Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Ποιες είναι οι αναπλάσεις που αναβαθμίζουν τον Πειραιά

Ποιες είναι οι αναπλάσεις που αναβαθμίζουν τον Πειραιά
Φωτογραφία: Eurokinissi

Ένα μπαράζ αναπλάσεων και επενδύσεων πρόκειται τα επόμενα χρόνια να μετατρέψει τον Πειραιά σε έναν υψηλού επιπέδου προορισμό.

Η ριζική μεταμόρφωση υφιστάμενων τοποσήμων της πόλης, το άνοιγμα νέων ξενοδοχείων αλλά και μια σειρά αναπλάσεων του Δήμου, αλλάζουν ριζικά τη φήμη του Πειραιά και τον καθιστούν πόλο έλξης για ισχυρούς παίκτες του real estate.

Με διαφορά το επίσημο άνοιγμα του ιστορικού Πύργου του Πειραιά, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για τη νέα σελίδα της πόλης. Με ύψος 88 μέτρων, σήμερα αποτελεί το υψηλότερο κτίριο, μετά τον Πύργο Αθηνών, και έως ότου δημιουργηθεί το Riviera Tower στο Ελληνικό.

Οι πρώτοι όροφοι, συνολικής επιφάνειας 5.850 τ.μ., είναι μισθωμένοι στον όμιλο της Ιnditex, όπου λειτουργούν τα καταστήματα Ζara και Zara Home. Στο ισόγειο σε κατάστημα άνω των 1.000 τ.μ. στεγάζεται η βρετανική αλυσίδα αθλητικών ειδών JD Sports. Συνολικά 6 ορόφους κατέχει η Dialectica, ενώ σύντομα θα μετακομίσουν και οι υπόλοιποι μισθωτές καθώς ήδη το κτίριο είναι «sold out».

Ένα ακόμη εμβληματικό έργο το οποίο είναι στα σκαριά είναι η δημιουργία του Δικαστικού Μεγάρου από τη Dimand. Προ ολίγων ημερών εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη δόμηση του και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Dimand το δικαστικό μέγαρο θα είναι πολυώροφο, σε διάταξη «Π», με εσωτερικό ακάλυπτο χώρο, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία υπογείου χώρου θέσεων στάθμευσης και πολλαπλών χρήσεων.

Εκτός αυτού, το σχέδιο δόμησης κάνει λόγο για χώρους πρασίνου επιφάνειας 3.300 τ.μ. στο ισόγειο επίπεδο και επιπλέον 200 τ.μ. σε δώμα, για την διασφάλιση του μικροκλίματος του συγκροτήματος αλλά και περιοχές με υπαίθριες θέσεις στάθμευσης. Το project αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2027.

Νέα ζωή αναμένεται να αποκτήσει η κλωστοϋφαντουργία των αδελφών Ρετσίνα στη Λεύκα, η παλαιότερη σωζόμενη βιομηχανία στον Πειραιά, η οποία ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για ένα ακίνητο 27 στρεμμάτων, που ένα μέρος του θα περάσει στον Δήμο Πειραιά, ενώ στην υπόλοιπη έκταση θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις ορισμένων κτιρίων με σκοπό την ανέγερση ενός σύνθετου project, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελείται από κατοικίες και γραφεία.

Το εν λόγω ακίνητο βρίσκεται απέναντι από την έκταση που αναμένεται η Dimand να αναγείρει το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Πειραιά. Μέχρις ώρας, αν και δεν έχει παρουσιαστεί το σχέδιο των τελικών χρήσεων, υπάρχουν σκέψεις το κεντρικό κτίριο που έχει την καμινάδα να μετατραπεί είτε σε μουσείο είτε σε συνεδριακό κέντρο. Παράλληλα, σ’ αυτήν την φάση προχωρούν και οι κατεδαφίσεις υφιστάμενων παλιών κτιρίων. Βέβαια, υπάρχουν και σχέδια να ανεγερθούν νέες κατοικίες και γραφεία.

Προχωρούν οι διαδικασίες επίσης και για την αποκατάσταση του κτιρίου της Ραλλείου Σχολής, ώστε να φιλοξενήσει το νέο Δημαρχείο του Πειραιά, και παράλληλα να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί παραγωγικά το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο. Σ’ αυτήν τη φάση βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ιδιώτες επενδυτές, προκειμένου να αναλάβουν την κατασκευή νέου δημαρχείου στο ημιτελές ακίνητο της Ραλλείου τα επόμενα χρόνια.

Το επικρατέστερο μοντέλο συνεργασίας που εξετάζεται από πλευράς του δήμου και βρίσκεται αυτή την περίοδο στο τραπέζι, είναι αυτό της παραχώρησης αναξιοποίητων δημοτικών κτιρίων στον επενδυτή ή τους επενδυτές που θα αναλάβουν από πλευράς τους την υλοποίηση της κατασκευής του δημαρχιακού μεγάρου.

Ολικό «λίφτινγκ» βρίσκεται προ των πυλών στην Ακτή Θεμιστοκλέους στον Πειραιά, το οποίο θα βελτιώσει θεαματικά την αστική εικόνα της πόλης και θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στην Πειραϊκή.

Η  ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Ακτής Θεμιστοκλέους, είναι συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Προβλέπεται η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου κοινόχρηστου χώρου που θα αποδοθεί στους πεζούς και τους ποδηλάτες του Πειραιά, με ποδηλατική διαδρομή κατά μήκος της ακτής, καθώς και κατάλληλες υποδομές που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία των καταστημάτων.

Σημαντικό είναι και το μπαράζ ξενοδοχειακών επενδύσεων στην πόλη του Πειραιά. Συγκεκριμένα, σε τροχιά υλοποίησης ισχυρίζονται οι ιθύνοντες της Hilton  ότι έχει μπει η ανακατασκευή του παλιού Μιστράλ στην Καστέλλα.

Ο ξενοδοχειακός όμιλος έχει έρθει σε συμφωνία με την SCD Group του Θεόδωρου Δουζόγλου. Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Alan Mantin,διευθύνων σύμβουλος Ανάπτυξης / Νότιας Ευρώπης της εταιρείας, το Hampton by Hilton Piraeus στο Μικρολίμανο θα είναι ένα ξενοδοχείο 83 δωματίων, στο οποίο θα λειτουργήσουν, μεταξύ άλλων, τέσσερις αίθουσες συσκέψεων συνολικής επιφάνειας 120 τετραγωνικών και εξωτερική πισίνα.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις