Site icon NewsIT

Πώς η TUI κέρδισε από την χρεοκοπία της FTI

14.08.2024 | 12:47
Πώς η TUI κέρδισε από την χρεοκοπία της FTI

Ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος Tui αύξησε σημαντικά τα λειτουργικά του κέρδη το β’ τρίμηνο του 2024 χάρη στην υψηλή ζήτηση μετά την πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου γερμανικού παρόχου FTI.

Συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων (EBIT) αυξήθηκαν κατά 37% φθάνοντας τα 232 εκατ. ευρώ από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2024, όπως ανακοίνωσε η Tui σήμερα (14.8.2024).

Πρόκειται για διψήφια τριμηνιαία αύξηση για όγδοη συνεχή φορά, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σεμπάστιαν Έμπελ (Sebastian Ebel), ο οποίος δήλωσε: «Αναπτυσσόμαστε κερδοφόρα. Πραγματοποιούμε αυτό που είχαμε ανακοινώσει».

Η Tui επωφελήθηκε από την πτώχευση της FTI

Στη Γερμανία, οι κρατήσεις για το καλοκαιρινό πρόγραμμα, το οποίο η Tui επέκτεινε σημαντικά μετά την απόσυρση της FTI, αυξήθηκαν κατά 10%. Στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά, τη Μεγάλη Βρετανία, το ποσοστό ήταν μόλις 5%, σύμφωνα με δημοσίευση της Handelsblatt. 

Ο επικεφαλής της Tui Γερμανίας, Στέφαν Μπάουμερτ (Stefan Baumert) είχε εκτιμήσει ότι η απώλεια της FTI θα σήμαινε 450.000 περισσότερους επισκέπτες για την Tui για το σύνολο του 2024, μια αύξηση 7,5% με αναμενόμενα 6 εκατ. πελάτες. Η εταιρεία με έδρα το Ανόβερο, η οποία προηγουμένως είχε επικεντρωθεί περισσότερο σε εύπορους πελάτες και καταλύματα τεσσάρων ή πέντε αστέρων, αναπτύσσεται τώρα στο τμήμα των οικονομικών πακέτων διακοπών.

Οι κρατήσεις κατά το τρέχον θερινό τρίμηνο, κατά το οποίο ο ταξιδιωτικός πράκτορας αποκομίζει τα υψηλότερα κέρδη του, είναι κατά 6% αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο έτος – με τις τιμές κατά 3% υψηλότερες. «Βλέπουμε ισχυρή δυναμική το καλοκαίρι και επίσης μια καλή τάση κρατήσεων το χειμώνα», δήλωσε ο Έμπελ. Υπάρχουν επίσης θετικά σημάδια για το καλοκαίρι του 2025, ακόμη και αν ο όγκος που πωλείται εδώ είναι ακόμη μικρός.

Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 10% σε 5,8 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους. O Έμπελ επιβεβαίωσε την ετήσια πρόβλεψη για αύξηση του κύκλου εργασιών (τζίρου) κατά τουλάχιστον 10% και αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά τουλάχιστον 25%. Η έμφαση δίνεται στο τουλάχιστον, εξήγησε το αφεντικό της Tui.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος της αύξησης των κερδών κατά 7 έως 10% ετησίως παραμένει επίσης. Η μετοχή της Tui, η οποία είναι εισηγμένη στο MDax, σημείωσε άνοδο λίγο κάτω από 3%.

Η Μαγιόρκα αμύνεται κατά του μαζικού τουρισμού

Οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες κατά του μαζικού τουρισμού στη Μαγιόρκα και τη Βαρκελώνη δεν έχουν επηρεάσει,  μέχρι στιγμής, τη ζήτηση για τους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτό οδηγεί σε εξασθένιση, ότι λιγότεροι άνθρωποι ταξιδεύουν στη Μαγιόρκα», δήλωσε το αφεντικό της Tui.

Ο ίδιος δεν βλέπει να τίθεται σε κίνδυνο το επιχειρηματικό μοντέλο των οργανωμένων διακοπών από αυτό, καθώς η κριτική στρέφεται και σε άλλες προσφορές, όπως η χρήση ιδιωτικών καταλυμάτων για τους παραθεριστές μέσω της Airbnb.

Η Tui έχει σκόπιμα επεκτείνει προορισμούς, όπως τα νησιά Πράσινο Ακρωτήριο ή η Αίγυπτος, επειδή η Μαγιόρκα φτάνει στα όριά της όσον αφορά τον αριθμό των επισκεπτών που μπορεί να εξυπηρετήσει.

Στα τέλη Ιουλίου, περίπου 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα της Μαγιόρκα, την Πάλμα ντε Μαγιόρκα, για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη στέγης, τα υψηλά ενοίκια και το κόστος ζωής. Ωστόσο, οι υπερπλήρεις παραλίες και η επιβάρυνση των δημόσιων υπηρεσιών αποτελούν επίσης μήλον της έριδος.

Πέρυσι, 14,4 εκατ. ταξιδιώτες επισκέφθηκαν τις Βαλεαρίδες Νήσους, ενώ σχεδόν το ήμισυ της οικονομικής παραγωγής εξαρτάται από τον τουρισμό. «Οι τουρίστες να πάνε σπίτι τους» ήταν, επίσης, το σύνθημα στη Βαρκελώνη, όπου διαδηλωτές επιτέθηκαν με νεροπίστολα σε παραθεριστές.

Η Ισπανία οδεύει προς ένα νέο ρεκόρ φέτος μετά την αύξηση των επισκεπτών κατά 13% στα 42,5 εκατ. το α’ εξάμηνο του έτους. Το περσινό ρεκόρ των 85 εκατ. τουριστών θα μπορούσε να ξεπεραστεί για το σύνολο του έτους.

Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε εξοχικά διαμερίσματα αυξήθηκε κατά 30% τους πρώτους έξι μήνες, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία αυξήθηκε μόνο κατά 11%. Η Ισπανία είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός διακοπών στον κόσμο μετά τη Γαλλία.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version