών εταιρειών από τον Ελαιώνα θα ανακουφίσει σημαντικά τον αυτοκινητόδρομο μειώνοντας την συμφόρηση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Επίσης, αναμένεται εξυγίανση της περιοχής του Βοτανικού, με τη δημιουργία άλλων χρήσεων και επενδύσεων, που θα συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχή, αλλά και αναβάθμιση του Δήμου Φυλής και της Δυτική Αττικής εν γένει, αλλά και σημαντικά άμεσα έσοδα για τον Δήμο Φυλής.

Προβλέπεται η παροχή οικονομικών κινήτρων συνολικού ύψους 21 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, προς τις εγκαταστημένες στην περιοχή του Ελαιώνα / Βοτανικού μεταφορικές επιχειρήσεις, για την «μετακόμισή» τους στον νέο Πάρκο της Φυλής. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης εκτιμάται σε 32 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συνοδών έργων, ενώ επιπλέον εκτιμάται μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων άνω του 1 δισ. ευρώ από την υλοποίηση του έργου.

Στις προβλεπόμενες χρήσεις γης του ακινήτου περιλαμβάνεται και η ειδική χρήση των τουριστικών καταλυμάτων – ξενοδοχείων, για την ορθή λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου. Δέσμευση του επενδυτή θα είναι να φτιάξει τον χώρο των πρακτορείων που θα αναπτυχθεί σε έκταση 80 στρεμμάτων και θα έχει επιπλέον 200 στρέμματα να αξιοποιήσει, όπως έχει σχεδιάσει, σε έναν οργανωμένο υποδοχέα που θα έχει σιδηρόδρομο και οδικές συνδέσεις με δυνατότητα logistics.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version