Παρασκευή, 26 Ιουλ.
31oC Αθήνα

«Κόκκινο» στον διαγωνισμό για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας 

«Κόκκινο» στον διαγωνισμό για τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας 

«Σύννεφα» μαζεύονται πάνω από έναν διαγωνισμό Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που αφορούσε στην κατασκευή 13 Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΚΕΠΠ), κάθε ένα σε μία από τις Περιφέρειες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 131 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός αυτός του ΣΔΙΤ, φαίνεται ότι «κόλλησε» σε ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά ζητήματα. Είχε αναλάβει να τον φέρει εις πέρας ο φορέας Κτιριακές Υποδομές, για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Όμως, σύμφωνα με τον φορέα, τελικά δεν παραδόθηκαν οικόπεδα κατάλληλα ιδιοκτησιακά και πολεοδομικά για την ανέγερση των Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας από το υπουργείο, κατά συνέπεια, ο διαγωνισμός ματαιώνεται.

Όπως αναφέρονταν προ περίπου 4 ετών, όταν εγκρίνονταν η προώθηση του διαγωνισμού, ο ρόλος των 13 «στρατηγείων» των Περιφερειών θα ήταν επικεντρωμένος στη διαχείριση του συνόλου των συμβάντων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας και τα οποία εξελίσσονται στις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Θα αποτελούσαν στρατηγικά σημεία υποδοχής και επεξεργασίας όλων των σχετικών πληροφοριών καθώς και κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων φορέων για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση κάθε συμβάντος.

Επιπλέον, τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα θα αποτελούσαν και κεντρικά σημεία ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης των πολιτών με τον θεσμό και τις λειτουργίες της Πολιτικής Προστασίας, ενώ θα στέγαζαν μονίμως και διοικητικές λειτουργίες αυτής.

Αντικείμενο των περιφερειακών κέντρων θα ήταν ο συντονισμός, ο σχεδιασμός, η εποπτεία, η οργάνωση και η υλοποίηση των δράσεων αντιμετώπισης και παροχής οργανωμένης υποστήριξης στον αρμόδιο φορέα διαχείρισης και αντιμετώπισης των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης και των συνεπειών τους, στο πλαίσιο της τοπικής αρμοδιότητάς τους.

Επίσης, η συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση πληροφοριών που αφορούν σε εν εξελίξει συμβάντα ή επικείμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο, ο διαγωνισμός ματαιώνεται.

Το έργο αποτελούνταν από δύο περιοχές. Στην Περιοχή Α περιλαμβάνονταν επτά ΠΕΚΕΠΠ στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων ,κόστους 70,8 εκατ. ευρώ και στην Περιοχή Β που περιλαμβάνονται έξι ΠΕΚΕΠΠ στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Κρήτη και Νοτίου Αιγαίου, κόστους 60,7 εκατ. ευρώ. 

Τον διαγωνισμό διεκδικούσαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΑΒΑΞ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ – ΑΤΕΣΕ ΑΕ, INTRAKAT.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις