Πέμπτη, 21 Νοε.
19oC Αθήνα

Πώς το πρώην εμπορικό κέντρο «Athens Heart» μετατρέπεται σε συγκρότημα «πράσινων» γραφείων

Πώς το πρώην εμπορικό κέντρο «Athens Heart» μετατρέπεται σε συγκρότημα «πράσινων» γραφείων

Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2024 αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στον νέο μισθωτή του το κτίριο «πράσινων» βιοκλιματικών γραφείων επί της Πειραιώς 180 – 186.

Και αν εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα ακόμα έργο υλοποίησης κτηρίων στην Αττική, εντούτοις, η εν λόγω «μεταμόρφωση» γραφείων έχει το ενδιαφέρον της. Γιατί πρόκειται για την ανακατασκευή και αναβάθμιση του πρώην εμπορικού κέντρου «Athens Heart» από την Premia Properties. 

Έτσι, είναι στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου γραφειακού συγκρότημα τος που μάλιστα θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ, περί τους 1.500 εργαζόμενους), έπειτα από συμφωνία που έχει συνάψει με την Premia Properties. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, περί τα τέλη Μαΐου παραδίδεται στην ΑΑΔΕ το ανακατασκευασμένο Athens Heart και τέλος Ιουνίου το νέο κτίριο γραφείων (περίπου 3.000 τ.μ.) που συνδέεται με το πρώην εμπορικό κέντρο με πεζογέφυρα. Το σύνολο της ωφέλιμης εκμισθώσιμης επιφάνειας είναι 26.500 τ.μ. 

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ. Η ανακατασκευή του Athens Heart και κατασκευή του νέου κτιρίου δίπλα είναι συνολικού κόστους 40 εκατ. ευρώ. Περί τα 20 εκατ. ευρώ ήταν το κόστος αγοράς κτιρίου και οικοπέδων.

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτή την επένδυση; Προς τα τέλη του 2022 ανακοινώθηκε ότι το ακίνητο περιήλθε στην κατοχή της Premia Properties, έναντι τιμήματος 15,7 εκατ. ευρώ, σε υλοποίηση της από 31.8.2022 δικαστικής απόφασης με την οποία επικυρώθηκε Συμφωνία Εξυγίανσης της εταιρείας Doreco Α.Ε., ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου Athens Heart.

Υπήρχε χρέος της Doreco προς την Εθνική Τράπεζα ήταν 55 εκατ. ευρώ. Το Athens Heart εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2008, δηλαδή σε μια περίοδο στην οποία η οικονομική κρίση είχε δείξει τα πρώτα της σημάδια, ελάχιστο διάστημα πριν ξεκινήσει και η μεγάλη πτώση των τιμών των ακινήτων με τις μεγαλύτερες απώλειες μάλιστα να σημειώνονται στα επαγγελματικά ακίνητα.

Με αποτέλεσμα, στην συνέχεια, το εμπορικό κέντρο να μην καταφέρει να φθάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο επισκεψιμότητας και εσόδων.

Δημιουργός του εμπορικού κέντρου ήταν η Pasal, συμφερόντων της οικογένειας Σ. Θεοδωρίδη (Pasal, Sato) η οποία αντιμετώπισε πρόβλημα ρευστότητας και οδηγήθηκε σε διαδικασία εξυγίανσης.

Στη συνέχεια η Pasal μετονομάστηκε σε Premia, στην οποία εισήλθαν νέοι μέτοχοι, μεγάλωσαν την εταιρεία και την μετέτρεψαν σε ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία), με χαρτοφυλάκιο ακινήτων άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις