Σάββατο, 20 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Διαγωνισμός 85 εκατ. για ανέγερση φοιτητικών εστιών σε Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα με συν 750 κλίνες

Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Διαγωνισμός 85 εκατ. για ανέγερση φοιτητικών εστιών σε Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα με συν 750 κλίνες

Με περίπου 750 κλίνες για φοιτητές, σε 4 περιοχές και ειδικότερα σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα θα ενισχυθούν οι δομές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), που προχώρησε στην προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού για την υλοποίησης του έργου «Ανέγερση Φοιτητικών Εστιών στις Πανεπιστημιουπόλεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ», ύψους 85 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού (εκδήλωση ενδιαφέροντος) ορίστηκε για τις 6 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ η ΣΔΙΤ θα έχει διάρκεια 30 έτη, εκ των οποίων τα τρία θα είναι η κατασκευαστική περίοδος.

Το έργο αναμένεται πως θα αυξήσει τη δυναμικότητα του ΠΔΜ σε χώρους διαμονής κατά 750 κλίνες οι οποίες θα κατανεμηθούν σε πόλεις παρουσίας του Πανεπιστημίου λαμβάνοντας υπόψιν το υφιστάμενο κενό υποδομών καθώς και τη δυναμικότητα του αριθμού των φοιτητών. Μέσω της υλοποίησης του έργου η αναθέτουσα αρχή αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχρονων φοιτητικών εστιών υψηλού επιπέδου και «κοινοτήτων», που θα επιτρέπουν την εξοικονόμηση χρόνου των φοιτητών και του ακαδημαϊκού προσωπικού από άποψη μετακινήσεων, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα ενασχόλησης με μια γκάμα δραστηριοτήτων ώστε οι φοιτητές – ένοικοι να γεμίζουν δημιουργικά τη μέρα τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (ΙΦΣ) αναμένεται να υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των παρακάτω κτιριακών εγκαταστάσεων του ΠΔΜ:

  • Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη ΖΕΠ Κοζάνης. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 350 ατόμων. Η φοιτητική λέσχη αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί τη σίτιση 700 – 800 ατόμων καθημερινά, ανεξάρτητα αν διαμένουν σε κάποια φοιτητική εστία του συγκροτήματος.
  • Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην πανεπιστημιούπολη Καστοριάς. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων. Η φοιτητική λέσχη αναμένεται να μπορεί να εξυπηρετεί τη σίτιση 400 ατόμων καθημερινά, ανεξάρτητα αν διαμένουν σε κάποια φοιτητική εστία του συγκροτήματος.
  • Ανέγερση φοιτητικών εστιών στη Φλώρινα. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 150 ατόμων και φοιτητική λέσχη δυναμικότητας 350 ατόμων.
  • Ανέγερση φοιτητικών εστιών στην Πτολεμαΐδα. Το συγκρότημα φοιτητικών εστιών προτείνεται να έχει συνολική δυναμικότητα φιλοξενίας περίπου 100 ατόμων.

Στις περιοχές των φοιτητικών εστιών θα πρέπει να προβλεφθούν διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου σε κάθε συγκρότημα, οι οποίες ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν εσωτερική οδοποιία, συνδέσεις με δίκτυα ΟΚΩ, χώρους στάθμευσης και ηλεκτροφόρτισης οχημάτων, δίκτυα ποδηλατοδρόμων, ηλεκτροφωτισμό, χώρους στάσης, πέργκολες και έργα πρασίνου.

Ο σχεδιασμός των νέων κτιρίων θα συμμορφώνεται με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα προβλέπεται χρήση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, δημιουργώντας κτίρια τουλάχιστον μηδενικής κατανάλωσης Zero Energy Building.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις