Παρασκευή, 13 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Σε ποιες εμπορικές πιάτσες κάνουν απόβαση τα κορυφαία fashion brands

Σε ποιες εμπορικές πιάτσες κάνουν απόβαση τα κορυφαία fashion brands
Φωτογραφία: Eurokinissi

Πόλος έλξη φαίνεται ότι αποτελούν το τελευταίο διάστημα οι εμπορικές πιάτσες της Αθήνας για τα κορυφαία fashion brands, τα οποία ανοίγουν το ένα μετά το άλλο καταστήματα, συνεχίζοντας ωστόσο να δυσκολεύουν τις μικρομεσαίες εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου που δεν βρίσκουν διαθέσιμα χώρους προς ενοικίαση.

Αυτή η ιδιαίτερη ισχυρή δυναμική μάλιστα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική αγορά λιανικής έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια των καταστημάτων πρώτης προβολής στα ύψη. Με διαφορά ο πιο περιζήτητος δρόμος της Αθήνας για τις πολυτελείς μάρκες είναι η οδός Βουκουρεστίου στην οποία ήδη στεγάζονται μια σειρά από τα γνωστότερα brands όπως Louis Vuitton, Prada, Dior, Rolex, Brunello Cuccineli κ.λπ.

Το προνομιακό τμήμα βρίσκεται μεταξύ Ακαδημίας και Σταδίου και τα καταστήματα βρίσκονται κυρίως στον κεντρικό πεζόδρομο. Η ζήτηση μάλιστα για τη Βουκουρεστίου είναι τόσο μεγάλη που στις αρχές του 2024 υπήρχαν μόλις τρία διαθέσιμα καταστήματα προς μίσθωση. Η έλλειψη μάλιστα διαθέσιμων χώρων αντικατοπτρίζεται και στο γεγονός ότι οι πρόσφατες μισθώσεις που
έγιναν έφτασαν κοντά στα 320 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Η επόμενη επιλογή των διάσημων brands για επένδυση είναι τα Νότια Προάστια και όχι η Ερμού, η οποία ωστόσο έρχεται δεύτερη σε ακρίβεια σε ό,τι αφορά τις μισθώσεις. Συγκεκριμένα, η μέση ζητούμενη τιμή στα ενοίκια διαμορφώνεται στα 290 ευρώ/τ.μ./μήνα και αποτελείται κυρίως από ένα μείγμα καταστημάτων μαζικής λιανικής πώλησης όπως Zara, H&M, Orchestra, Mango, Foot Locker, Pandora.

Οι επενδυτές ωστόσο των πολυτελών αλυσίδων επικεντρώνονται πλέον στην Astir Marina στον Λαιμό της Βουλιαγμένης, η οποία έκανε εγκαίνια φέτος το καλοκαίρι. H Astir Marina έχει συνολική έκταση περίπου 52.000 τετραγωνικών μέτρων και αναβαθμίστηκε ριζικά με την προσθήκη νέων κτιριακών υποδομών με συνολική επιφάνεια 4.800 τετραγωνικών μέτρων.

Εκτός από τον όμιλο Louis Vuitton Moet Hennessy με τις μάρκες Louis Vuitton, Loro Piana και Dior και τον όμιλο Kering που διακινεί τα εμπορικά σήματα Gucci, Bottega Veneta και Yves Saint Laurent και άλλες γνωστές μάρκες παγκοσμίου βεληνεκούς έχουν συμφωνήσει με τη διοίκηση του Αστέρα Βουλιαγμένης για τη δημιουργία εμπορικών καταστημάτων στις εγκαταστάσεις της Μαρίνας.

Περιζήτητη είναι η οδός Άγγελου Μεταξά στη Γλυφάδα, πρόσφατα μάλιστα άνοιξε η ιταλική Weekend Max Mara κάνοντας ντεμπούτο στη χώρα μας. Επί του παρόντος, τα προνομιακά ενοίκια κυμαίνονται στην τάξη των 150 ευρώ/τ.μ./μήνα, με ορισμένες μισθώσεις για μικρότερα καταστήματα να ξεπερνούν αυτό το εύρος τιμών. Η αναμενόμενη ωστόσο ανάπτυξη στο Ελληνικό που θα εισέλθει στην αγορά στις αρχές του 2027, δημιουργώντας έτσι ένα νέο τόπο ενδιαφέροντος για τους καταναλωτές, αναμένεται να επηρεάσει την αγορά της Γλυφάδας, καθώς το Riviera Galleria που ανοίξει θα φιλοξενεί καταστήματα γνωστών οίκων.

Στην συνέχεια περισσότερα διαθέσιμα καταστήματα για ενοικίαση έχει το Κολωνάκι, ένας δρόμος που επί δεκαετίες φιλοξενεί μεγάλα brands με τα ενοίκια να διαμορφώνονται στα 110 ευρώ/τ.μ./μήνα. Σήμερα, ωστόσο εξακολουθεί να έχει υψηλά ποσοστά κενών χώρων σε σύγκριση με τις επιδόσεις της περιοχής πριν από την κρίση. Σταδιακά, βέβαια οι έμποροι λιανικής πώλησης με καταστήματα μπουτίκ που προσφέρουν προϊόντα υψηλής ποιότητας άρχισαν να καταλαμβάνουν και πάλι διαθέσιμα καταστήματα κατά μήκος των προνομιούχων δρόμων όπως η Κανάρη, η Τσακάλωφ και Σκουφά, με την Πατριάρχου Ιωακείμ να βιώνει επίσης έντονη ανάκαμψη με υψηλά επίπεδα ζήτησης και χαμηλά ποσοστά κενών καταστημάτων.

Τέλος, η Κηφισιά συντηρεί ακόμη υψηλά ενοίκια καθώς αυτά φτάνουν στα 150 ευρώ/τ.μ./μήνα αλλά έχει μεγάλο ποσοστό κενών ακινήτων, καθώς τα luxury brands μετακινήθηκαν στο Golden Hall της Lamda Development.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις