Πέμπτη, 5 Σεπτ.
25oC Αθήνα

Πώς προχωρά το επενδυτικό πλάνο της Trade Estates

Πώς προχωρά το επενδυτικό πλάνο της Trade Estates

Προχωρούν οι προγραμματισμένες επενδύσεις της Trade Estates που αφορούν τα  εμπορικά κέντρα σε Πάτρα, Ηράκλειο και Ελληνικό αλλά και τις νέες υποδομές Logistics σε Ασπρόπυργο και Ελευσίνα. Την ώρα που μετά την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, εμφάνισε αυξημένα οικονομικά αποτελέσματα κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates, Δημήτρης Παπούλης αποκάλυψε ότι ο επόμενος στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι να επεκταθεί περαιτέρω στη Βουλγαρία, ενώ βολιδοσκοπεί ιδιαίτερα και την αγορά της Ρουμανίας.

Ο ίδιος βέβαια απέκλεισε το γεγονός η εταιρεία να επεκταθεί στον τουρισμό, καθώς την ενδιαφέρει ένας τομέας που θα είναι κυρίαρχη και θα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κάτι που δεν συμβαίνει στον εν λόγω τομέα καθώς υπάρχουν ήδη πολλοί ισχυροί παίκτες.

Η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ μέχρι το τέλος του έτους θα αποενοποιηθεί από τη Fourlis, αφού μέσω private placement θα διατεθεί σε νέο ή υφιστάμενο επενδυτή ποσοστό 13%, με τη μητρική να διατηρεί, όμως, πλειοψηφικό ποσοστό.

Αυτή τη στιγμή η μετοχική βάση της εταιρείας αποτελείται από την  Autοhellas που κατέχει το 10,4%, τη Latsco Hellenic Holdings -το family office της κ. Μαριάννας Λάτση, που έχει το 3,1%, ενώ ο Όμιλος Φουρλή έχει το 63,6% το οποίο θέλει το αμέσως επόμενο διάστημα το ρίξει κάτω από το 50%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ελεύθερη διασπορά της εταιρείας να είναι σήμερα στο 22,2%.

Η εταιρεία στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ έως το 2031. H ΑΕΕΑΠ μέχρι το 2028 έχει εξασφαλίσει χαρτοφυλάκιο αξίας έως 740 εκατ., υλοποιώντας ένα επενδυτικό πλάνο των 207 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, πρόκειται να διανείμει μέρισμα ύψους 70 εκατ. ευρώ έως το 2028.

Οι αναπτύξεις της σε Πάτρα και Ηράκλειο βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, με το Εμπορικό Πάρκο της Πάτρας (Top Parks Πάτρας) να ξεκινάει την εμπορική του λειτουργία στο τέλος του 2024. Το Top Parks της Πάτρας θα εξελίξει σημαντικά τον εμπορικό χάρτη της πόλης, προσφέροντας έναν νέο προορισμό με εύκολη πρόσβαση και δωρεάν πάρκινγκ που καλύπτει τις βασικές ανάγκες του σπιτιού και της οικογένειας και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 1,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως. 

Το έργο του εμπορικού πάρκου στο Ελληνικό βρίσκεται σε τελικό στάδιο υπογραφής προσυμφώνου με πλάνο ολοκλήρωσης το τέλος του 2027. Παράλληλα, στον τομέα των Logistics Centers, προχωράμε με ταχύτατους ρυθμούς στην ολοκλήρωση της πολεοδόμησης και αδειοδότησης των αναπτύξεων στον Ασπρόπυργο, όπου θα εξυπηρετηθούν οι περιφερειακές ανάγκες της InterΙΚΕΑ Group, και στην Ελευσίνα για την Κωτσόβολος.

Τα δύο αυτά εμβληματικά έργα Logistics αναμένεται να είναι σε πλήρη κατασκευαστική εξέλιξη στο τέλος του 2024 ενώ η έναρξη λειτουργίας τους δρομολογείται για το 4ο τρίμηνο του 2025.

Σημαντικά αυξημένα ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα της Trade Estates ΑΕΕΑΠ κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 71% σε 20,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από μισθώματα σημείωσαν αύξηση κατά 65% σε 17,8 εκατ. ευρώ, από 10,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023.

Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη, χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των επενδύσεων σε ακίνητα, ανήλθαν σε 6,9 εκατ. ευρώ, έναντι 4,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 56,8%.

Το σύνολο του ενεργητικού διαμορφώθηκε σε 557,2 εκατ. ευρώ, από 543,8 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2023, ενώ η μεικτή εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, από 484 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις