Εργοστάσιο διαχείρισης αποβλήτων στην έρημο της Sarjah των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ίδρυσε η Polygreen, του Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου.
Ο όμιλος εταιρειών Polygreen, του Αθανάσιου Πολυχρονόπουλου, που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις κυκλικής οικονομίας, διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, υλοποίησε σημαντική επένδυση για τη δημιουργία βιομηχανικής μονάδας στην έρημο του εμιράτου της Sarjah, δίνοντας λύση στο τεράστιο πρόβλημα των αποβλήτων.
Η επένδυση για τη δημιουργία της βιομηχανικής μονάδας, υλοποιήθηκε μέσω της EvoGreen, που σύστησε τον Ιούνιο του 2021, η Polygreen σε κοινοπραξία με την τοπική Bee’ah, πρωτοπόρο στον τομέα βιωσιμότητας στη Μέση Ανατολή. Στόχος των δύο πλευρών, είναι να προσφέρουν λύσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος τόσο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όσο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Sharjah αποτελεί την τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετά το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, που σημαίνει ότι η συνεργασία που έχει συνάψει η Polygreen και η επένδυση που υλοποίησε εκεί, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί την πύλη εισόδου της στη Μέση Ανατολή, με στόχο την εδραίωσή της στον τομέα που εξειδικεύεται.
Στη βιομηχανική μονάδα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα, ταξινομούνται και στη συνέχεια με την κατάλληλη επεξεργασία, επαναχρησιμοποιούνται σε νέους τομείς, με εξέχουσα θέση τον τομέα των κατασκευών και τη τσιμεντοβιομηχανία. Η όλη διαδικασία είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη βιομηχανία και την οικονομία ευρύτερα, γι’ αυτό στελέχη επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το τελικό προϊόν που προκύπτει από την επεξεργασία των αποβλήτων.
Νέες συνέργειες
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποτελούν για την Polygreen σημαντική αγορά, καθώς μέσω της Evogreen έχει ήδη επενδύσει 10 εκατ. δολάρια, στοχεύοντας σε 20 εκατ. δολάρια για την επόμενη διετία.
Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου, στελέχη της Bee’ah και της Polygreen επιβεβαίωσαν, ότι οι δύο πλευρές θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους με νέες συμφωνίες, προκειμένου να δώσουν λύσεις και σε άλλα μεγάλα προβλήματα, καθώς το εύρος στη διαχείριση αποβλήτων είναι μεγάλο κι αφορά για παράδειγμα ανόργανες και οργανικές ύλες, απόβλητα δεξαμενών και χημικά απόβλητα κι άλλα.
Η Evogreen διαθέτει ήδη μια μονάδα παραγωγής Εναλλακτικών Πρώτων Υλών (Alternative Raw Material) στην Sharjah, ενώ αυτή τη στιγμή κατασκευάζει και μια μονάδα παραγωγής Εναλλακτικών Στερεών Καυσίμων, όπου θα γίνεται επεξεργασία υγρών αποβλήτων, με στόχο να μετατραπούν σε εναλλακτικά καύσιμα τα οποία θα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τσιμέντου.
Στη μονάδα Εναλλακτικών Πρώτων Υλών γίνεται επεξεργασία θαλάσσιων και ναυτιλιακών αποβλήτων, επικίνδυνων και μη, με στόχο την παραγωγή εναλλακτικών πρώτων υλών για βιομηχανική χρήση. Και στις δύο μονάδες θα γίνεται συλλογή, ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων, επικίνδυνων και μη, από πλοία που θα ελλιμενίζονται στα ΗΑΕ, περιοχή που αποτελεί σημαντικό κόμβο της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας.
Η δράση στα ΗΑΕ
Η συνεργασία των δύο πλευρών ξεκίνησε το 2018, όταν η Bee’ ah χρειάστηκε την τεχνογνωσία της Polygreen για να ανακυκλώσει τα υλικά ενός πλοίου που κάηκε. Συγκεκριμένα, η συνεργασία τους προέβλεπε την κυκλική διαχείριση όλων των αποβλήτων που προέκυψαν από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Honam που έπιασε φωτιά στην Αραβική Θάλασσα το 2018.
Το εξαιρετικό αποτέλεσμα ήταν η αρχή για να συσφίξουν περαιτέρω τις επιχειρηματικές τους σχέσεις και να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στον τομέα κυκλικής οικονομίας, δημιουργώντας για την ελληνική Polygreen νέες προοπτικές στην αγορά της Μέσης Ανατολής.
Η δράση στην Ελλάδα
Η Polygreen, λόγω της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας που διαθέτει, δίνει λύσεις σε μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Στην Ελλάδα, βασική πλατφόρμα της είναι το Just Go Zero, το πρώτο «κίνημα» κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας, που απευθύνεται σε επιχειρήσεις και καταναλωτές και έχει ως στόχο τη μετάβαση σε έναν κόσμο χωρίς απόβλητα. Ένα από τα μεγάλα έργα που υλοποίησε στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, είναι η συμβολή της για την μετάβαση της Τήλου στην «πράσινη» εποχή. Συγκεκριμένα, μέσω του Just Go Zero Tilos, ανέπτυξε στο νησί της Τήλου, ένα τεχνολογικά προηγμένο, καινοτόμο σύστημα κυκλικής διαχείρισης όλων των ρευμάτων αποβλήτων που παράγονται στο νησί, με στόχο την πλήρη αξιοποίηση τους.
Το έργο για τη διαχείριση αποβλήτων, σε όλους τους τομείς της παγκόσμιας αγοράς η Polygreen συνεχίζει, με πολλούς και δύσκολους στόχους, χωρίς να παρεκκλίνει από το όραμα για έναν κόσμο χωρίς απόβλητα.