Δευτέρα, 28 Οκτ.
20oC Αθήνα

Μια επένδυση – ψήφος εμπιστοσύνης στην επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας 

Μια επένδυση – ψήφος εμπιστοσύνης στην επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας 

Η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται σε έναν έντονα αναπτυξιακό οικονομικό κύκλο, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις εκθέσεις και τις προβλέψεις όλων των μεγάλων θεσμικών οργανισμών, των διεθνών επενδυτικών τραπεζών και των οίκων αξιολόγησης.

Αφήνοντας πίσω την δεκαετία της κρίσης και την επίπονη διαχείριση της πανδημίας, ιδίως για τα δημόσια οικονομικά, η χώρα προχωράει σε ένα επόμενο κεφάλαιο ανασυγκρότησης, κάνοντας άλματα για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.  

Ενώ, τα τελευταία χρόνια, οι δείκτες των άμεσων ξένων επενδύσεων αποδεικνύουν πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια ασταθής χώρα, ακατάλληλη για επενδύσεις, η συζήτηση προσανατολίζεται, πια, στο είδος των επενδύσεων που προσελκύει.

Ενώ, η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η μείωση του κόστους δανεισμού για το Δημόσιο, τις τράπεζες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις αναμένεται να αυξήσουν τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, η ανταγωνιστικότητα της χώρας παρουσιάζει κάμψη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Institute for Management Development (IMD), η Ελλάδα υποχώρησε στην 49η θέση μεταξύ 64 χωρών, από την 47η που είχε καταταγεί στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση. 

Η αιτία για αυτή την επιβράδυνση αποδίδεται εν πολλοίς στη διεθνή αστάθεια, ωστόσο ένας ακόμα λόγος που δεν γίνεται να παραβλέψουμε είναι η κλαδική κατανομή των επενδύσεων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μεγαλύτερη συγκέντρωση των ΞΑΕ επικεντρώνονται στον τριτογενή τομέα (86%) και αφορούν χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τηλεπικοινωνίες, τουρισμό, real estate, τόνωση του εμπορίου, κατασκευές και δραστηριότητες αποθήκευσης και μεταφορών.

Με λίγα λόγια στις υπηρεσίες! Το ποσοστό του πρωτογενούς τομέα είναι σχετικά ασήμαντο (2%), ενώ του δευτερογενούς τομέα σε σύγκριση με τις δυνατότητες και τις ανάγκες της χώρας είναι χαρακτηριστικά μικρό (15%) και αφορά κυρίως τα φαρμακευτικά, τα τρόφιμα-ποτά-καπνό, τα χημικά και σε μικρότερο βαθμό ηλεκτρονικά προϊόντα και υπολογιστές. 

Κόντρα σε αυτό το περιβάλλον έρχεται μια πολύ σημαντική επένδυση στη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την προσέλκυση περισσότερων  επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς. Για πρώτη φορά στην ιστορία της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας δημιουργείται μια κοινοπραξία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με τον διεθνή τεχνολογικό και αμυντικό όμιλο CSG να επενδύει στην επανεκκίνηση του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, στο Λαύριο.

Πρόκειται για μια στρατηγική επένδυση, συγχρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον όμιλο CSG, που στοχεύει να κάνει την Ελλάδα τη δεύτερη, μόλις, χώρα στην Ευρώπη που θα παράγει TNT.  

H αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, η συμμετοχή της Ελλάδας στην παραγωγή κρίσιμου αμυντικού υλικού όπως τα πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος 155mm και η πρόσβαση της κρατικής εταιρείας ΕΑΣ στην κορυφαία τεχνολογία, την υψηλή τεχνογνωσία και το παγκόσμιο δίκτυο διανομής του 3ου μεγαλύτερου αμυντικού ομίλου στην Ευρώπη καθιστούν αυτή τη συνέργεια μια επένδυση-σταθμό.  

Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος αναμένεται να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, πως η Ελλάδα είναι ξανά ένας θελκτικός προορισμός για επενδύσεις που αφορούν την βαριά βιομηχανική παραγωγή.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις