Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την προώθηση μιας μεγάλης ανάπλασης στην Αθηναϊκή Ριβιέρα γίνεται αυτή την περίοδο, καθώς τέθηκε σε διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τις λιμενικές και παράκτιες υποδομές μια σημαντικής επένδυσης.
Ο λόγος για την ανάπτυξη που προωθούν από κοινού οι όμιλοι ΤΕΜΕΣ (Κωνσταντακόπουλος, Hilton – Costa Navarino), Κόκκαλη (Intracom) και Προκοπίου (η γνωστή εφοπλιστική οικογένεια) για την ανάπλαση της Ακτής Β’ Βούλας, μέσω του φορέα Athens Beach Club A.E. (ABC). Τα λιμενικά – παράκτια έργα θα συνδυαστούν με την εκ νέου διαμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων τουριστικών εγκαταστάσεων της Β’ Ακτής Βούλας.
Η Ακτή Β’ Βούλας, όταν ολοκληρωθεί, από το 2025 και μετά, θα περιλαμβάνει υψηλού επιπέδου αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπειρίες ψυχαγωγίας, ευεξίας κι εστίασης, κατασκευή πισίνας για δημοτική χρήση καλύπτοντας ανάγκες τμημάτων κολύμβησης, αλλά και προπονήσεων αθλητικών ομάδων της περιοχής.
Επίσης, αναμένονται και συνέργειες μέσω της επένδυσης που προωθεί ο όμιλος ΤΕΜΕΣ στο πρώην Hilton Athens (Conrad), μέσω της δημιουργίας εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούνται από τους ενοίκους του ξενοδοχείου.
Αρχικά στην βρίσκονταν μόνο η ΤΕΜΕΣ μετά από επικράτηση σε παλιότερο διαγωνισμό (το 2019), ωστόσο, στην πορεία, εισήλθαν νέοι μέτοχοι, όπως οι Intracom και Προκοπίου.
Η Β’ Ακτή Βούλας αποτελεί κολυμβητική ακτή με ονομασία «Απολλώνιες Ακτές Βούλας, Νότια». Η παραλία έχει μήκος 500 μέτρα, μέσο πλάτος 20 μέτρα και νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Απώτερο σκοπό του έργου αποτελεί η ανάπλαση και αναβάθμιση του εν λόγω παράκτιου μετώπου (Β’ Ακτή Βούλας) για την ανάδειξή της σε υπερτοπικής σημασίας προορισμό για την Αθηναϊκή Ριβιέρα», αναφέρεται στην ΜΠΕ.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, η συνολική διάρκεια κατασκευής του έργου από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων αναμένεται να διαρκέσει 12 μήνες.
Η διαμόρφωση της Β’ Ακτής Βούλας ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 με τα κτίσματα της να σχεδιάζονται με κοινή γλώσσα των άλλων διάσημων πλαζ του ΕΟΤ που σχεδιάζονταν υπό την εποπτεία και καθοδήγηση ενός εκ των μεγαλύτερων εκπροσώπων του Ελληνικού Μοντερνισμού, Άρη Κωνσταντινίδη, προϊστάμενου τότε της Υπηρεσίας Μελετών του ΕΟΤ (PILA ATHENS CREATIVE, 2022).
Τα υφιστάμενα κτίρια εντός της έκτασης έχουν μείνει αρκετά χρόνια σε αχρηστία. Ως εκ τούτου, το κτιριακό απόθεμα στην εν λόγω έκταση εμφανίζει αρκετές φθορές και η κατάστασή του μοιάζει επιβαρυμένη με τις πλάκες οροφές να εμφανίζουν άλλοτε σημειακές και άλλοτε καθολικές φθορές και τμήματα τοιχοποιιών πλήρωσης να έχουν σε σημεία καταστραφεί εξολοκλήρου.
Η εκ νέου διαμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταλελειμμένων τουριστικών εγκαταστάσεων της Β’ Ακτής Βούλας βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία πενταετία. Κατ’ αντιστοιχία, οι λιμενικές υποδομές στο παράκτιο μέτωπο της Β’ Ακτής Βούλας εικάζεται πως κατασκευάστηκαν σε παράλληλο χρόνο με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, χωρίς να έχουν εντοπιστεί σχετικές άδειες.
Η υποβρύχια αυτοψία έδειξε εκτεταμένες βλάβες στις υφιστάμενες νησίδες. Ως εκ τούτου, πέραν της ανάγκης περιβαλλοντικής αδειοδότησης των υφιστάμενων έργων, θεωρούνται αναγκαίες και οι σχετικές παρεμβάσεις που προτείνονται στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης.