Ο Κυριάκος Φιλίππου, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες βιομήχανους κι ένας από τους ιδρυτές της ΦΑΓΕ, μίας από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας.
Αποτέλεσε δε, τον πρώτο που επινόησε το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα, που λανσαρίστηκε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του ’80 και «κατέκτησε» τις αγορές του κόσμου.
Με καταγωγή από τον σημερινό Δάφνο και πρώην Βοστινίτσα της Φωκίδας, ο Κ. Φιλίππου προερχόταν από παραδοσιακή οικογένεια βοσκών, καθώς ο παππούς Γιάννης Φιλίππου είχε αποκτήσει πρόβατα και γελάδια.
Η απόφασή του για να «κατέβει» από τα Βαρδούσια, στην Αθήνα, έγινε λόγω της βαρυχειμωνιάς με την οποία αναγκαζόταν να έρθει αντιμέτωπος.
Η πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητα στην πρωτεύουσα, έγινε όταν δημιούργησε ένα βουστάσιο στον Άγιο Λουκά στα Πατήσια, ενώ ταυτόχρονα μαζί με τα παιδιά του Θανάση και Κώστα άνοιξε κι ένα γαλατάδικο στην οδό Πατησίων 213, το 1922. Δεκατρία χρόνια αργότερα, τα δύο αδέλφια άνοιξαν ένα ακόμη μαγαζί, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το πρώτο.
Η περίοδος ωστόσο του πολέμου, όπως στάθηκε οδυνηρή για πολλούς Έλληνες, έτσι, και για την οικογένεια Φιλίππου, καθώς οι Γερμανοί κατέστρεψαν το μαγαζί, το οποίο, λειτούργησε ξανά μόλις αποκαταστάθηκε η ειρήνη στη χώρα. Όλο αυτό το διάστημα η οικογένεια επέστρεψε στο χωριό.
Η επιτυχία
Το όνομα ΦΑΓΕ από τα αρχικά Φιλίππου Αδελφοί Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις, άρχισε να λανσάρεται στην αγορά από το 1950, όταν ο Θανάσης Φιλίππου ξεκίνησε να πουλά τυποποιημένο βούτυρο, χρησιμοποιώντας τη φίρμα και λίγα χρόνια μετά, τα παιδιά του εγκαινίασαν τις πρώτες διανομές γιαουρτιού στην Αττική.
Το πρώτο εργοστάσιο ΦΑΓΕ λειτούργησε στο Γαλάτσι το 1964 και το δεύτερο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση το 1975, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Click4More Πέθανε ο βιομήχανος Κυριάκος Φιλίππου
Τη δεκαετία του ΄70 η εταιρεία αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα με τα επώνυμα γιαουρτιού στην Ελλάδα, ενώ τη δεκαετία του ΄80, τα στραγγιστά γιαούρτια ΦΑΓΕ επεκτάθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Αμερική τη δεκαετία του ΄90. Η επιτυχία τους ήταν τόσο μεγάλη, που κατάφεραν με το Total, να καταστήσουν το “ελληνικό γιαούρτι” σε ένα διεθνές brand name.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Κυριάκος Φιλίππου, σπούδασε χημικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ήταν δε, ο πρώτος στην Ελλάδα που βρήκε τον τρόπο αδρανοποίησης του γιαουρτιού ώστε να μπορεί να τυποποιηθεί και να διαρκεί περισσότερο. Ως εκ τούτου αποτέλεσε και τον πρώτο που παρουσίασε στην ελληνική αγορά τη δεκαετία του 1980 το στραγγιστό γιαούρτι με ανθόγαλα, με την εμπορική ονομασία Τotal.
Ως χαρακτήρας, ο Κυριάκος ήταν πρακτικός και εσωστρεφής γι’ αυτό και «συμπλήρωνε» τον αδελφό του και συνέταιρό του Γιάννη Φιλίππου, ο οποίος από πολύ μικρή ηλικία ήταν κοινωνικός και με εμπορικό πνεύμα.
Στο Δάφνο, τον τόπο που έζησε η οικογένεια Φιλίππου, υπάρχει ακόμη το πατρικό τους σπίτι ενώ ανάμεσα στις δωρεές που έχει κάνει η οικογένεια, ξεχωρίζει η ανακαίνιση του της Αγίου Νικολάου, που αποτελεί την κεντρική εκκλησία του χωριού.
Ο Κυριάκος Φιλίππου έχει έναν γιο τον Αθανάσιο – Κύρο και μια κόρη την Έλενα, που το 1997 παντρεύτηκε με τον εφοπλιστή και επιχειρηματία Γιάννη Κουμάνταρο, ο οποίος για μια πενταετία, έως το 2011 χειρίστηκε την εταιρεία Elbisco.
Τον Οκτώβριο του 2011 η ΦΑΓΕ προχώρησε στη σύσταση μιας νέα εταιρείας holding στο Λουξεμβούργο με ιδιοκτήτες τους Ιωάννη και Κυριάκο Φιλίππου, για να αποτελέσει τη μητρική για όλες τις δραστηριότητες του ομίλου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Όπως είχε ανακοινώσει τότε η διοίκηση, σκοπός ήταν να συμβαδίσει η νέα εταιρική δομή του ομίλου με την ολοένα και μεγαλύτερη διεθνοποίηση των εργασιών του και παράλληλα για να έχει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές κεφαλαίων και σε νέους επενδυτές.