Παρασκευή, 30 Αυγ.
32oC Αθήνα

Ώθηση στις μικρές ανεμογεννήτριες δίνει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Ώθηση στις μικρές ανεμογεννήτριες δίνει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Οι μικρές ανεμογεννήτριες είναι παραδοσιακά ένας τομέας που αγνοήθηκε σε σχέση με τα μεγαλύτερα «αδέλφια» τους. Στη χώρα μας βλέπουμε παντού μεγάλα αιολικά πάρκα, όμως σπανίως βλέπουμε μικρά αιολικά συστήματα σε επίπεδο επιχείρησης ή κατοικίας που να προσφέρουν την ίδια υπηρεσία όπως τα φωτοβολταϊκά. Αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο εξής με το νέο νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο προέβλεπε ήδη την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών με ισχύ ως 60 κιλοβάτ και τις αμείβει με μια ταρίφα στα 157 ευρώ/MWh. Το νέο νομοσχέδιο θέτει επίσης ένα ανώτατο όριο ύψους στα 30 μέτρα, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύει ηλεκτρικό χώρο στους υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση τους.

Οι μικρές ανεμογεννήτριες επωφελούνται επίσης από απλοποιημένη διαδικασία σύνδεσης στο δίκτυο, όπως ισχύει για όλες τις ΑΠΕ με ισχύ έως 100 κιλοβάτ.

Η διαδικασία αυτή στην πράξη έχει ως εξής:

Ο αρμόδιος Διαχειριστής, εντός 15 ημερών από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο σχετικά με την αποδοχή ή απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης.

Ακολούθως:

α. Σε περίπτωση αποδοχής της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο τη Σύμβαση Σύνδεσης, στην οποία αναγράφονται οι όροι σύνδεσης, το κόστος σύνδεσης, τα απαιτούμενα έργα σύνδεσης, ο χρόνος υλοποίησης αυτών, καθώς και κάθε στοιχείο που απαιτείται για την τεκμηρίωση της ανάγκης υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων σύνδεσης και του κόστους αυτών.

Ο ενδιαφερόμενος οφείλει, εντός προθεσμίας εξήντα ημερών, να υπογράψει τη Σύμβαση Σύνδεσης καταβάλλοντας αντίστοιχα και τη σχετική δαπάνη, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Σύμβαση.
Η κατασκευή των έργων σύνδεσης ολοκληρώνεται από τον αρμόδιο Διαχειριστή:

  • εντός ενός (1) μηνός από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα δικτύου διανομής, ή
  • εντός τεσσάρων (4) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη χαμηλή τάση, ή
  • εντός οκτώ (8) μηνών για σταθμούς που συνδέονται στη Μέση Τάση (Μ.Τ.), εφόσον δεν απαιτούνται εργασίες σε Υποσταθμούς (Υ/Σ) Υψηλής Τάσης (Υ.Τ.) και Μ.Τ., ή
  • εντός δεκαοκτώ (18) μηνών, εφόσον απαιτούνται εργασίες κατασκευής νέου Υ/Σ Υ.Τ./Μ.Τ. ή επέκτασης Υ/Σ Υ.Τ./Μ.Τ.

Ο αρμόδιος Διαχειριστής ολοκληρώνει τα έργα σύνδεσης και στη συνέχεια προβαίνει στη σύνδεση του σταθμού.

β. Σε περίπτωση μη απόκρισης του αρμόδιου Διαχειριστή εντός δεκαπέντε εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση του ενδιαφέροντος για τη σύνδεση του σταθμού, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει στη σύνδεση του εν λόγω σταθμού στην εσωτερική ηλεκτρολογική εγκατάσταση, έχοντας την υποχρέωση να ενημερώσει προηγουμένως και εγγράφως τον αρμόδιο Διαχειριστή για την πρόθεση σύνδεσής του. Κατόπιν, ο ενδιαφερόμενος ενημερώνει τον αρμόδιο Διαχειριστή για την ενεργοποίηση του σταθμού.  Σε κάθε περίπτωση, για την πραγματοποίηση της σύνδεσης απαιτείται να έχει συναφθεί η σχετική σύμβαση με τον οικείο προμηθευτή.

γ. Σε περίπτωση απόρριψης της αιτηθείσας σύνδεσης, ο αρμόδιος Διαχειριστής ενημερώνει για τους λόγους της απόρριψης και δύναται να προτείνει αιτιολογημένα στον ενδιαφερόμενο εναλλακτικό σημείο σύνδεσης για λόγους ασφαλείας ή τεχνικής ασυμβατότητας των στοιχείων του συστήματος. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις