Δευτέρα, 16 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Μoody’s: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook Eurobank και Εθνικής

Μoody’s: Αναβάθμισε σε θετικό το outlook Eurobank και Εθνικής

Σε θετικό από σταθερό αναβαθμίζει το outlook της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank η Moody’s, επιβεβαιώνοντας όλες τις υπόλοιπες αξιολογήσεις των δύο συστημικών ελληνικών τραπεζών

Την Παρασκευή (13.9.2024) η Moody’s αναβάθμισε και το outlook της ελληνικής οικονομίας. Ο οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει την Εθνική Τράπεζα για την ισχυρή οικονομική απόδοση της ελληνικής τράπεζας και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών τα τελευταία χρόνια. Τα αποτελέσματα του εξαμήνου της τράπεζας υποδεικνύουν μια σταθερή και διαρκή απόδοση με 18% ετήσια αύξηση των βασικών εσόδων προ προβλέψεων (Ιούνιος 2024) και αναλογία κόστους προς πυρήνα εσόδων 30,1%. Επισημαίνει την αύξηση 15% στα καθαρά έσοδα από προμήθειες σε ετήσια βάση, η οποία σταδιακά βοηθά στη διαφοροποίηση των κερδών της Εθνικής.

Επιπλέον, ο οίκος κάνει αναφορά και στην ισχυρή κεφαλαιακή βάση με δείκτη CET1 18,3% τον Ιούνιο του 2024. Σημειώνεται πως η ισχυρή κεφαλαιακή βάση υπονομεύεται σε ένα βαθμό από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της (3,6 δισ. ευρώ), που αποτελούν περίπου το 51% του κεφαλαίου CET1.

Η φερεγγυότητα της Εθνικής, όμως, υποστηρίζεται περαιτέρω από τη βελτίωσή της ποιότητας του ενεργητικού με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στο 3,3% (μείωση από το 5,4% τον Ιούνιο του 2023) σε συνδυασμό με υψηλή κάλυψη μέσω προβλέψεων (85,6%).

Η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τα κεφάλαια που έλαβε από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024 και εξακολουθεί να διατηρεί καθαρά ταμειακά διαθέσιμα περίπου 9 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 240%. 

Όσο αφορά τη Eurobank η Moody’s αναβάθμισε σε θετικό το outlook της με την αξιολόγηση να παραμένει στο Ba1. Η κίνηση εξηγεί λαμβάνει υπόψη τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της τα τελευταία χρόνια, τη γεωγραφικά διαφοροποιημένη βάση ενεργητικού και τα κέρδη της. Η Eurobank μπόρεσε να επιτύχει απόδοση ενσώματης λογιστικής αξίας 18,5% το πρώτο εξάμηνο του 2024 και αναλογία κόστους προς βασικά έσοδα 32,3%.

Το ισχυρό πιστωτικό προφίλ της τράπεζας αντανακλάται στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που ήταν στο 19,3%.

Ο οίκος αξιολόγησης στέκεται ιδιαίτερα στο υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (οι DTC αποτελούσαν περίπου το 38% του CET1 τον Ιούνιο του 2024) που υπονομεύει κάπως την ποιότητα του κεφαλαίου της τράπεζας, ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Η αξιοπιστία της τράπεζας υποστηρίζεται περαιτέρω από την ισχυρότερη ποιότητα του ενεργητικού, καθώς η τράπεζα κατάφερε να συγκρατήσει τα pro-forma μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPE) στο 3,1% τον Ιούνιο 2024 από 5,2% τον Ιούνιο του 2023, που συνδυάζεται με την αυξανόμενη κάλυψη προβλέψεων για NPE 93,2% τον Ιούνιο του 2024 από 73,2% τον Ιούνιο του 2023.

Τέλος, η Moody’s υποστηρίζει πως «πιστεύουμε επίσης ότι η πρόσφατα αποκτηθείσα πλειοψηφική συμμετοχή (περίπου 56%) στην Ελληνική Τράπεζα υποστηρίζει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της Eurobank, ενισχύοντας το γεωγραφική διαφοροποίηση».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις