Κυριακή, 29 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Καταλύτης ο «Ηρακλής» για την εξυγίανση των τραπεζών – Αίτηση για τις τιτλοποιήσεις της υποβάλλει η Attica Bank

Καταλύτης ο «Ηρακλής» για την εξυγίανση των τραπεζών – Αίτηση για τις τιτλοποιήσεις της υποβάλλει η Attica Bank

Αίτημα για την ένταξη των τιτλοποιήσεών της στον «Ηρακλή ΙΙΙ» αναμένεται να καταθέσει στο Υπουργείο Οικονομικών τις προσεχείς ημέρες η Αttica Bank, οδεύοντας στην πλήρη εξυγίανσή της, στη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος εντός του φθινοπώρου.

Ανακοινώνοντας χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, την ετοιμότητα της κυβέρνησης να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μικρή αύξηση του κονδυλίου που έχει εγκριθεί για τις εγγυήσεις του «Ηρακλή ΙΙΙ», ο Υπουργός εθνικής Οικονομίας και οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι στόχος είναι στο προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, συστημικές και μη συστημικές, να περιορίσουν σε πολύ χαμηλά, ευρωπαϊκά επίπεδα, το ποσοστό των κόκκινων δανείων τους. Με το πρόγραμμα «Ηρακλής», υπενθύμισε ο υπουργός, διασφαλίστηκε η ταχεία ενίσχυση της ευστάθειας και της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος.

Το Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής» που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες και εφάρμοσε η κυβέρνηση το 2020, αποδείχτηκε καταλύτης για την εξυγίανση των τραπεζών και την σημερινή ισχυρή κατάστασή τους, που επιτρέπει την επιστροφή στη διανομή μερισμάτων ύστερα από 16 χρόνια.

Χθες, στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο πρόεδρός της Γκίκας Χαρδούβελης προσδιόρισε τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν την αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες.

Πρώτον, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των κεφαλαίων κατηγορίας Ι (Common Equity Tier 1 ratio – CET1 ratio), που παρακολουθεί επισταμένως ο επόπτης, ο SSM, τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν στο 15,5% σε ενοποιημένη βάση έναντι 15,7% του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Δεύτερον, οι δείκτες ρευστότητας, που επίσης παρακολουθεί ο επόπτης, υπερβαίνουν κατά πολύ τα ελάχιστα απαιτούμενα. Άλλωστε οι καταθέσεις των ιδιωτών βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία μετά το 2019. Έχουν αυξηθεί από 143 δισ. το 2019 σε 194 δισ. σήμερα, δηλαδή κατά περίπου 50 δισ. Στο τέλος του 2023 ο λόγος δανείων προς καταθέσεις ήταν στο 67,2%, δηλαδή πολύ κάτω της μονάδας, γεγονός που καταδεικνύει την ύπαρξη πλεονάσματος σε καταθέσεις και άφθονη ρευστότητα.

Τρίτον, όλες οι τράπεζες έχουν εκδώσει επιπλέον ομόλογα και έτσι έχουν ένα επιπλέον μαξιλάρι προστασίας των καταθετών, πέραν των κεφαλαίων κατηγορίας Ι και ΙΙ. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυτών έχουν μειωθεί από υψηλότερες του 8% το 2022 σε κάτω του 5% σήμερα.

Τέταρτον, ένας αξιόπιστος δείκτης της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος είναι τα αποτελέσματα από τα πανευρωπαϊκά stress tests. Στα τελευταία τεστ του 2023, οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες αναδείχτηκαν στην 5η, 12η, 13η, και 19η θέση ανάμεσα σε 109 συστημικές τράπεζες, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας ως την 4η καλύτερη χώρα από πλευράς σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος στην ΕΕ-27 και την πρώτη στη Νότια Ευρώπη

Πέμπτον, εδώ και δύο χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί και καταγράφουν ισχυρή θετική κερδοφορία. Το 2023 τα κέρδη μετά από φόρους έφτασαν τα 3,6 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων τα καθαρά κέρδη ήταν στο 12%, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο του μέσου όρου στην Ευρώπη.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις