Πέμπτη, 18 Ιουλ.
31oC Αθήνα

ΜΕΤΚΑ: Ποιες υποδομές έχει βάλει στο στόχαστρο – Στο 1 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

ΜΕΤΚΑ: Ποιες υποδομές έχει βάλει στο στόχαστρο – Στο 1 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Νέα μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια έργα, όπως και υποδομές μέσω ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεις έχει βάλει στο στόχαστρο η ΜΕΤΚΑ, θυγατρική του ομίλου Metlen σε κατασκευές – υποδομές.

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, χθες (8.7.2024) ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΜΕΤΚΑ, κ. Ντίνος Μπενρουμπή, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης, ο όμιλος έχει ήδη ανεκτέλεστο έργων ύψους 1 δισ. ευρώ.

Για τη συνέχεια, μεταξύ άλλων, διεκδικεί οδικά και σιδηροδρομικά έργα για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν τις επόμενες ημέρες, τους διαγωνισμούς για τα σιδηροδρομικά έργα του ανταγωνιστικού διαλόγου (συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ), την επέκταση της γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας, προϋπολογισμού 600 εκατ. (ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη) αλλά και δύο οδικά ΣΔΙΤ (Μαυροβούνι – Έδεσσα και Δράμα – Αμφίπολη) συνολικής αξίας 550 εκατ. ευρώ.

Επίσης, διεκδικεί και αρδευτικά έργα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και περιβαλλοντικά έργα, όπως η διαχείριση στερεών αποβλήτων.

Μάλιστα, η ΜΕΤΚΑ έχει υποβάλει προσφορές για έργα συνολικής αξίας 250 εκατ. ευρώ, όπως το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων – ΚΕΛ Ραφήνας, η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων – ΟΕΔΑ Ύδρας, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Καβάλας, σε κοινοπραξία με Ηλέκτωρ, και η ΜΕΑ Αγρινίου.   

Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, η εταιρία στοχεύει κυρίως στις Παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ, καθώς «τα δημόσια έργα έχουν μικρή ζωή αυτό που ταιριάζει στην εποχή είναι ο ιδιωτικός τομέας να παίρνει τα ρίσκα». Αναφορικά με το αν υπάρχουν βλέψεις επέκτασης σε έργα υποδομών στο εξωτερικό, ο ίδιος εκτίμησε ότι προς το παρόν η ΜΕΤΚΑ επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά καθώς υπάρχει πολλή δουλειά και μεγάλος όγκος έργων που θα δημοπρατηθούν.

Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, η ΜΕΤΚΑ συνεχώς προσλαμβάνει στελέχη για να υποστηρίξει την κατασκευή των υποδομών. Όσον αφορά στην είσοδο της ΜΕΤΚΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, παρέπεμψε στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Metlen, Ευάγγελο Μυτιληναίο. Η ΜΕΤΚΑ για φέτος αναμένει λειτουργική κερδοφορία περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Να θυμίσουμε ότι στο χαρτοφυλάκιο της ΜΕΤΚΑ υπάρχουν έργα όπως το οδικό ΣΔΙΤ FlyOver Θεσσαλονίκης (με την ΑΒΑΞ, σχεδόν 370 εκατ. ευρώ), το δημόσιο οδικό έργο της παράκαμψης Χαλκίδας – Ψαχνών (Εύβοια) προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ, η κατασκευή του νέου ξενοδοχείου Sani / Ikos στην Κρήτη, η συμμετοχή (με την Intrakat) στην κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, η κατασκευή του εμπορικού κέντρου Marina Galleria επίσης στο Ελληνικό, ενώ αναμένει την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ (μαζί με την ΤΕΚΑΛ).

Επίσης, πρόκειται σύντομα να υπογράψει τη ΣΔΙΤ σύμβαση για την κατασκευή και λειτουργία 17 σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία, έργο αξίας 128 εκατ. ευρώ. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις