Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Πως το Δημόσιο προσπαθεί να αξιοποιήσει τα ακίνητά του

Πως το Δημόσιο προσπαθεί να αξιοποιήσει τα ακίνητά του

Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι ενέργειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα ώστε να αξιοποιηθεί η περιουσία των ακινήτων του Δημοσίου. Την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών με νέο σχέδιο νόμου πραγματοποιεί τη ριζική αναδιάρθρωση του Υπερταμείου και τον εκσυγχρονισμό των θυγατρικών του, καταργώντας επί της ουσίας το ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, φορείς του Δημοσίου, όπως είναι τα ΕΛΤΑ και ο e-ΕΦΚΑ ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλον τα σχέδια τους για την αξιοποίηση του μεγάλου αριθμού ακινήτων που διατηρούν επί δεκαετίες στα χαρτοφυλάκιά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ΕΛΤΑ προ ολίγων ημερών προχώρησαν στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού μέσα από τον οποίο θα αναδειχθεί ο ανάδοχος, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση και της αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Η διοίκηση του εξαιρετικά ταλαιπωρημένου δημόσιου φορέα φαίνεται ότι είναι πεπεισμένη ότι με την αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων θα μπουν στα ταμεία σημαντικά έσοδα. 

Πρόκειται για 80 ακίνητα τα οποία χωρίζονται σε καταστήματα, γραφεία και βιομηχανικούς χώρους και βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Η αγοραία αξία μάλιστα της περιουσίας αυτής πριν από 20 χρόνια ήταν στα 200 εκατ. ευρώ. Τα 100 εκατ. ευρώ προέρχονταν από την αξία των οικοπέδων και τα υπόλοιπα 100 από τα διάσπαρτα ακίνητα.

Υπάρχουν μάλιστα κεντρικά κτίρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία ωστόσο λειτουργούν κατά το ήμισυ έχοντας ενοικιαστές σε μερικούς ορόφους, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν για χρόνια κλειστοί. Βέβαια, εκτός από την ενοικίαση των ακινήτων, η διοίκηση της ΕΛΤΑ βλέποντας τη μεγάλη αύξηση του ελληνικού real estate, ίσως εξετάσει σοβαρά και τον ενδεχόμενο πώλησης μερικών εξ’ αυτών για να αποκομίσει περισσότερα έσοδα.

Υπενθυμίζεται, ότι στα τέλη του 2024 ολοκληρώνεται η επένδυση της Dimand στο πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ στα Πατήσια που θα μεταμορφωθεί σε σύγχρονο «πράσινο» κτίριο γραφείων, το οποίο πρόκειται να μισθώσουν τα ΕΛΤΑ.

Το νερό φαίνεται ότι μπήκε στο «αυλάκι» και για την αξιοποίηση του μεγάλου χαρτοφυλακίου του e-ΕΦΚΑ, καθώς έθεσε σε λειτουργία μετά από μήνες την εταιρεία ακινήτων του, η οποία σ’ αυτήν τη φάση στελεχώνεται με το απαραίτητο προσωπικό.

Σήμερα, ο e-ΕΦΚΑ έχει συνολικά 515 ακίνητα, τα οποία είναι εκτιμώμενης αντικειμενικής περίπου 1,5 δισ. ευρώ.  Η αξιοποίησή τους ωστόσο πρόκειται να γίνει τμηματικά και στόχος της νέας εταιρείας είναι να επικεντρωθεί στα πρώτα σημαντικότερα ακίνητα του χαρτοφυλακίου.

Ο δημόσιος φορέας έχει ακίνητα σημαντικής αξίας σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο τα πιο αξιόλογα είναι αυτά που βρίσκονται στη Σταδίου. Συγκεκριμένα, στα άμεσα σχέδια του είναι η αξιοποίηση του ακινήτου που στέγαζε το γνωστό πολυκατάστημα FOKAS. Το 5ώροφο κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 8.453,08 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και 5 ορόφους με δώμα. Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες που έγιναν για την αξιοποίησή του από ισραηλινούς επενδυτές, το ακίνητο τελικά δεν κατέληξε σε κάποιον ιδιοκτήτη.

Ακόμη, στο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνεται το πενταώροφο ακίνητο 3.854 τ.μ. στη Σταδίου 28. Είναι από τα λίγα αυτοτελή ακίνητα του κέντρου, το οποίο διαθέτει χρήσεις γραφείων, καταστημάτων, αλλά και κινηματογράφου (πρώην «Άστορ»).

Η κυβέρνηση ακόμα θέλει να καταφέρει να αξιοποιήσει και την τεράστια περιουσία που έχει συσσωρεύσει η ΕΤΑΔ, στο τραπέζι λοιπόν έχει πέσει η ανάγκη αξιοποίησης των πρώτων 36.000 ακινήτων για τα οποία ετοιμάζονται διαγωνισμοί μαζί με την ΕΕΣΥΠ. 

Προτεραιότητα αποτελεί η αποτίμηση 6.000 ακινήτων με 1.000 εξ αυτών να μπαίνουν στο άμεσο πλάνο ωρίμανσης και αξιοποίησης. Όπως ανέφεραν μάλιστα πηγές του Υπουργείου θα βγουν διαφορετικά «πακέτα» µε διαφορετικές ενδεχομένως εταιρείες για κάθε ένα από αυτά προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις