Τα κέντρα δεδομένων που στηρίζουν τον ψηφιακό κόσμο και το διαδίκτυο αποτελούν το νέο σημείο ενδιαφέροντος και για τον κλάδο της ενέργειας τελευταία.
Η ανάδειξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλων νέων τάσεων μεταφράζονται σε αυξημένες ανάγκες για πολύ περισσότερη αποθήκευση δεδομένων. Εντούτοις, τα κέντρα αυτά απαιτούν τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργήσουν, άρα δεν είναι εφικτό να κατασκευαστούν οπουδήποτε.
Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) έδειξε ότι αν υλοποιούνταν κέντρα δεδομένων δίχως περιορισμούς, η ζήτηση για ηλεκτρισμό θα μπορούσε να διπλασιαστεί ως το 2026. Πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο, το οποίο όμως μαρτυρά την υψηλή ζήτηση που υπάρχει για τις εν λόγω επενδύσεις.
Προς το παρόν τα data centers ευθύνονται για το 4% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σε τουλάχιστον 6% μέσα σε μια διετία.
Ενδεικτικό είναι ότι η Ιρλανδία, μια χώρα που πρωταγωνίστησε στην προσέλκυση διεθνών ομίλων της πληροφορικής τα προηγούμενα χρόνια, έχει εφαρμόσει μορατόριουμ από το 2022 στην κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων στην περιοχή του Δουβλίνου επειδή το δίκτυο ηλεκτρισμού δεν μπορεί να «σηκώσει» άλλα έργα. Αντίστοιχη τάση παρατηρείται και στη Φρανκφούρτη, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι, σύμφωνα με το Montel.
Ταυτόχρονα, η Google ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για data centers, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του ομίλου αυξήθηκαν κατά 48% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, απειλώντας έτσι τον κλιματικό στόχο που έχει θέσει για το 2030.
Στην Ελλάδα, επικρατεί προς το παρόν ακριβώς αντίστροφη εικόνα σε σχέση με την Ιρλανδία. Οι εγχώριοι παίκτες του ηλεκτρισμού δεν βλέπουν επαρκή ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα ώστε να στηριχθούν νέες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ενέργειας. Ως εκ τούτου, ποντάρουν στα κέντρα δεδομένων για να δημιουργηθεί νέα ζήτηση και μάλιστα, όμιλοι όπως η ΔΕΗ, έχουν ήδη αρχίσει να επενδύουν στα data centers ώστε να αποκτήσουν παρουσία και στις δύο πλευρές του «trade».
Κατ’ επέκταση, υπάρχουν οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να φιλοξενήσει περισσότερα κέντρα δεδομένων στο εξής, εφόσον βέβαια υπάρχουν τα κατάλληλα κίνητρα για τους επενδυτές, αλλά και αρκετή αξία για την εθνική μας οικονομία.