Τετάρτη, 20 Νοε.
20oC Αθήνα

Πράσινες επενδύσεις: Στο επίκεντρο ελληνογερμανικών σχέσεων – Τι προσδοκούν οι κυβερνήσεις των 2 χωρών

Πράσινες επενδύσεις: Στο επίκεντρο ελληνογερμανικών σχέσεων – Τι προσδοκούν οι κυβερνήσεις των 2 χωρών

Την εκτίμηση ότι το 2021 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης κατά πολύ υψηλότερο και των τελευταίων προβλέψεων, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας, χθες, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τίτλο «Το Green Deal στο επίκεντρο των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του καθιερωμένου Πρωτοχρονιάτικου δείπνου του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε ότι «εν μέσω πανδημίας ήταν απολύτως συνεπής στην υλοποίηση του εκλογικού της προγράμματος κυρίως ως προς τη μείωση φόρων και εργοδοτικών εισφορών, κάνοντας την Ελλάδα πιο ελκυστική όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά και βελτιώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζόμενων».

Τη δέσμευση της νέας Γερμανικής κυβέρνησης ότι θα επιμείνει στη στενή σχέση συνεργασίας με την Ελλάδα έκανε και ο Επικεφαλής της Καγκελαρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και Ομοσπονδιακός Υπουργός Ειδικών Καθηκόντων, Wolfgang Schmidt.

Προοπτικές στην ενέργεια

Ο κ. Schmidt αναφερόμενος στην αγορά ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση», τόνισε ότι «το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε μέσα σε λιγότερο από 23 χρόνια, εκείνο στο οποίο βασιζόταν η οικονομία μας για διάστημα πάνω από 250 χρόνια, δηλαδή την καύση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα». Θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας στην προσπάθεια αυτή, ανέφερε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί πράσινο υδρογόνο, υδρογόνο δηλαδή, που θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και «στο πεδίο αυτό η Ελλάδα προσφέρει πολλές δυνατότητες, γι’ αυτό δραστηριοποιούνται και γερμανικές εταιρείες στη χώρα» συμπλήρωσε, για να σημειώσει αμέσως μετά ότι «η Ομοσπονδιακή Γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να κάνει πάρα πολλά, στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής αλλαγής, και προσβλέπω με χαρά σε συνεργασία με πολλές από τις εταιρείες–μέλη του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, όπως και με την Ελληνική Δημοκρατία».

«Πράσινη» Μετάβαση

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επιμένει στο επενδυτικό της πρόγραμμα για την «πράσινη» μετάβαση της οικονομίας τόνισε ότι οι ΑΠΕ θα μειώσουν σημαντικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας ότι «αν σήμερα το ποσοστό των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή ήταν στο 70%, εκεί δηλαδή που θέλουμε να φτάσουμε στο τέλος της δεκαετίας, τότε θα είχαμε πολύ πιο χαμηλές και σταθερές τιμές ενέργειας». Όπως εξήγησε, «το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας που παράγεται από υδρογόνο -που προέρχεται από τον ήλιο- κοστίζει σήμερα 72 ευρώ, ενώ το κόστος μιας θερμικής μεγαβατώρας από φυσικό αέριο είναι στα 74 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πράσινο υδρογόνο θα έρθει στη ζωή μας πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύουμε και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Έχουμε ένα εμβληματικό project, το «Λευκό Δράκο» και μικρότερα πιλοτικά έργα στα διυλιστήρια και την τσιμεντοβιομηχανία» συμπλήρωσε.

Μέτρα στήριξης

Ο Επικεφαλής Εξωτερικού Εμπορίου και Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK), Dr. Volker Treier, ανέφερε, ότι «η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία βρίσκεται δικαίως στο επίκεντρο των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων και της σημερινής εκδήλωσης. Μέσω της ψηφιοποίησης και της δημογραφικής ανάπτυξης, ο οικολογικός μετασχηματισμός της οικονομίας είναι μια κοινή πρόκληση για την Ευρώπη» Όπως είπε «Και οι δύο κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα στήριξης της πράσινης μετάβασης. Τα αναπτυξιακά κονδύλια από το Next Generation EU και η χρηματοδότηση από έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, δίνουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις πρόσθετη ώθηση. Ειδικά στους τομείς της ενέργειας, του υδρογόνου, της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, νέες ευκαιρίες συνεργασίας αναδεικνύονται στις ήδη στενές οικονομικές σχέσεις μεταξύ γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων» τόνισε ο Dr. Volker Treier, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ρόλο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Τελευταίες ειδήσεις