Λίγες μέρες μετά την οριστικοποίηση της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank κι έχοντας ήδη προηγηθεί η ανακοίνωση εξαγοράς της Άκτωρ στα τέλη Μαρτίου, οι επιχειρηματίες Αλέξανδρος Εξάρχου, Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος, που το δυναμικό ντεμπούτο τους στο εγχώριο business σηματοδοτήθηκε την άνοιξη του 2022 με την αιφνιδιαστική εξαγορά της Intrakat από τον όμιλο Κόκκαλη, συνεχίζουν το επενδυτικό σερί στους δύσκολους κι απαιτητικούς κλάδους των τραπεζών, των κατασκευών και των media.
Μέσω της εταιρείας τους Thrivest, αυτές τις ημέρες επιβεβαιώθηκε κι επισήμως ότι θα συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, η οποία στη συνέχεια θα συνενωθεί με την Παγκρήτια. Με την νέα αυτή κίνηση ματ, πετυχαίνουν έναν ακόμη δύσκολο στόχο, να εισέλθουν στον τραπεζικό κλάδο μέσω μιας τράπεζας με πολλές και μεγάλες προοπτικές, όπως και τα φιλόδοξα πλάνα τους για τη δημιουργία μιας νέας ισχυρής μη συστημικής τράπεζας.
Η τρεις τους, δεν ξεχνούν το στόχο που έχουν θέσει για τις κατασκευές, να ισχυροποιήσουν τη θέση της Intrakat. Έτσι, παρά την αποχώρησή τους σε προηγούμενο χρόνο από την Ελλάκτωρ, κατάφεραν με δελεαστική πρόταση στα μέσα Μαρτίου, να εξαγοράσουν τελικά τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου, την Άκτωρ ενισχύοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο τους, με πολλά κι ενδιαφέροντα έργα.
Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου: Κινήσεις στρατηγικής
Σκληροί διαπραγματευτές, οι τρεις τους κινούνται βάσει στρατηγικής, όπως απέδειξαν από τα προηγούμενα deals, αρχικά από την Ελλάκτωρ, στην οποία αφού εξάντλησαν τα ενδεχόμενα να διαμορφώσουν τους όρους όπως τους ήθελαν, αποχώρησαν μεν, με κέρδος δε. Με τίμημα 180 εκατ. ευρώ πούλησαν τη συμμετοχή τους στη Motor Oil, και όπως λέει η αγορά έφυγαν με κέρδος κοντά στα 60 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησαν οι διαπραγματεύσεις με την πλευρά Κόκκαλη, αποκτώντας τελικά την Intrakat, για την οποία δεν άφησαν ούτε μια μέρα να πάει χαμένη, καθώς χάραξαν στρατηγική ανάπτυξης, η οποία προέβλεπε εξαγορές κι επέκταση σε νέους τομείς. Για τη στρατηγική αυτή ζήτησαν από τους μετόχους να συμμετάσχουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία υπερκαλύφθηκε, αντλώντας κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ κι οδεύοντας προς το όραμα των ιδιοκτητών της, να καταστήσουν την Intrakat πρωταγωνίστρια στις κατασκευές.
Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου: Ο στόχος για τράπεζες
Ανάλογη ήταν η στρατηγική που χάραξαν και για τη δραστηριοποίησή τους στον τραπεζικό κλάδο. Η πρώτη προσέγγιση έγινε με την είσοδό τους στην Παγκρήτια, μέσω συμμετοχής τους στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας τον Οκτώβριο 2022 όπου απέκτησαν 33%. Τη συμμετοχή τους αύξησαν σε δεύτερο χρόνο, εξαγοράζοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 11% από την εταιρεία Lyctos Group συμφερόντων Μιχάλη Σάλλα, κατέχοντας πλέον ποσοστό που φτάνει κοντά στο 42% του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας. Παρόλο που τελικά το σχέδιο για συγχώνευση Παγκρήτιας με Συνεταιριστική Χανίων ναυάγησε, ωστόσο η παρουσία των τριών επιχειρηματιών διευρύνεται στον τραπεζικό κλάδο, με νέα σχέδια που αφορούν πλέον την Τράπεζα Αττικής. Τα «χαρτιά» τους για τον τραπεζικό κλάδο, οι επιχειρηματίες θα ανοίξουν όταν ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής στην οποία θα συμμετάσχουν και η συγχώνευση της με την Παγκρήτια.
Εκτός από τον κατασκευαστικό και τραπεζικό κλάδο, η δραστηριότητά τους στην ελληνική αγορά αποτυπώνεται επίσης και στον κλάδο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ως ιδιοκτήτες του Flash.gr, και του τηλεοπτικού καναλιού Action 24 της εταιρείας Sport TV Ραδιοτηλεοπτική ΑΕ.
Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου: Το ντεμπούτο στην Ελλάδα
Οι Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης, μέχρι πρότινος ήταν γνωστοί στην Ελλάδα κυρίως στο φίλαθλο κοινό, ως τα «αφεντικά του Αστέρα Τρίπολης», καθώς η επιχειρηματική τους δραστηριότητα αναπτυσσόταν στα μακρινά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως εκ τούτου η αγορά γνώριζε ελάχιστες πληροφορίες γι’ αυτούς.
Η δραστηριότητά τους ωστόσο στα ΗΑΑ ήταν έντονη κι επικερδής όπως αποδείχθηκε, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν αξιόλογη περιουσία από του νευραλγικούς τομείς της ναυτιλίας και της ενέργειας. Από μια γνωριμία στα καράβια, οι δυο τους ίδρυσαν εφοπλιστική εταιρεία, με παρουσία και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ εισήλθαν στην αγορά της ενέργειας το 2016 όταν ίδρυσαν την Volton, την οποία στη συνέχεια μεταπώλησαν σε τρίτους. Σήμερα διαχειρίζονται και μια σειρά από φωτοβολταϊκά πάρκα σε ξένες αγορές, ενώ η δραστηριότητά τους επεκτείνεται και στα οικολογικά προϊόντα.
Όπως αποδεικνύουν, τα επενδυτικά τους σχέδια για την Ελλάδα είναι πολλά και σε διαφορετικούς τομείς. Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι πρωταγωνιστές στην οικονομική ζωή της χώρας, σε όλες τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν έχουν ένα στόχο, να δημιουργούν υγιείς Οργανισμούς, που θα μπορούν να είναι κερδοφόροι και θα δημιουργούν υπεραξίες για τους μετόχους τους.