Σάββατο, 23 Νοε.
18oC Αθήνα

Ποια είναι τα εμπόδια για τις μεγάλες επενδύσεις ακινήτων

Ποια είναι τα εμπόδια για τις μεγάλες επενδύσεις ακινήτων
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η ασταθής νομοθεσία, η έλλειψη ειδικού χωροταξικού πλαίσιο στον τουρισμό, η μεγάλη γραφειοκρατία αλλά και οι χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης είναι μερικά από τα βασικότερα προβλήματα που καθυστερούν σημαντικά την υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Την ώρα που συνολικά δέκα τουριστικές επενδύσεις είναι παγωμένες εδώ και 18 μήνες στο Enterprise Greece, αναμένοντας την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής.

Η κατάσταση αυτή που επικρατεί στην ελληνική αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, φαίνεται ότι καθυστερεί σημαντικά την ανάπτυξη της χώρας αλλά αποθαρρύνει και τους ξένους επενδυτές από το να διαθέσουν τα μεγάλα κεφάλαιά τους. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει momentum και αποτελεί ιδιαίτερο πρόσφορο έδαφος για μεγάλες επενδύσεις. 

Επί του θέματος τοποθετήθηκε, ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Development κ. Πάνος Παναγιωτίδης, τονίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει με την έκδοση των απαραίτητων αδειών για να προχωρήσει μια επένδυση. Συγκεκριμένα ανέφερε το εξής:

«Σήμερα βιώνουμε μια πραγματικότητα που λέει ότι έχει καταρρεύσει όλος ο πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας. Βρίσκεται σε διαβούλευση το καινούργιο χωροταξικό, αλλά και όλα τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Η πραγματικότητα για οποιονδήποτε επενδυτή, που είχε πάρει μια απόφαση πριν 4-5 χρόνια να πάρει μια έκταση, είχε φτιάξει ένα business plan, σήμερα όλο αυτό βρίσκεται στον αέρα. Αν δεν λυθεί όλο αυτό το πρόβλημα άμεσα θα χαθεί αυτό το momentum».

Ο ίδιος μάλιστα μίλησε και για την επένδυση που υλοποιεί η εταιρεία του στους Πεταλιούς,  η οποία έχει συναντήσει τις καθυστερήσεις όπως όλα τα έργα τέτοιου βεληνεκούς. Συγκεκριμένα τόνισε το εξής: «Η δική μας επένδυση σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος των Πεταλιών, είναι στην περιοχή της Νότιας Εύβοιας, αφορά σε μια έκταση 600 στρεμμάτων, επένδυση 200 εκατ. ευρώ, με μια πολύ ήπια δόμηση, η οποία αναμένουμε ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 400 θέσεις άμεσης εργασίας». 

Ρηχή χαρακτήρισε την αγορά ακινήτων και ο κ. Γιάννης Δεληκανάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Southrock Asset Management, ο οποίος έκανε λόγο για τρομακτικό ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών να επενδύσουν στον τουριστικό κλάδο, βρίσκουν όμως μπροστά τους την ελληνική νομοθεσία. 

 «Ο μόνος τρόπος να λυθεί το θέμα είναι το εργαλείο των στρατηγικών επενδύσεων. Υπάρχουν τοπικά συμφέροντα που δεν επιθυμούν τις επενδύσεις, εξελίσσεται ένα μπραν ντε φερ κι ελπίζω η κυβέρνηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις» τόνισε ο κ. Δεληκανάκης.

Σημείωσε επίσης ότι το κανονιστικό πλαίσιο της χώρας είναι στον παγκόσμιο πάτο, λέγοντας ότι το κράτος είναι ανίκανο να βάλει κανόνες. «Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι για κρίσιμες αποφάσεις. Υπάρχει κύμα ξένων επενδυτών κι αν δεν καταφέρουμε να διορθώσουμε τη θέση μας, αυτούς τους επενδυτές δεν θα τους ξαναδούμε» προσέθεσε. 

Όπως επισήμανε, η αβεβαιότητα που υπάρχει για τις επενδύσεις στα νησιά σήμερα, όπως υποστηρίζει ο κ. Δεληκανάκης, «αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να εμπιστευτούν ξανά τη χώρα μας. Στόχος της Πολιτείας θα πρέπει να είναι να κάνει τους ξένους επενδυτές να νιώθουν από τη μία ότι τα κεφάλαιά τους εκτιμώνται και από την άλλη να δημιουργήσει μια σταθερή νομοθεσία. Κάτι που εκλείπει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι παράνομοι και οι μεγάλες βιώσιμες επενδύσεις να μπαίνουν σε κίνδυνο».

Ο Δημήτρης Μανουσάκης, Ιδρυτής και Managing Partner της «Kentriki Savills Hellas», υπογράμμισε την ανάγκη για ορθές μελέτες και τη σωστή ωρίμανση των έργων, επισημαίνοντας τη σημασία αυτής της διαδικασίας για την επιτυχία τους. «Υπάρχουν πολλά projects σε εξέλιξη, αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή στην κατανόηση του βαθμού ωρίμανσής τους, είτε αυτά ανήκουν στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, ώστε να υλοποιηθούν εντός εύλογου χρόνου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο από μακροοικονομική άποψη. «Συχνά προτείνουμε να μην προχωρήσει ένα project αν δεν έχει ωριμάσει επαρκώς», πρόσθεσε.

Ο Αθανάσιος Καραγιάννης, Chief Investment Officer της Prodea Investments, με τη σειρά του τόνισε ότι η ελληνική αγορά δεν διαθέτει μεγάλο βάθος, και το μέλλον της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους χρήστες.

«Πρέπει πρώτα να ενισχύσουμε τις υποδομές, και για αυτό χρειαζόμαστε κρατική στήριξη ώστε να βελτιωθούν, επιτρέποντας στις υποδομές να συνδεθούν με τις ιδιωτικές επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Καραγιάννης επεσήμανε επίσης ότι, χωρίς την αύξηση του βάθους των χρηστών, οι εταιρίες θα καταλήγουν να ανταλλάσσουν ακίνητα μεταξύ τους.

Την ανάγκη για προσέλκυση επενδυτών που θα ενδιαφέρονται για ποιοτικό τουριστικό προϊόν υπογράμμισε και στη δική του τοποθέτηση ο κ. Ιωάννης Ορφανός, Partner, Head of Capital Markets, Colliers Greece. Σύμφωνα με τον κ. Ορφανό, «το σημαντικό είναι να φέρουμε μεγάλους επενδυτές, family offices, και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να έχουμε καλό προϊόν.

Η Ελλάδα είναι μια αγορά φιλοξενίας που μπορεί να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο, να είναι ανταγωνιστική και να βρεθεί δίπλα με βασικές ευρωπαϊκές αγορές όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ισπανία»

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις