Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Πώς τα ιστορικά βιομηχανικά ακίνητα έγιναν πόλος έλξης για τους παίκτες του real estate

Πώς τα ιστορικά βιομηχανικά ακίνητα έγιναν πόλος έλξης για τους παίκτες του real estate

Όλο και αυξάνονται οι περιπτώσεις των βιομηχανικών ακινήτων που αποκτούν δεύτερη ζωή τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη από τους ισχυρούς παίκτες του real estate. Κύριος στόχος των επενδυτών είναι να εντάξουν αυτά τα εγκαταλελειμμένα ιστορικά εργοστάσια στον αστικό ιστό.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οδός Πειραιώς, στην οποία δίνεται μια ευκαιρία στο να μετατραπεί ξανά ο ιστορικός δρόμος σε πόλο έλξης και να ενταχθεί ομαλά στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στην Πειραιώς 260 δημιουργείται ένας νέος και δυναμικός, πολιτιστικός πόλος στο πρώην βιομηχανικό συγκρότημα ακινήτων Τσαούσογλου, που εδώ και μερικούς μήνες έχει περιέλθει, κατόπιν εξαγοράς, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το οικόπεδο όπου βρίσκεται το συγκρότημα έχει εμβαδόν 28.286 τ.μ. με δέκα λειτουργικά αυτοτελή κτίσματα, συνολικής δόμησης 26.997 τ.μ. Από αυτά έχουν χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2001 ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, τέσσερα κτήρια -χωρίς τα προσκτίσματά τους- καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό συνθέτουν ένα αξιόλογο δείγμα βιομηχανικών κατασκευών, που διασώζουν στοιχεία της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής φυσιογνωμίας της οδού Πειραιώς στις αρχές του β΄ μισού του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται η απελευθέρωση υπαίθριου χώρου, έκτασης 4.475 τ.μ. με την δημιουργία διαδρομών και συνδέσεων μεταξύ των κτηρίων με αποτέλεσμα την ενοποίηση του περιβάλλοντα χώρου του συγκροτήματος σε μια ενιαία υπαίθρια ή ημιυπαίθρια έκταση 13.366 τ.μ.

Επίσης προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων, τριών επιπέδων και χωρητικότητας 519 οχημάτων. Ο υπάρχων βιομηχανικός εξωτερικός χώρος διατηρεί τον χαρακτήρα του, ενώ παράλληλα, με την χρήση φυσικών, απλών υλικών, μεταλλάσσεται σε χώρο συνάντησης και εκδηλώσεων.

Στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στην Πειραιώς 252, η Noval υλοποιεί μία στρατηγική επένδυση προϋπολογισμού τουλάχιστον 170 εκατομμυρίων ευρώ, που θα παραδοθεί το 2028, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας. Σε αντίθεση με τη μέχρι τη δεκαετία του 1980 ιστορία του, θα πιστοποιηθεί ως «πράσινη γειτονιά», με LEED στη βαθμίδα Gold Neighborhood και κατά BREEAM στη βαθμίδα Very Good. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις θα μετατραπούν σε γραφεία, κατοικίες, ξενοδοχείο, μουσείο και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ ξεχωρίζει το σχέδιο για Πολιτιστικό Τετράγωνο μητροπολιτικής εμβέλειας (Art District).

Στο Βοτανικό, προχωρά η ανάπλαση της Softex από τη Dimand. Στο ακίνητο της Softex θα κατασκευαστούν και θα ανακαινιστούν συνολικά 10 κτίρια σε μια έκταση 50 στρεμμάτων. Στόχος είναι η δημιουργία κτιρίων γραφείων που θα είναι πιστοποιημένα κατά LEED Gold και Well. Συνολικά προβλέπεται η κατασκευή 79.202 τ.μ., από τα οποία 47.000 τ.μ. αφορούν στην επιφάνεια ανωδομής. Επίσης, η εισηγμένη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο ξένα πανεπιστήμια, ενώ στο κάδρο έχει μπει και η δημιουργία φοιτητικών εστιών, χάρη και στην εγγύτητα του ακινήτου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης αναπλάθονται παλιές βιομηχανίες και αποκτούν νέες χρήσεις. Συγκεκριμένα, νέα πνοή θα αποκτήσει σύντομα το συγκρότημα των Μύλων Αλλατίνη. Το εν λόγω ακίνητο στην περιοχή Ποσειδώνιο της συνοικίας Ντεπώ, κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και από το 1991 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο στο μεγαλύτερο τμήμα του, καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής της τότε εποχής.

Η έκταση του ακινήτου σήμερα φτάνει τα 27,8 στρέμματα. Από αυτό ρυμοτομούνται 3 τμήματα έκτασης 160,94τ.μ., 1.562,48 τ.μ. και 19,31 τ.μ. Μετά την αφαίρεση τους απομένει οικόπεδο οικοδομήσιμο έκτασης 26.010,04 τ.μ., στο οποίο υφίστανται κτήρια. Πρόκειται για μία επένδυση που αναμένεται να φτάσει το ύψος των 50 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η αναμόρφωση των διατηρητέων κτιρίων σε κατοικίες οι οποίες, σε πρώτη φάση θα διατεθούν για ενοικίαση και όχι για πώληση ενώ οι ισόγειοι χώροι να αξιοποιηθούν με την λειτουργία χώρων εστίασης και καφέ, μίνι μάρκετ.

Επίσης, η Dimand προχωρά την ανάπλαση του βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη. Η αξιοποίηση αυτού του εμβληματικού ακινήτου, θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και αντανακλά την επιδίωξη της Πειραιώς να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της οικονομίας της Θεσσαλονίκης. Η Πειραιώς και η Dimand έχουν έρθει σε καταρχήν συμφωνία για τη χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο.

Το ακίνητο ήταν ένα από τα βιομηχανικά στολίδια της Θεσσαλονίκης και από τα μέσα του 2027 θα έχει εξελιχθεί σε συγκρότημα πέντε κτιριακών όγκων, πιστοποιημένων σύμφωνα με το διεθνώς αναγνωρισμένο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED σε επίπεδο GOLD. Θα χτιστούν σε 46.500 τ.μ., που θα φιλοξενούν κατοικίες, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και πολιτισμού, καταστήματα και γραφειακούς χώρους.

Το ΦΙΞ ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1880 ως οινοπνευματοποιία με ιδιοκτήτη τον Μισραχή. Η δεύτερη οικοδομική φάση χρονολογείται στην περίοδο 1892 – 1893, όταν ιδρύθηκε και λειτούργησε το ζυθοποιείο από τους επιχειρηματίες Αλλατίνη, Μισραχή και Φερνάντεζ και το 1926 η πλειοψηφία των μετοχών πέρασε στον Κάρολο Φιξ. Το 1983 η εταιρεία κήρυξε πτώχευση και το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης εγκαταλείφθηκε και λεηλατήθηκε. Ακριβώς 40 χρόνια μετά, οι εργασίες για την αναβίωσή του, αυτή τη φορά ως μεικτό project, έχουν ήδη ξεκινήσει, αφού οι διαδικασίες ωρίμανσης είναι ήδη σε εξέλιξη.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις