Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Πως προχωρά μεγάλο φράγμα – αντιπλημμυρικό έργο στην Κρήτη

Πως προχωρά μεγάλο φράγμα – αντιπλημμυρικό έργο στην Κρήτη

Ο διαγωνισμός για την κατασκευή ενός σημαντικού έργου στην Κρήτη με χαρακτηριστικά τόσο αντιπλημμυρικής υποδομής όσο και άρδευσης/ύδρευσης, φαίνεται να προχωρά. καθώς προέκυψε μετά από αρκετές «περιπέτειες» προσωρινός ανάδοχος.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην «Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης».

Παρά το γεγονός ότι η καλύτερη οικονομική προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό αρχικού προϋπολογισμού 53,5 εκατ ευρώ είχε υποβληθεί από την εταιρεία Θεμέλη (με έκπτωση 16%), εντούτοις το έργο φαίνεται ότι καταλήγει στην Intrakat με έκπτωση 3,32%, κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργείου Υποδομών με την οποία η προσφορά της Θεμέλη χαρακτηρίστηκε «ασυνήθιστα χαμηλή».

Με το έργο αυτό θα αυξηθούν οι δυνατότητες παροχέτευσης αρδευτικού νερού στην περιοχή της Ιεράπετρας, με την πιθανή επέκταση των αρδευομένων εκτάσεων. 

Συγχρόνως τα έργα αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών. Στο πλαίσιο της εργολαβίας εκτελούνται, μεταξύ άλλων, οι συμπληρωματικές εργασίες που απαιτούνται για την ασφάλεια την λειτουργία και τη συντήρηση του φράγματος Μπραμιανού, κατασκευάζεται νέα περιμετρική παραλίμνια οδός καθώς και έργα ενίσχυσης του ταμιευτήρα του από την υδροληψία Καλαμαυκιανού. 

Επίσης κατασκευάζονται έργα διευθέτησης των ρεμάτων Μπραμιανού, Διαβατών και συμβαλλόντων ρεμάτων, καθώς και δίκτυα ομβρίων σε περιοχές του οικισμού Γρά Λυγιάς.

Το έργο κρίθηκε ως Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και σημαντικό, ενώ αρχικά εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, τελικά, μαζί με άλλα αντίστοιχα έργα φραγμάτων, «βγήκε» από το χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και βρίσκει πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις