Έκτακτο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 25,5 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση του τομέα τεχνικών υφασμάτων, ενέκρινε ο όμιλος Πλαστικά Θράκης, με έδρα την Ξάνθη και δραστηριότητες από την Σκωτία και τη Νορβηγία και τη Ρουμανία μέχρι την Βόρεια Αμερική και την Κίνα.
Το μεγαλύτερο ποσό, περί τα 21,4 εκατ. ευρώ αφορούν επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του ομίλου “Πλαστικά Θράκης” στην Ξάνθη, ενώ τα υπόλοιπα 4,1 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στις εγκαταστάσεις της Σκωτίας.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα θα είναι προσανατολισμένο στη Βιώσιμη Κερδοφόρα Ανάπτυξη του Ομίλου και η χρηματοδότησή του θα πραγματοποιηθεί κυρίως με ίδια κεφάλαια. Για το επενδυτικό πρόγραμμα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δημήτρης Μαλάμος τόνισε: “Κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του επενδυτικού προγράμματος της περιόδου 2015 -2020, των ιδιαίτερα ικανοποιητικών αποτελεσμάτων του Ομίλου το 2020 και το πρώτο τρίμηνο του 2021 και τη σταδιακή επαναφορά του Ομίλου στο παραδοσιακό μίγμα πωλήσεων, η Διοίκηση εστιάζει στην επόμενη μέρα και εισέρχεται σταδιακά σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, βελτίωσης των υποδομών και περαιτέρω επέκτασης των δραστηριοτήτων. Οι άμεσες επενδυτικές ενέργειες που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο έχουμε την πεποίθηση ότι θα θωρακίσουν την ανταγωνιστικότητα του Ομίλου, θα συμβάλλουν στην βελτίωση των περιθωρίων κέρδους και θα θέσουν τις βάσεις για τις επόμενες επιχειρηματικές μας κινήσεις, πάντα στο πλαίσιο της Κερδοφόρας Βιώσιμης Ανάπτυξης”.
Η ελληνική πολυεθνική της Ξάνθης
Την Πλαστικά Θράκης ίδρυσε το 1977 ο Σταύρος Χαλιορής στην Ξάνθη, ενώ το πρώτο εργοστάσιο που παράγει υφαντά σακιά πολυπροπυλενίου, σχοινιά και σπάγκους για την ελληνική αγορά αλλά και για εξαγωγές λειτούργησε το 1980. Λίγα χρόνια αργότερα, η εταιρεία εισέρχεται στην αγορά των τεχνικών υφασμάτων πολυπροπυλενίου με τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων στην Ξάνθη, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 δημιουργεί ένα τρίτο εργοστάσιο στην Ξάνθη, με εξειδίκευση στην παραγωγή βιομηχανικών νημάτων και νημάτων ταπητουργίας.
Η είσοδος της εταιρείας στο Χρηματιστήριο πραγματοποιήθηκε το 1995, ενώ από τα κεφάλαια που συγκέντρωσε συνέχισε την ανάπτυξή της, ξεκινώντας δύο χρόνια αργότερα, δραστηριότητα στην αγορά της άκαμπτης συσκευασίας με τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στα Ιωάννινα.
Λίγο πριν την έλευση του 2000 η Πλαστικά Θράκης, εξαγόρασε της Don & Low Ltd στη Σκωτία και ξεκινά να δραστηριοποιείται στην κατηγορία των μη-υφαντών, ενώ ή δεκαετία που μόλις ξεκινούσε αποτέλεσε για την οικογένεια Χαλιορή περίοδος εδραίωσης της θέσης της στο εξωτερικό. Στην Νορβηγία μέσω της εξαγοράς της Thrace Polybulk εισήλθε στην αγορά των FIBC/μεγασάκων, ενώ στην Νοτιοανατολική Ευρώπη διεύρυνε την παρουσία τηςμέσω της εξαγοράς της Thrace Ipoma (Βουλγαρία) και της ίδρυσης των Thrace Greiner (50% κοινοπραξία στη Ρουμανία) και Thrace Plastics Pack Doo (Σερβία).
Στις παγκόσμιες αγορές
Στη Bόρεια Αμερική, ο όμιλος επέκτεινε τις δραστηριότητές του με την εξ ολοκλήρου εξαγορά της Thrace LINQ Inc. και της Lumite Inc κατά 50%, το 2007, ενώ δύο χρόνια αργότερα επένδυσε σε μια νέα γραμμή παραγωγής μη-υφαντών βελονωτών υφασμάτων στη Βόρεια Αμερική (Thrace LINQ).
Συνολικά, οι εταιρείες του Ομίλου επέκτειναν το δίκτυο των πωλήσεων τους σε 80 χώρες, ενώ ημερομηνία σταθμός ήταν το 2012 όπου ίδρυσε, μια νέα εμπορική εταιρεία στην Κίνα με στόχο τη διείσδυση στην ευρύτερη αγορά της Ασίας.
Παρά την οικονομική κρίση, η εταιρεία το 2013, διεύρυνε την επιχειρηματική της δραστηριότητα, ιδρύοντας την εταιρεία «Θερμοκήπια Θράκης Α.Ε.» με αντικείμενο δραστηριότητας τη δημιουργία θερμοκηπίων για την παραγωγή ντομάτας με την εφαρμογή της μεθόδου υδροπονικής καλλιέργειας και την αξιοποίηση και χρήση γεωθερμικής ενέργειας.
Στη συνέχεια εισήλθε στην αγορά των προϊόντων στεγανοποίησης μέσω της ίδρυσης της εταιρείας “Thrace-Eurobent A.B.E.E.” στην Ξάνθη (51% κοινοπραξία). Το 2016 επενδύει σε δύο νέες γραμμές παραγωγής Βελονωτών Μη-υφαντών και Spunbond υφασμάτων στην Ελλάδα (Thrace NG), ενώ την ίδια χρονιά ξεκινά η παραγωγή thermoforming στη Βουλγαρία (Thrace Ipoma). Ένα χρόνο αργότερα ξεκινά η παραγωγή injection στην Ιρλανδία (Thrace Synthetic) και το 2018 η εταιρεία επενδύει σε μια νέα γραμμή παραγωγής Βελονωτών Μη-υφαντών υφασμάτων στη Βόρεια Αμερική (Thrace LINQ), ενώ ολοκληρώνεται με επιτυχία το σχέδιο επέκτασης των Θερμοκηπίων Θράκης κατά 45 στρέμματα, φτάνοντας συνολικά τα 185 στρέμματα.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της, το 2019, η διοίκηση αποφάσισε να συνεχίσει την εσωτερική αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων του ομίλου, τον περιορισμό δραστηριοτήτων σε αγορές και προϊόντα με χαμηλά περιθώρια κέρδους και την ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων.
Το νέο επενδυτικό πρόγραμμα
Σχετικά με τα 21,4 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού προγράμματος, αφορά τα εξής:
– επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό παραγωγής τεχνικής ίνας, η οποία αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή των μη υφαντών βελονωτών υφασμάτων (Needle Punch). Τα υφάσματα Needle Punch απευθύνονται σε πληθώρα εφαρμογών στους κλάδους υποδομών και κατασκευών, γεωργίας, αυτοκινητοβιομηχανίας, κλπ,
– επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό ανακύκλωσης, για αύξηση της δυναμικότητας ανακύκλωσης τελικών προϊόντων ή πλαστικών απορριμμάτων, τόσο από τις εσωτερικές παραγωγικές διαδικασίες, όσο και τρίτων πηγών, ενέργεια η οποία εναρμονίζεται με τις δεσμεύσεις του Ομίλου, αφενός για τη χρήση περισσότερων ανακυκλωμένων πρώτων υλών, αλλά και εστιάζοντας στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των τελικών προϊόντων του,
– επένδυση σε εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταικών συστημάτων για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών του εργοστασιακού συγκροτήματος του Ομίλου στην περιοχή της Ξάνθης (net metering), ισχύος 1.5 MW, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη, στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων για εξοικονόμηση ενέργειας και περαιτέρω μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος,
– επένδυση σε υποδομές (γη και κτίρια), η οποία θα δημιουργήσει τις ικανές συνθήκες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών μονάδων, αλλά και θα διαμορφώσει συνθήκες μελλοντικής ανάπτυξης της δραστηριότητας και της κερδοφορίας των εταιρειών του Ομίλου.
Στη Σκωτία
Περαιτέρω στο πλαίσιο του έκτακτου επενδυτικού προγράμματος, στις εγκαταστάσεις της Don & Low στο Forfar της Σκωτίας, θα πραγματοποιηθούν:
– επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό λαμιναρίσματος για αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας στην περαιτέρω μεταποίηση μη υφαντών υφασμάτων Spunbond, με σκοπό την αύξηση των περιθωρίων κέρδους,
– επένδυση σε μηχανολογικό εξοπλισμό ανακύκλωσης, για αύξηση της δυναμικότητας ανακύκλωσης τελικών προϊόντων ή πλαστικών απορριμμάτων, τόσο από τις εσωτερικές παραγωγικές διαδικασίες, όσο και τρίτων πηγών,
– επένδυση σε υποδομές (γη και κτίριο), η οποία θα δημιουργήσει τις ικανές συνθήκες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των παραγωγικών μονάδων, αλλά και θα διαμορφώσει συνθήκες μελλοντικής ανάπτυξης της δραστηριότητας και της κερδοφορίας της εταιρείας.