Τετάρτη, 31 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα έργα για να φτάσει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινούν τα έργα για να φτάσει το φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Μετά από καθυστερήσεις λόγω των δύο άγονων διαγωνισμών που προηγήθηκαν, ξεκινούν σύντομα τα έργα που θα φέρουν το φυσικό αέριο στην Ήπειρο μέσω της χρήσης LNG.

Σύμφωνα με έγγραφο της ΕΝΑΟΝ ΕΔΑ που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο τρίτος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε επιτυχώς τον Μάρτιο του 2024 και η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Η αρχή θα γίνει με τα έργα του δικτύου Μέσης Πίεσης που θα συνδέσει την βιομηχανική περιοχή των Ιωαννίνων και την περιοχή Ελεούσα με την πόλη των Ιωαννίνων. Ο στόχος είναι να τροφοδοτηθεί η πόλη των Ιωαννίνων με φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2025, ενώ η βιομηχανική ζώνη θα τροφοδοτηθεί πολύ νωρίτερα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Παράλληλα, ο Διαγωνισμός για τις δύο εγκαταστάσεις LNG, που πρόκειται να κατασκευαστούν εντός της βιομηχανικής ζώνης, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός Ιουλίου 2024.

Η ΕΝΑΟΝ ΕΔΑ προσθέτει ότι προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία ενεργοποίησης του δικτύου διανομής, προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάδειξη Προμηθευτή Φυσικού Αερίου που θα έχει την κυριότητα του φυσικού αερίου από την εγκατάσταση Truck – loading της Ρεβυθούσας έως το Σημείο Εισόδου του Απομακρυσμένου Δικτύου Διανομής, και θα αναδείξει τον Χρήστη ΟΔΥΦΑ τις επόμενες ημέρες, μετά τη δημοσίευση της προαναφερθείσας Απόφασης. Η Enaon EDA έχει, επίσης, ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για τη μεταφορά LNG.

Επιπλέον, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προστίθεται και ένα νέο έργο που αφορά την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου περαιτέρω στη νότια περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων, για τη σύνδεση και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ένας νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί για αυτό το επιπλέον έργο.

Η πορεία εξέλιξης των έργων για τις υπόλοιπες περιοχές της Ηπείρου

Για τις πόλεις της Άρτας και της Πρέβεζας, οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και οι ανάδοχοι έχουν επιλεγεί. Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι συμβάσεις είναι βραχείας διάρκειας (12 μήνες) και η ύπαρξη ΑΠΥΔΕΕ είναι προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών, η έναρξη των αντίστοιχων συμβάσεων κατασκευής θα πραγματοποιηθεί επίσης τον Σεπτέμβριο, ενώ η κινητοποίηση των αναδόχων αναμένεται εντός του 2024.

Για την Ηγουμενίτσα, ο σχετικός πρώτος διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου κατασκευής ήταν ανεπιτυχής (χωρίς υποβολή προσφορών) και θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός (προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους), ταυτόχρονα με τον διαγωνισμό για τις τρεις εγκαταστάσεις LNG στις τρεις πόλεις.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις