Τρίτη, 17 Σεπτ.
21oC Αθήνα

Ποια είναι τα σχέδια της Premia για τον οινοτουρισμό

Ποια είναι τα σχέδια της Premia για τον οινοτουρισμό
Φωτογραφία: Reuters

Την ίδια ώρα που προχωρά η στρατηγική συνεργασία της Premia με τον επενδυτικό όμιλο NLTG από τη Σκανδιναβία, με σκοπό αποκτήσει ισχυρή παρουσία στον τουρισμό, η ΑΕΕΑΠ προσπαθεί να επεκταθεί περαιτέρω στον εξαιρετικά ανερχόμενο κλάδο του κρασιού, καθώς έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξυγίανση της ιστορικής οινοποιίας Τσάνταλη. Παράλληλα, ανακοίνωσε την πώληση του οινοποιείου Μπουτάρη στη Σαντορίνη στο «Κτήμα Άλφα».

Η Premia προχώρησε σ’ αυτήν την κίνηση, καθώς πλέον το συγκεκριμένο οινοποιείο δεν μπορούσε να αναπτυχθεί περαιτέρω και να τις δώσει επιπλέον έσοδα, καθώς η απαγόρευση της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στη Σαντορίνη, δεν έδινε δυνατότητα επέκτασης των υποδομών του. Παράλληλα, η προσφορά από τους ιδιοκτήτες του «Κτήματος Άλφα» ήταν υψηλή και εν τέλει η Premia από την εν λόγω πώληση είχε καθαρό κέρδος ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς το οινοποιείο της Σαντορίνης πουλήθηκε στην εταιρεία «Κτήμα Άλφα», έναντι 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ είχε αγοραστεί από την εισηγμένη στα 4 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, η Premia ξεκαθάρισε ότι υπήρξε συμφωνία για την πώληση μόνον του επισκέψιμου οινοποιείου προς την εταιρία «Κτήμα Άλφα», ενώ προσθέτουν ότι δεν υπάρχει ανοιχτή διαπραγμάτευση για την πώληση των καλλιεργημένων εκτάσεων στη Σαντορίνη, οι οποίες παραμένουν στην κυριότητα της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η θυγατρική της, «Οινοποιεία Μπουτάρη ΑΕ», να συνεχίσει την οινοποιητική της δραστηριότητα στο νησί, εκμεταλλευόμενη αμπελώνα 60 στρεμμάτων στον Φάρο Ακρωτηρίου.

Ο όμιλος διαθέτει τώρα τέσσερα οινοποιεία σε Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντίνεια και Κρήτη και 630 στρέμματα αμπελώνων, τα οποία μισθώνονται στην ΑΕ «Οινοποιεία Μπουτάρη». Συγκεκριμένα στην Κρήτη, η ΑΕΕΑΠ προχώρησε στην ανακαίνιση των τριών σουιτών, οι οποίες λειτουργούν στο εκεί οινοποιείο. Μάλιστα, η Premia έχει δρομολογήσει την αύξηση του αριθμού τους προκειμένου να φθάσουν περίπου στις δέκα.

Aκόμα, προχωρά η στρατηγική συνεργασία της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ με την ΤΕΜΕΣ, με σκοπό να αναπτύξουν τους αμπελώνες Navarino Vineyards. Η Navarino Vineyards έχει στην ιδιοκτησία της 350 στέμματα αμπελώνων και εγκαθιστά τώρα νέο υπερσύχρονο οινοποιείο στο Μουζάκι Μεσσηνίας, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει το 2026. Το οινοποιείο θα ενοικιαστεί σε επενδυτικό σχήμα στο οποίο κατά πλειοψηφία θα συμμετέχει η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. (μητρική εταιρεία της
Boutari Wineries) με βασικό μέτοχο την Sterner Stenhus.

Θα συμμετέχουν επίσης ως επενδυτές η σουηδική  ΕΒΜ Invest, η οικογένεια Αντετοκούμπο και άλλοι. Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία νέου οινοποιείου 4.000 τ.μ. συνολικής επένδυσης κοντά στα 10 εκατ. ευρώ το οποίο θα λειτουργήσει στα τέλη του 2025 αρχές του 2026.

Υπενθυμίζεται, ότι η Premia έχει και σημαντική παρουσία στις φοιτητικές κατοικίες. Συνολικά, μαζί με τις φοιτητικές κατοικίες της Ξάνθης, όπου πλέον λειτουργούν κανονικά, η Premia ελέγχει σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο τεσσάρων κτιρίων συνολικής επιφάνειας 13.000 τ.μ., για φοιτητές που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Η μεγαλύτερη επένδυση ωστόσο που ολοκλήρωσε η Premia είναι η μετατροπή του πρώην Athens Heart σε κτίριο πράσινων γραφείων. Τα «κλειδιά» παραδόθηκαν στην ΑΑΔΕ, η οποία είναι η πρώτη δημόσια υπηρεσία που θα μετακομίσει σε ένα κτίριο γραφείων πιστοποιημένο με Leed Gold. Το ενοίκιο, μάλιστα, που θα πληρώνει στην Premia είναι από τα χαμηλότερα που υπάρχουν στην αγορά, καθώς θα ανέρχεται στα 15 ευρώ το τ.μ.  Σε αυτό θα «στεγαστούν» εννιά διαφορετικές υπηρεσίες και συνολικά 1.800 εργαζόμενοι.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις