Επιχειρήσεις

Νέα τουριστική επένδυση στην Ιθάκη

Μία νέα τουριστική επένδυση δρομολογείται στην Ιθάκη, η οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ολοένα και περισσότερο στο στόχαστρο επενδυτών.

Συγκεκριμένα στον Πόρο-Άγιο Ανδρέα της Ιθάκης, ανατολικά του κόλπου Μώλου σχεδιάζεται τουριστική επένδυση, όπως προκύπτει από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο (της περιοχής όπου θα υλοποιηθεί το έργο) που έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δημόσια διαβούλευση. Η εκπόνηση ειδικού πολεοδομικού σχεδίου, που ορίζει, σε πρώτο επίπεδο, πώς χωροθετείται μία περιοχή, είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις μεγάλων επενδύσεων.

Τι σχεδιάζεται

Εν προκειμένω, η έκταση στην Ιθάκη για την οποία οι επενδυτές ζητούν την εκπόνηση ειδικού πολεοδομικού σχεδίου βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού καταλαμβάνοντας σημαντικό τμήμα του λόφου Πόρου. Ανέρχεται σε 942 στρέμματα, αποτελεί την ανατολική χερσόνησο που φυσικού λιμένα Βαθέως και απαρτίζεται από 56 επιμέρους όμορα οικόπεδα, τα οποία έχουν συνενωθεί.

Από αυτά τα 52 ανήκουν στον Ελληνοαμερικάνο επιχειρηματία Τζέιμς Αργυρόπουλο, ο οποίος έχει και το δικαίωμα επικαρπίας σε 3 αγροτεμάχια, με τη ψιλή κυριότητα να κατέχουν κατά 1/3 εξ αδιαιρέτου οι Αλέξανδρος, Νικόλας και Πήτερ Αργυρόπουλος. Ένα ακόμη αγροτεμάχιο κατέχει η εταιρεία Σάμινο όπου πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Σάμι Φάις.

Στην έκταση έχουν ανεγερθεί τρία κτίρια κατοικίας, συγκροτώντας μαζί με τους περιβάλλοντες χώρους τους, 2 μικρά «συμπλέγματα» κατοικιών. Το σχέδιο ανάπτυξης, του οποίου τα βασικά χαρακτηριστικά αναμένεται να εξειδικευθούν σε επόμενες αδειοδοτικές φάσεις προβλέπει τη δημιουργία σύνθετης και ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης (ξενοδοχείο και κατοικίες), μη ήπια ανάπτυξη και ανώτατο συντελεστή δόμησης 0,05.

Η ένταση δόμησης-εκμετάλλευσης που προτείνουν οι μελετητές είναι πιο χαμηλή «λόγω του ιδιαίτερου τοπίου της Ιθάκης αλλά και της ίδιας της περιοχής επέμβασης στον ευρύτερο κόλπο του Βαθέως», όπως αναφέρεται στην υπό διαβούλευση ΣΜΠΕ.

Συγκεκριμένα προτείνεται να μην υπερβεί το 0,055, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση της περιοχής επέμβασης υπολογίζεται σε 27,25 χιλ. τ.μ. Για αυτό το μέγεθος δόμησης, ο μέγιστος μικτός συντελεστής δόμησης που προκύπτει ανέρχεται σε 0,03.

Ενδεικτικά, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προβλέπει 170 ξενοδοχειακές κλίνες και δυναμικότητα τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών 327 ατόμων. Ο μέγιστος-ενδεικτικός- δηλαδή, εξυπηρετούμενος πληθυσμός υπολογίζεται συνολικά σε 497 άτομα.

Σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, η μελέτη προβλέπει την οργάνωση σε δύο υποζώνες. Την υποζώνη Α1 όπου το μέγιστο ύψος τίθεται σε 7,5 μ. Και την υποζώνη Α2, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της αξιοποιήσιμης επιφάνειας και το μέγιστο ύψος προτείνεται στα 4,5 μ.

«Η επιλογή διάκρισης των δύο υποζωνών βασίζεται στη λογική της ήπιας προσαρμογής και ένταξης των εγκαταστάσεων στις περίοπτες περιοχές και στην περιοχή που ορίζει την είσοδο στον κόλπο του Βαθέως και χρήζει ιδιαίτερης διαχείρισης. Επίσης, τα κτίσματα μεγαλύτερου ύψους επιτρέπονται σε περιοχές αθέατες από το Βαθύ με στόχο την προστασία του τοπίου.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης έχει ακόμη μακρύ αδειοδοτικό δρόμο, με την ΣΜΠΕ να βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Hellenic Cables: Υπέγραψε συμφωνία με την RTE για το έργο Bretagne Sud
Το ανατεθέν έργο περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης καθώς και τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την προμήθεια χερσαίων καλωδιακών συστημάτων υψηλής τάσης για την υποστήριξη των στόχων της Γαλλίας για ΑΠΕ
Hellenic Cables: Υπέγραψε συμφωνία με την RTE για το έργο Bretagne Sud