Δευτέρα, 1 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες οι Έλληνες

Ακίνητα: Σε ποιες περιοχές αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες οι Έλληνες

Υψηλή φαίνεται να είναι η ζήτηση για τις πολυτελείς κατοικίες της Αθήνας, με το ενδιαφέρον των Ελλήνων κυρίως αγοραστών να στρέφεται στο κέντρο αλλά και στα Βόρεια Προάστια. Την ώρα που στο «στόχαστρό» των ξένων έχουν μπει τα νησιά του Ιονίου και της Κρήτης. Οι νέες αυτές τάσεις έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι κατασκευές premium σπιτιών τόσο μέσα στην Αθήνα όσο και στα εν λόγω νησιά.

Σύμφωνα με έρευνα της Premier Realty, έντονο είναι το ενδιαφέρον των αγοραστών ακόμα και για μικρότερες πολυτελείς κατοικίες ξεκινώντας από τα 60 τ.μ. στις περιοχές του Αμαρουσίου με τιμές να ξεκινούν από 3.000 ευρώ τ.μ. για κατοικίες ενός υπνοδωματίου.

Ειδικότερα στο Μαρούσι η ζήτηση των οικιστικών έχει προέλθει από τα μεγάλα project γραφείων που έχουν αναπτυχθεί στις γύρω περιοχές. Γενικότερα, όπως επισημαίνει η έρευνα, καταγράφεται μια ανοδική τάση της ζήτησης από έλληνες αγοραστές για νεόδμητες κατοικίες στα Βόρεια Προάστια όπως η περιοχή της Εκάλης, Πολιτείας και Κηφισιάς.

Αυτό συμβαίνει καθώς η περιοχή προσφέρει ένα αναβαθμισμένο τρόπο διαβίωσης και εξαιρετικά σχολεία που προσελκύουν πολλούς επενδυτές.

Σύμφωνα με το indomio τα τελευταία 2 χρόνια, η μέση τιμή στον δήμο Κηφισιά έφτασε στο υψηλότερο σημείο τον μήνα Μάιο 2024, με μέση τιμή 3.423 ευρώ ανά τ.μ. H ζητούμενη τιμή ήταν υψηλότερη στην υποπεριοχή Κεφαλάρι, με 4.014 ευρώ ανά τ.μ. Οι κατοικίες με δύο υπνοδωμάτια και άνω ξεκινούν από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω. Στη περιοχή της Εκάλης οι πολυτελείς βίλες ξεκινούν από 8.000 ευρώ τ.μ.

Παράλληλα, ιδιαίτερα έντονη είναι η ζήτηση για premium κατοικίες και στο κέντρο της Αθήνας με τις τιμές επίσης να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα στο Κολωνάκι οι τιμές high end ακινήτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ τ.μ. Πάνω από 20.000 ευρώ το τ.μ. είναι μάλιστα το κόστος πώλησης ορισμένων νεοκλασικών ανακαινισμένων κατοικιών του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που διαθέτει εξαιρετική θέα και βρίσκεται πλησίον του Ιστορικού Βράχου της Ακρόπολης.

 Το κόστος των κατοικιών στο ιστορικό κέντρο σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τους διάσημους νησιωτικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αγοραστών να είναι από το εξωτερικό, ενώ το ενδιαφέρον των Ελλήνων να περιορίζεται σε μονοψήφια ποσοστά.

Παράλληλα, μικρό πλέον είναι το ενδιαφέρον των Ελλήνων και για τις πολυτελείς κατοικίες των Νοτίων Προαστίων. Η έλλειψη μάλιστα βιωσιμότητας ως προς την αγορά παραθαλάσσιων διαμερισμάτων διαφαίνεται από το γεγονός ότι οι τιμές που καταγράφονται δεν είναι χαμηλότερες των 200 – 220 χιλ. ευρώ τιμές που αντιστοιχούν στην αγοραστική δύναμη ξένων επενδυτών.

Χαρακτηριστικό της ζήτησης πολυτελών κατοικιών σύγχρονών προδιαγραφών είναι η έντονη ζήτηση για το project του Ελληνικού και των γύρω περιοχών. Στη Γλυφάδα οι τιμές για βίλες ξεκινούν από 8.000 ευρώ, ενώ στη Βούλα και στη Βουλιαγμένη οι τιμές διαμορφώνονται από 7.000 ευρώ και 9.000 ευρώ αντίστοιχα.

Μεγάλη, ωστόσο, είναι η ζήτηση για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών στα νησιά του Ιονίου, ενώ σε υψηλή ζήτηση εξακολουθούν να βρίσκονται και οι προορισμοί της Κρήτης, καθώς υπάρχει ευνοϊκότερη σχέση μεταξύ τιμής και απόδοσης στα πολυτελή ακίνητα.

Σε αυτές τις περιοχές οι αγοραστές μπορούν να βρουν μονοκατοικίες δύο ή τριών υπνοδωματίων, με πισίνα και ωραία θέα, με κόστος που ξεκινάει από τα 350.000 ευρώ και φθάνει ακόμη και τα 14 εκατ. ευρώ για premium βίλες άνω των 1.000 τ.μ..

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Premier Realty, Κορίνα Σαΐα, «διανύουμε μια περίοδο επιλεκτικών αγοραστών, ωστόσο το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ακίνητα υπάρχει και θα εξακολουθήσει να είναι έντονο. Οι απαιτήσεις των αγοραστών πολυτελών κατοικιών είναι πλέον αναβαθμισμένες. Οι πολυτελείς κατοικίες οι οποίες προσφέρουν ανέσεις και παροχές όπως η βιωσιμότητα, τεχνολογικές αναβαθμίσεις και ξενοδοχειακές ανέσεις ανέρχονται πρώτες στις προτιμήσεις των αγοραστών».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις