Παρασκευή, 22 Νοε.
14oC Αθήνα

Πώς προχωρά η ισραηλινή επένδυση που αλλάζει ριζικά την Κύθνο

Πώς προχωρά η ισραηλινή επένδυση που αλλάζει ριζικά την Κύθνο

Πόλος έλξης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους αποτελεί σήμερα η Κύθνος, η οποία σε βάθος τριετίας θα μετατραπεί και σε ένα πεντάστερο προορισμό, λόγω της επένδυσης ύψους 25 εκατ. ευρώ που σύντομα θα ξεκινήσει στο ιστορικό ξενοδοχείο «Ξενία Κύθνου» και στις ιαματικές πηγές, από τον Ισραηλινό επενδυτή, Άβραχαμ Ραβίντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω κυρίως της μεγάλης γραφειοκρατίας, το «νερό μπήκε στο αυλάκι» για την επένδυση στην Κύθνο, καθώς πλέον έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες άδειες και στο διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου – Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν και επισήμως οι κατασκευαστικές εργασίες.

Ο ισχυρός ισραηλινός επιχειρηματίας, Άβραχαμ Ραβίντ, πριν ακόμα αποκτήσει το εν λόγω ακίνητο από το ΤΑΙΠΕΔ, είχε αγοράσει κατοικία στο νησί για προσωπική του χρήση και είδε από κοντά τις ισχυρές τουριστικές δυνατότητες που έχει.

Συγκεκριμένα, στην έκταση στέκει το ιστορικό ξενοδοχείο «Ξενία» δυναμικότητας 96 κλινών με 46 δωμάτια, υδροθεραπευτήριο με 14 μαρμάρινα λουτρά σε διατηρητέο κτίριο, υδρομασάζ και υποστηρικτικές υποδομές συνολικής δομημένης επιφάνειας 4.040,45 τ.μ., στον οικισμό Λουτρά. Θεωρείται η πρώτη υποδομή ιαματικού τουρισμού που λειτούργησε στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ακίνητο με ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα από τον Δανό αρχιτέκτονα, Κρίστιαν Χάνσεν. Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ερνστ Τσίλερ την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία.

Το έργο λοιπόν προβλέπει τη ριζική ανάπλαση του, την ανέγερση πολυτελών κατοικιών και τη δημιουργία στο ακίνητο ενός μεγάλου πράσινου πάρκου. Ακόμη, ο ισραηλινός επενδυτής σχεδιάζει να δημιουργήσει και μια υψηλού επιπέδου μαρίνα, η οποία θα εξυπηρετεί τις ανάγκες όσων επισκέπτονται τα Λουτρά τα οποία θα διατηρηθούν.

Οι ιαματικές πηγές έχουν και αυτές μεγάλη ιστορική αξία, καθώς λέγεται ότι τις απολάμβανε η βασίλισσα Αμαλία στην προσπάθειά της να αποκτήσει διάδοχο με τον Όθωνα. Αν και τελικά δεν βρήκε λύση στο πρόβλημά της, η Αμαλία αγάπησε ιδιαίτερα την Κύθνο και τα Λουτρά και τα επισκεπτόταν επί σειρά ετών. Σήμερα εξακολουθούν να διασώζονται οι μαρμάρινοι λουτήρες που δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες μπάνιου του βασιλικού ζεύγους.

Η εταιρεία Xenia Kythnos, του Άβραχαμ Ραβίντ απέκτησε το εν λόγω ακίνητο, έπειτα από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ το 2022, για 99 ολόκληρα χρόνια, έναντι περίπου 2,86 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να δώσει μεγάλη δυναμική στην Κύθνο, που έχει μπει στο στόχαστρο τόσο των ξένων όσο και των Ελλήνων επενδυτών, καθώς βρίσκεται κοντά τόσο στο λιμάνι του Πειραιά όσο και στου Λαυρίου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα το απόθεμα των κατοικιών είναι περιορισμένο, με αποτέλεσμα οι τιμές να βρίσκονται σε εξαιρετικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή για κατοικίες προς πώληση τον Ιούνιο 2024, ήταν 3.660 ευρώ ανά τ.μ., με μια αύξηση του 24,49% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2023 (2.940 ευρώ/τ.μ.). Η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2022 όπου για ένα ακίνητο προς πώληση το κόστος ήταν στα 2.580 ευρώ ανά τ.μ. Κατά τον μήνα Ιούνιο επίσης η ζητούμενη τιμή για ακίνητα προς πώληση στην περιοχή Δρυοπίδα ήταν στα 3.760 ευρώ ανά τ.μ. Αντιθέτως, η χαμηλότερη τιμή ήταν στη Χώρα της Κύθνου με μέσο όρο 3.046 ευρώ ανά τ.μ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις