Η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού επισήμανε σήμερα (3.6.2024) στα εγκαίνια της ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων ότι ο ναυτιλιακός κλάδος θα πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένος και με σύμπλευση τις προκλήσεις που βιώνει και αυτές που θα έρθουνε ως ευκαιρίες εξέλιξης, προόδου και σταθερότητας.
Καλοσωρίζοντας την παγκόσμια συνάντηση κορυφής της ναυτιλίας, τα Ποσειδώνια, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ανατρέχοντας στα λόγια του μεγάλου Ελληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη είπε: «Ας ανοιχτούμε και σήμερα στα πέλαγα, τρικυμίες, νηνεμίες, εμείς είμαστε οι καπετάνιοι και οφείλουμε να αντέξουμε».
Η πρόεδρος της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών αναφερόμενη στη σημαντική συμβολή της ναυτιλίας και των εργαζομένων της στην παγκόσμια οικονομία, που τις περισσότερες φορές δεν γίνεται αντιληπτή, είπε ότι η ναυτιλία είναι ο επιχειρηματικός κλάδος που λειτουργεί ως σύνδεσμος όλων των υπολοίπων, προάγει τη σύνδεση, την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητά του, ενώ ενώνει ταυτόχρονα όλο τον κόσμο.
Περιέγραψε τη ναυτιλία ως την άρθρωση του σώματος της ανθρωπότητας που εγγυάται την επιβίωση, τη διαβίωση και την ευημερία της παγκόσμιας κοινότητας κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Ας αναλογιστούμε πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς τη ναυτιλία, είπε η κυρία Τραυλού σχολιάζοντας μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε και εμπεριέχει τα συμπεράσματα της σχετικής έρευνας, που εκπονήθηκε από το World Maritime University, την United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) και την World Bank, στα οποία επισημαίνεται ότι η παγκόσμια οικονομία είναι «εξαρτώμενη» από τη ναυτιλία, καθώς η διακίνηση πρώτων υλών αγαθών και σύνθετων προϊόντων σε ποσοστό άνω του 80% δεν μπορεί να γίνει χωρίς πλοία.
Στο βίντεο αναφέρεται ότι τυχόν παύση της ναυτιλίας θα προξενούσε μη αναστρέψιμη ρήξη των βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού, κάτι που θα οδηγούσε σε στραγγαλισμό και πτώχευση πολλών επιχειρήσεων, αλλά και κατάρρευση πολλών εθνικών χρηματιστηρίων.
Αν η ναυτιλία σταματούσε τις δραστηριότητές της, η έλλειψη αγαθών θα σηματοδοτούσε την εκτόξευση του παγκόσμιου πληθωρισμού, δραματική μείωση του εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, ανεργία, έλλειψη πηγών ενέργειας, μεταφερόμενες από πλοία και ανθρωπιστικές κρίσεις.
Τέλος, η κ. Τραυλού είπε ότι η ευθύνη μας ως ναυτιλία των Ελλήνων είναι πολυεπίπεδη. «Ιστορική ως έθνος ναυτικό, διεθνής ως ηγέτιδα δύναμη παγκοσμίως, ευρωπαϊκή ως η υπεροπλία της Ευρώπης και εθνική ως εθνικό σύμβολο επιχειρηματικής αριστείας οικονομικής και κοινωνικής δύναμης και προσφορά στην πατρίδα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ