Σάββατο, 26 Οκτ.
17oC Αθήνα

Περιστέρης: Να καταστεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυρίαρχη δύναμη στις υποδομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Περιστέρης: Να καταστεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυρίαρχη δύναμη στις υποδομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Ομίλου» θα φέρει η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Masdar, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, στην ομιλία του κατά την διάρκεια της σημερινής (23.10.2024) Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ομίλου, η οποία ενέκρινε την πώληση.

Η ομιλία του κ. Περιστέρη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με αποκλειστικό θέμα την έγκριση από πλευράς των μετόχων της πώλησης στη Masdar, του ποσοστού που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη θυγατρική της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, έναντι του ποσού των 20 ευρώ ανά μετοχή.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται να φέρει επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Ομίλου, ενώ παράλληλα θα βελτιωθεί περαιτέρω το χρηματοδοτικό προφίλ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς θα αφαιρεθεί και σχετικός δανεισμός ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Περιστέρης.

Η ανωτέρω συμφωνία, προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη νέα γενιά των επενδύσεων στην παραγωγή κι αποθήκευση καθαρής ενέργειας που θα υλοποιήσει στο μέλλον η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως μεταξύ άλλων στα έργα αντλησιοταμίευσης και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η συμμετοχή αυτή θα διατηρήσει την επενδυτική της παρουσία σε πολλά υποσχόμενους νέους τομείς ενεργειακών υποδομών, ενώ λειτουργεί προς όφελος και της θυγατρικής, ΤΕΡΝΑ, που διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατασκευή καίριας σημασίας ενεργειακών έργων.

Παράλληλα, επισημάνθηκε πως η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού, που εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια και που στόχο έχει να καταστήσει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κυρίαρχη δύναμη στον τομέα των υποδομών κάθε είδους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σημειώνεται πως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει κατακτήσει ηγετική θέση στους τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων, έχοντας πλέον στο χαρτοφυλάκιό της έργα και υποδομές πολύ μεγάλης αξίας.

Στον τομέα των μεταφορικών υποδομών, εξασφαλίστηκε ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο έργο του ΒΟΑΚ, που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αυτοκινητοδρόμου αυτή την περίοδο στην Ευρώπη.

Επίσης, το χαρτοφυλάκιό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με νέα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας με συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας άνω τον 300.000 τόνων που καθιστούν τον Όμιλο πρωταγωνιστή και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς σε συνδυασμό με τα έργα της Ηπείρου και της Πελοποννήσου, που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επεκτείνεται και στα έργα διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Σε ό,τι αφορά στο μέλλον, η συνεισφορά του κλάδου των Παραχωρήσεων στις οικονομικές επιδόσεις του Ομίλου αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες περιόδους με την εμπορική λειτουργία διαφόρων νέων έργων. Αυτό έχει ξεκινήσει ήδη με τη νωρίτερα του αναμενόμενου έναρξη της παραχώρησης της Αττικής Οδού.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις