Τετάρτη, 7 Αυγ.
34oC Αθήνα

ΟΤΕ: Στα 326,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA το β’ τρίμηνο 2024

ΟΤΕ: Στα 326,7 εκατ. ευρώ τα EBITDA το β’ τρίμηνο 2024

Τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 6,6% το β’ τρίμηνο του 2024 και διαμορφώθηκαν σε 910,7 εκατ. ευρώ, λόγω ισχυρών επιδόσεων στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, τα έσοδα του Ομίλου OTE αυξήθηκαν κατά 7,6%, χάρη στις ισχυρές επιδόσεις στην κινητή, τις υπηρεσίες τηλεόρασης, τις υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και τα έργα ICT.

Στην Ρουμανία, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,8% σε μία άκρως ανταγωνιστική αγορά, αντανακλώντας εν μέρει την επίδραση από τη μείωση στα τέλη τερματισμού κινητής τηλεφωνίας και τις προωθητικές ενέργειες προηγούμενων περιόδων με στόχο τη συγκράτηση της πελατειακής βάσης.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), αυξήθηκαν κατά 11,8% σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκαν σε 567,3 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως κόστη που σχετίζονται με την αύξηση των εσόδων.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου παρέμεινε αμετάβλητη στα 326,7 εκατ. ευρώ, με την αύξηση 1,5% που επιτεύχθηκε στην Ελλάδα να αντισταθμίζεται από την πίεση στην κερδοφορία της Ρουμανίας. Η υψηλή συνεισφορά εσόδων ICT καθώς και διεθνούς χονδρικής, χαμηλού ωστόσο περιθωρίου κέρδους, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του περιθωρίου προσαρμοσμένου EBITDA (AL) του Ομίλου στο τρίμηνο στο 35,9%.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 156,1 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 6,4% από το Β’ τρίμηνο του 2023.

Ο ΟΤΕ συνεχίζει να επεκτείνει το μεγαλύτερο δίκτυο FTTH στην Ελλάδα αυξάνοντας τη διαθεσιμότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα και στην κινητή Ρουμανίας διαμορφώθηκαν σε 145,5 εκατ. ευρώ και 10,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε 121,2 εκατ. ευρώ το Β’ τρίμηνο του 2024, μειωμένες κατά 15,8% από το Β’ τρίμηνο του 2023 κυρίως λόγω διαφορετικού χρονισμού πληρωμών στο πλαίσιο του προγράμματος εθελούσιας αποχώρησης. Η εταιρεία διατηρεί το στόχο των Ελεύθερων Ταμειακών Ροών για το 2024.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 30 Ιουνίου 2024 διαμορφώθηκε σε 457 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 0,3 φορές το προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL) σε δωδεκάμηνη βάση. Η επόμενη σημαντική αποπληρωμή ομολόγου για τον Όμιλο τοποθετείται τον Σεπτέμβριο του 2026 (Ομόλογο 500 εκατ. ευρώ, 0,875%).

Τα συνολικά έσοδα στην Ελλάδα σημείωσαν ακόμα ένα τρίμηνο ισχυρής ανάπτυξης, καταγράφοντας αύξηση 7,6% σε ετήσια βάση, στα 846,1 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των εσόδων αντανακλά τη θετική δυναμική από υπηρεσίες κινητής, ευρυζωνικές υπηρεσίες, υπηρεσίες τηλεόρασης και ICT, ενώ οι χαμηλότερου ωστόσο περιθωρίου κέρδους, υπηρεσίες διεθνούς χονδρικής αυξήθηκαν σημαντικά στο τρίμηνο.

Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής στην Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητα στο τρίμηνο καθώς οι συνεχιζόμενες θετικές τάσεις στις ευρυζωνικές υπηρεσίες, μέσω των αναβαθμίσεων σε FTTx, και στην τηλεόραση αντισταθμίστηκαν από τη συρρίκνωση των παραδοσιακών υπηρεσιών φωνής.

Επιπλέον, η συμφωνία με τη NOVA αναμένεται να στηρίξει περαιτέρω την αύξηση των εσόδων της συνδρομητικής τηλεόρασης στο μέλλον.

Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής αυξήθηκαν κατά 3,7% στο τρίμηνο συνεχίζοντας τη θετική πορεία των τελευταίων τριμήνων. Τόσο τα έσοδα συμβολαίου όσο και καρτοκινητής αυξήθηκαν στο τρίμηνο αντανακλώντας την επιτυχημένη προώθηση των υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, τη μετάβαση των πελατών σε υπηρεσίες υψηλότερης αξίας και ορισμένες πρωτοβουλίες που εφαρμόστηκαν στα τέλη του 2023.

Η συνεχής αναγνώριση της απόδοσης του δικτύου και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις έρευνες ικανοποίησης των πελατών θα υποστηρίξουν τη μελλοντική ανάπτυξη. Το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό πελατών καρτοκινητής, σε συνδυασμό με τη σχετικά χαμηλή κατανάλωση δεδομένων, παρέχει μια συνεχιζόμενη ευκαιρία ανάπτυξης.

Τα έσοδα από υπηρεσίες χονδρικής κατέγραψαν αύξηση 10,3% στο τρίμηνο, αποτυπώνοντας την ισχυρή αύξηση της διεθνούς κίνησης, η οποία αντιστάθμισε τη αναμενόμενη πτώση στις εγχώριες ροές χονδρικής υψηλού περιθωρίου κέρδους, που σχετίζεται με τις υποδομές δικτύων των υπόλοιπων παρόχων.

Τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν κατά 21,7% στο τρίμηνο αντανακλώντας κυρίως την ισχυρή δυναμική των έργων ICT. Επιπλέον, τα έσοδα από πωλήσεις συσκευών σημείωσαν αύξηση στο τρίμηνο. Η Εταιρεία διατήρησε την ισχυρή της θέση στο κομμάτι των εταιρικών πελατών (B2B) με αύξηση εσόδων 33% στο ICT.

Η λειτουργική κερδοφορία στην Ελλάδα συνεχίζει να εξελίσσεται σύμφωνα με τις πρόσφατες τάσεις. Το προσαρμοσμένο EBITDA (AL) στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 1,5% στο τρίμηνο, στα 326,8 εκατ. ευρώ. Η μείωση του περιθωρίου κέρδους στο 38,6% αποτυπώνει την αυξανόμενη συνεισφορά ροών εσόδων χαμηλότερου περιθωρίου κέρδους στο τρίμηνο.

Η συνεχής αύξηση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη συγκράτηση του κόστους προσωπικού αντιστάθμισαν την πίεση στις εγχώριες ροές χονδρικής και τα υψηλότερα έξοδα μάρκετινγκ στο τρίμηνο.

Προοπτικές για το 2024

Το 2024, η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί το στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 470 εκατ. ευρώ περίπου, αντανακλώντας τις υψηλότερες πληρωμές φόρου εισοδήματος σε σχέση με το 2023, καθώς και τις αδύναμες ταμειακές ροές στην Ρουμανία.

Οι επενδύσεις του Ομίλου για το 2024 αναμένεται να ανέλθουν μεταξύ 610 εκατ. ευρώ και 620 εκατ. ευρώ, καθώς η εταιρεία συνεχίζει την ανάπτυξη των υποδομών FTTH.

Πολιτική Αμοιβών προς τους Μετόχους για το 2024

Ο ΟΤΕ προτίθεται να διανείμει περίπου το 95% των εκτιμώμενων ελεύθερων ταμειακών ροών. Η συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2024 θα ανέλθει σε περίπου 450 εκατ. ευρώ και επιμερίζεται σε μέρισμα αξίας 297 εκατ. ευρώ και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 153 εκατ. ευρώ περίπου.

Το εγκεκριμένο μέρισμα, που αντιστοιχεί σε 0,71 ευρώ ανά μετοχή, είναι αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2023. Το μέρισμα που καταβλήθηκε στις 10 Ιουλίου 2024, διαμορφώθηκε στο μικτό ποσό των 0,7216 ευρώ ανά μετοχή, προσαυξημένο με το μέρισμα που αντιστοιχούσε στις ίδιες μετοχές κατά την ημερομηνία αποκοπής.

Το Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών για το 2024 ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 2024 και είναι σε εξέλιξη. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει εκταμιεύσει το 48% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις