Παρασκευή, 23 Αυγ.
29oC Αθήνα

Ποιες είναι οι μεγάλες επενδύσεις logistics που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη

Ποιες είναι οι μεγάλες επενδύσεις logistics που αλλάζουν τη Θεσσαλονίκη

Σε ένα ισχυρό κόμβο logistics μεταμορφώνεται σταδιακά η Θεσσαλονίκη, με «πρωταγωνιστές» ελληνικές αλλά και διεθνείς εταιρείες του κλάδου, οι οποίες έχουν στα σκαριά επενδύσεις εκατομμυρίων. Πόλος έλξης για τους επενδυτές είναι οι περιοχές Καλοχώρι και η βιομηχανική περιοχή της Σίνδου. 

Ανάμεσα στις επενδύσεις που πρόκειται να ξεκινήσουν στη Θεσσαλονίκη, αυτή που ξεχωρίζει είναι το logistics center στο Στρατόπεδο Γκόνου. Συγκεκριμένα, εντός του Φθινοπώρου προγραμματίζεται να βγει στον αέρα η προκήρυξη του διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, για την ολική αναμόρφωση του πρώην στρατοπέδου και την μετατροπή του σε κέντρο logistics.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε έκταση 672 στρ. εντός του πρώην στρατοπέδου, το οποίο βρίσκεται σε προνομιακή θέση καθώς έχει απόσταση 3 χλμ. από την Εγνατία και 500μ. από τη σιδηροδρομική γραμμή. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί πάνω από 150 εκατ. ευρώ, ενώ κύριος σκοπός του είναι να γίνει πύλη για προϊόντα από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που αναμένεται να υλοποιηθούν είναι και αυτό της Dimand στο ανενεργό  βιομηχανικό ακίνητο της «Βαλκάν Εξπόρτ» στο 15ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Έδεσσας. Η εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία ανάπτυξης του project κατά την ολοκλήρωσή του αναμένεται να είναι της τάξεως των 160 εκατ .ευρώ και προβλέπεται η κατασκευή σε δυο φάσεις, με τη συνολική επιφάνεια του συγκροτήματος να φτάνει τα 120.000 τ.μ. Ο χρόνος μάλιστα ολοκλήρωσης του υπολογίζεται περίπου εντός συνολικά 30 μηνών.

Ισχυρό μπάσιμο στην αγορά της Θεσσαλονίκης έκανε αρχές του χρόνου και η Streem Global AE, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης που υλοποιεί, ενδυναμώνοντας τη θέση της στον κλάδο logistics στη ΝΑ Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Streem Global A.E. προχώρησε στην απόκτηση σύγχρονης εγκατάστασης logistics στη ΒΙΠΕ Σίνδου, τη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή στην Ελλάδα, με επιφάνεια 33.000 τ.μ., σε οικόπεδο 60.000 τ.μ. κοντά στο Καλοχώρι, το δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό κόμβο της περιοχής. Πρόκειται για στρατηγική θέση, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών-Θεσσαλονίκης και 12 χλμ. από το λιμάνι της πόλης.

Προ ολίγων ημερών εγκαινιάστηκε και το νέο κέντρο διανομής κι αποθήκευσης ελαστικών της ΕΛΑΣΤΡΑΚ, μέλος του ομίλου ΕΛΤΡΑΚ. Κατασκευασμένο εξαρχής σε ιδιόκτητη περιοχή στη Θεσσαλονίκη, πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Με επιπεδότητα εδάφους κατηγορίας FM2 και πυροπροστασία επιπέδου Ζ3, αυτό το κέντρο αποτελεί σημείο αναφοράς και ορόσημο στην εξέλιξη της εταιρείας. Πρόκειται για ένα άνοιγμα που σηματοδοτεί τη λειτουργία ενός από τα πιο σημαντικά κέντρα logistics της ΕΛΑΣΤΡΑΚ στη Βόρεια Ελλάδα, δίνοντας έμφαση στη βιωσιμότητα και προσφέροντας μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις