Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Οι επόμενοι στόχοι της Prodea και οι επενδύσεις αξίας 518 εκατ. ευρώ 

Οι επόμενοι στόχοι της Prodea και οι επενδύσεις αξίας 518 εκατ. ευρώ 

Επενδύσεις ύψους 518 εκατ. ευρώ «τρέχει» η Prodea Investments μέχρι το 2027, έχοντας στα σκαριά 17 έργα συνολικής αξίας 650 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αλλάζει τη στρατηγική της και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη πράσινων κτιρίων, logistics, κατοικιών, ενώ στοχεύει να διευρύνει την παρουσία της στον κλάδο των ξενοδοχείων.

Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο της Prodea Investments αποτελείται από 40% γραφειακούς χώρους, 17% ξενοδοχεία, 12% από τα παραρτήματα της Εθνικής Τράπεζας. Ακόμη, ένα 7% κατέχουν οι κατοικίες και ένα 4% τα logistics. 

Στο πλαίσιο της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης της Prodea, ο διευθύνων σύμβουλος Αριστοτέλης Καρυτινός σχολίασε τις αλλαγές που κάνει η εταιρεία το τελευταίο διάστημα στο χαρτοφυλάκιο της.

Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής: «Στοχεύουμε στην αλλαγή της σύνθεσης και ποιότητας του χαρτοφυλακίου μας. Συγκεκριμένα, επιδιώκουμε να μειωθεί η έκθεσή της σε μη στρατηγικά ακίνητα και έχουμε προχωρήσει σε ένα σημαντικό αριθμό πωλήσεων ακινήτων που πλέον δεν τα θεωρούμε χρήσιμα.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να κάνουμε σημαντικές ανακατασκευές κτιρίων, προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η εταιρεία συνεχίζει να ψάχνει καλούς μισθωτές για τα ακίνητά της και στο πλαίσιο αυτό έκανε ειδική στη μίσθωση του Karela Business Park, του μεγαλύτερου ακινήτου – συγκροτήματος γραφείων του χαρτοφυλακίου της, στη Mytilineos, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της εταιρείας.

Η νέα μίσθωση στη Mytilineos είναι 15ετής με ελάχιστη διάρκεια 12 έτη και υλοποιήθηκε μόλις τρεις μήνες μετά την εκκένωση του ακινήτου από την προηγούμενη μισθώτρια.

Ειδικότερα, η Prodea έχει επενδύσει σημαντικά σε πράσινα κτίρια γραφείων, τα οποία η αξία τους φτάνει το 1.2 δισ. ευρώ. Σ’ αυτήν την φάση έχει υπό ανάπτυξη συνολικά 100.000 τ.μ. και σύντομα το 50% του χαρτοφυλακίου θα αποτελείται από πράσινα γραφεία. Η μεγαλύτερη επένδυση της αποτελεί το μεγάλο συγκρότημα γραφείων στη Λ. Κηφισίας 77.

Συγκεκριμένα θα ανεγερθεί κτιριακό συγκρότημα γραφείων επιφάνειας περίπου 19.000 τ.μ. με ανωδομή 14.000 τ.μ., ενώ το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Η αξία των εμπορικών ακινήτων που έχει η εταιρεία υπολογίζεται περίπου στα 868 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία τους αφορά τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας και big boxes και καταστήματα σε διάσημους εμπορικούς δρόμους όπως η Ερμού.

Σ’ αυτήν τη φάση η εταιρεία προχωρά και στην ανάπτυξη logistics park στον Ασπρόπυργο, το οποίο θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ. Η αξία των logistics της εταιρείας υπολογίζεται στα 130 εκατ. ευρώ. Ήδη, στο χαρτοφυλάκιο υπάρχουν 150.000 τ.μ. και θα προστεθούν ακόμα 110.000 τ.μ. άρα η αξία τους θα φτάσει τα 250.000 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία τρέχει επίσης επενδύσεις σε δύο κατηγορίες οικιστικών ακινήτων που αφορούν από τη μία την πώληση και από την άλλη την ενοικίαση.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζει συνολικά 49.000 τ.μ. να πωληθούν, καθώς πρόκειται για μεγάλα διαμερίσματα πολυτελείας τα οποία βρίσκονται κυρίως στην Κύπρο και κοστίζουν 15.000 ευρώ τ.μ. Επίσης, συνολικά νοικιάζει 11.000 τ.μ. δηλαδή 370 μονάδες διαμερισμάτων, έχοντας εισόδημα 2,3 εκατ. το χρόνο.

Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι η απόκτηση του 100% της Mediterranean Hospitality Venture, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Στο χαρτοφυλάκιο ξενοδοχείων της, η MHV διαθέτει το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa, Limassol, το Nammos Limassol, το LPM Restaurant & Bar, το Park Tower Residences και το The Landmark Nicosia στην Κύπρο. Επιπλέον, το χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται στην Ελλάδα με το Nikki Beach Resort, το Porto Heli και το Porto Paros.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις