Site icon NewsIT

«Κλειδώνει» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «διπλό» αρδευτικό έργο (ΣΔΙΤ) στην Κρήτη – Ποια είναι η σημασία του

19.10.2024 | 08:12
«Κλειδώνει» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «διπλό» αρδευτικό έργο (ΣΔΙΤ) στην Κρήτη – Ποια είναι η σημασία του

Στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «κλειδώνει» σημαντικό «διπλό» αρδευτικό έργο που προωθείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα υλοποιηθεί στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στον Νομό Λασιθίου, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Πρόκειται για το έργο Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Π.Ε. Λασιθίου και συνοδά έργα – Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Π.Ε. Λασιθίου και βασικά έργα αξιοποίησης αρδευτικού νερού στην Κρήτη, που θα αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προϋπολογισμού 55.900.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, με παράλληλη χρηματοδότηση 18.582.900 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα συνολικά 74.482.900 ευρώ. Το έργο καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες 13.500 στρεμμάτων.

Η κατασκευή του έργου θα υλοποιηθεί με την παράλληλη κατασκευή δύο ανεξάρτητων γεωγραφικά και λειτουργικά αρδευτικών δικτύων, εκ των οποίων το πρώτο βρίσκεται στην περιοχή Παλαικάστρου και Λαγκάδας του Δήμου Σητείας και το δεύτερο στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη του Δήμου Ιεράπετρας. Οι δύο αυτές αρδευτικές υποδομές συνθέτουν το σύνολο του έργου. Η διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης είναι 25 έτη περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του έργου.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση αρδευτικών υποδομών στις περιοχές Αγ. Ιωάννη (Δήμος Ιεράπετρας) και Χοχλάκια (Δήμος Σητείας στην Π.Ε. Λασιθίου και περιλαμβάνουν την κατασκευή φράγματος στον Άγιο Ιωάννη και του αρδευτικού δικτύου του καθώς και λιμνοδεξαμενής στα Χοχλάκια με τα συνοδά έργα και την αξιοποίηση με την υπογειοποίηση και βελτιστοποίηση του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου στην περιοχή.

Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτεινόμενων έργων της μελέτης μικρών ταμιευτήρων της ΠΕ Λασιθίου για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας.

Στην περιοχή Παλαικάστρου και Λαγκάδας του Δήμου Σητείας καλύπτει αρδευόμενη έκταση 6.000 στρεμμάτων περίπου. Στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη καλύπτει αρδευόμενη έκταση 7.500 στρεμμάτων περίπου. Το πρώτο τμήμα του στο Δήμο Σητείας, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε διάστημα 16 έως 18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Η Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού ενέκρινε τους φακέλους και τα σχετικά έγγραφα που εμπεριέχονταν στην τεχνική και οικονομική προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακηρύσσοντας τον όμιλο ως προσωρινό ανάδοχο του έργου.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version