Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Ποιες ψηφιακές υπηρεσίες θα προσφέρει στο μέλλον ο ΟΣΕ – Οι «έξυπνες» υποδομές και το «γρήγορο» internet

Ποιες ψηφιακές υπηρεσίες θα προσφέρει στο μέλλον ο ΟΣΕ – Οι «έξυπνες» υποδομές και το «γρήγορο» internet

Κονδύλια ύψους 46 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 24,4 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει το «πακέτο» του ψηφιακού μετασχηματισμού του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).

 Η δράση αφορά στην αναβάθμιση των υποδομών και των υπηρεσιών του ΟΣΕ με την ανάπτυξη συστημάτων διαχείρισης εισιτηρίων και τηλεματικής, υποδομής για έξυπνους σταθμούς, τηλεματικής οχημάτων αλλά και υπηρεσιών πελατειακής εμπειρίας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία διαδικτύου υψηλών ταχυτήτων σε τρένα και σταθμούς. Προφανώς, και λόγω Ταμείου Ανάκαμψης, ο ορίζοντας υλοποίησης των ενεργειών είναι έως τα τέλη του 2025, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Αντικείμενο του έργου είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΣΕ, ώστε να λειτουργεί ως σύγχρονος φορέας με ψηφιακές υποδομές σύμφωνα με τη «Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025» και σε εναρμόνιση με την προτεραιότητα της Ε.Ε. για τη δημιουργία σύγχρονων ανταγωνιστικών σιδηροδρομικών δικτύων.

Το έργο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων υποδομών, τη βελτίωση της εσωτερικής λειτουργίας και οργάνωσης του ΟΣΕ, την εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους και την προσφορά βελτιωμένων υπηρεσιών στο επιβατικό κοινό, που μετακινείται σιδηροδρομικά, μέσω της εισαγωγής καινοτομιών και συστημάτων νέας τεχνολογίας και της χρήσης σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων.

Η υλοποίηση του συνόλου του έργου εκτιμάται ότι θα προσδώσει σημαντικά οφέλη, τόσο στον ΟΣΕ όσο και στο επιβατικό κοινό, μέσω της ολοκληρωμένης πληροφόρησης του επιβατικού κοινού στους επιβατικούς σταθμούς, αλλά και εντός των τρένων, της καλύτερης εξυπηρέτησης των επιβατών μέσω της χρήσης καρτών και αγοράς εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου, της βελτίωσης της εκτέλεσης των δρομολογίων και ταχύτερη επιβίβαση των επιβατών, της μείωσης των λειτουργικών εξόδων του ΟΣΕ αλλά και της αντιμετώπισης εισιτηριοδιαφυγής που θα φέρει αύξηση εσόδων στον ΟΣΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναπτυχθούν και θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία συστήματα και υπηρεσίες στους ακόλουθους τομείς:

  1. Συστήματα διαχείρισης εισιτηρίων και τηλεματικής.
  2. Υποδομή για έξυπνους σταθμούς (Σύστημα επιτήρησης υποδομών, Πινακίδες Πληροφόρησης, Wifi υποδομές σε κινητήριο τροχαίο υλικό, σε βαγόνια και σταθμούς). • Ασύρματο δίκτυο τεχνολογίας WiFi • Σύστημα βιντεοεπιτήρησης υποδομών (αποβάθρες σταθμών, συρμοί) με δυνατότητα καταμέτρησης επιβατών. • Πινακίδες Πληροφόρησης των στάσεων σε βαγόνια και Σταθμούς.
  3. Υπηρεσίες αξιολόγησης της ικανοποίησης του επιβατικού κοινού από τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις