Site icon NewsIT

Νέα «μάχη» κατασκευαστών στις 7 Αυγούστου για το ΣΔΙΤ έργο άρδευσης Αλμωπαίου – Θα «ξεδιψάσουν» 120.000 στρέμματα

04.07.2024 | 06:32
Νέα «μάχη» κατασκευαστών στις 7 Αυγούστου για το ΣΔΙΤ έργο άρδευσης Αλμωπαίου – Θα «ξεδιψάσουν» 120.000 στρέμματα

Water supply pipeline system, which runs through water-filled canals, in rural areas.

Δεσμευτικές προσφορές για την υλοποίηση ενός ακόμη αρδευτικού έργου στη Μακεδονία ετοιμάζονται να δώσουν μεγάλοι όμιλοι και κοινοπραξίες του τομέα κατασκευών – υποδομών. Πρόκειται για το έργο που αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση, μέσω ΣΔΙΤ, του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Δικτύου Άρδευσης Αλμωπαίου ποταμού.

Η διάρκεια της ΣΔΙΤ είναι 25ετής και η αξία της υπολογίζεται σε έως 98,5 εκατ. ευρώ. Προσφορές στην τελική φάση του διαγωνισμού που προωθείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλούνται να δώσουν έως τις 7 Αυγούστου 2024 οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Intrakat, Μυτιληναίος – Μεσόγειος, ΑΒΑΞ – Θαλής – Γκολιόπουλος.

Το έργο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Δικτύου Άρδευσης Αλμωπαίου εξυπηρετεί συνολικά εκτάσεις 120.440 στρεμμάτων που υπάγονται στους Δήμους Σκύδρας και Πέλλας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αφορά την άρδευση της περιοχής και προβλέπεται να υλοποιηθεί με κλειστά αρδευτικά δίκτυα συνολικού μήκος 790 χλμ.

Η κατασκευή του έργου θα συμβάλλει στην άρδευση καλλιεργούμενων εκτάσεων στο βορειοδυτικό τμήμα της πεδιάδας Γιαννιτσών, με ταυτόχρονη ενίσχυση και ποιοτική βελτίωση της οικολογικής παροχής της Περιφερειακής Τάφρου Θεσσαλονίκης. Η εν λόγω περιοχή, σήμερα αρδεύεται πλημμελώς με νερό προερχόμενο από μεγάλο αριθμό ιδιωτικών γεωτρήσεων εντός της περιμέτρου των έργων και με πρόχειρες απολήψεις από την Περιφερειακή Τάφρο.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, η περιοχή αναμένεται να αρδεύεται από δώδεκα επιμέρους αρδευτικά δίκτυα που θα αρδεύουν συνολικά ακαθάριστη έκταση περί τα 150.000 στρέμματα και καθαρή έκταση 120.440 στρεμμάτων.

Για την μεταφορά του αρδευτικού νερού προβλέπεται να κατασκευασθεί αγωγός μεταφοράς – προσαγωγής από το φράγμα Αλμωπαίου, το οποίο προβλέπεται να κατασκευασθεί με ανεξάρτητη Εργολαβία. Ο αγωγός, εντός της αρδευόμενης περιοχής, θα διακλαδίζεται για να τροφοδοτήσει συνολικά δώδεκα ζώνες άρδευσης.

Tags:

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version