Site icon NewsIT

Σε 800 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα το α΄ εξάμηνο

30.08.2024 | 12:39
Σε 800 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα το α΄ εξάμηνο

Οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων, παρέμειναν θετικές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, με αυξημένη τη ζήτηση από χρήστες για τους χώρους της κατηγορίας Α (grade A), σε όλα τα είδη των επαγγελματικών ακινήτων. H δραστηριότητα των επενδυτών καταγράφεται αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους κατά περίπου 15%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cushman & Wakefield Proprius, με τις συναλλαγές σε επαγγελματικά ακίνητα την περίοδο αυτή να υπολογίζονται στα 800 εκατ. ευρώ.

Η προσφορά σύγχρονων χώρων, παραμένει χαμηλή, τουλάχιστον σε κτίρια που παραδίδονται έως τους επόμενους 8 μήνες και πάντα χαμηλότερη της ζήτησης.

Οι τομείς των γραφείων και ξενοδοχειακών ακινήτων είναι οι τομείς στους οποίους παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη δραστηριότητα απορροφώντας συνολικά πάνω από το 70% του όγκου συναλλαγών.

Οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 280 εκατ. ευρώ, στα γραφεία στα ίδια περίπου επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και στα 300 εκατ. ευρώ στα ξενοδοχειακά ακίνητα.

Στο χώρο των εμπορικών καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, καταγράφηκαν συναλλαγές αξίας 77 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 23 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου και στην αγορά αποθηκευτικών και βιομηχανικών χώρων, καταγράφηκαν συναλλαγές αξίας 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 130 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου.

Σημαντικές συναλλαγές ολοκληρώθηκαν επίσης σε γη προς εμπορικές ανατήξεις όπως η συμφωνία για την αξιοποίηση του ακινήτου Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας, στον Δήμο Θερμαϊκού τηςΠεριφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 19,5 εκατ. ευρώ και η αξιοποίηση του ακινήτου «Σάνη Κασσάνδρας», με την πλειοδότρια εταιρεία να καταβάλει 8,6 εκατ. ευρώ.

Μία ακόμη συναλλαγή που ολοκληρώθηκε την περίοδο αυτή και αξίζει να αναφερθεί είναι η επένδυση του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, 25 εκατ. ευρώ μέσω της Zepko Enterprises Company Limited στην Lamda Development.

Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο μερών, η οποία φέρεται να περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με Διεθνές Πρόγραμμα Σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ.

Οι πιο ενεργοί επενδυτές της περιόδου με απορρόφηση πάνω από το 50% του συνολικού όγκου, αναδεικνύονται οι εταιρείες ανάπτυξης και οι θεσμικοί επενδυτές που στοχεύουν στην ανακατασκευή παλιότερων ακινήτων και πιθανά αλλαγή χρήσης προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ισχυρή ζήτηση για ποιοτικούς χώρους.

Σε αυτό το εξάμηνο, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα στην αγορά σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την οικονομία ωστόσο η πτωτική τάση του πληθωρισμού φαίνεται να παγιώνεται και αναμένεται βελτίωση του κλίματος από το δεύτερο εξάμηνο.

Η Νίκη Σύμπουρα, Επικεφαλής της Cushman & Wakefield Proprius στην Ελλάδα, δηλώνει: «Η διαφαινόμενη θετική πορεία της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων επιβεβαιώνεται στους όγκους του πρώτου εξαμήνου, με τους επενδυτές που είναι παρόντες στην αγορά τα τελευταία έτη, να συνεχίζουν τη δραστηριότητα, ενώ αυξάνεται ο αριθμός συναλλαγών από εταιρείες με σκοπό την αγορά ακινήτων που θα χρησιμοποιήσουν. Η πρόβλεψη για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παραμένει θετική, με σημαντικές συναλλαγές να αναμένεται να κλείσουν τους επόμενους μήνες».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version