Site icon NewsIT

Στον «Ηρακλή ΙΙΙ» δάνεια 3,68 δισ. ευρώ Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας

29.07.2024 | 08:57
Στον «Ηρακλή ΙΙΙ» δάνεια 3,68 δισ. ευρώ Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας

Αίτημα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ένταξη των τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ», υπέβαλαν την Παρασκευή (26.7.2024) Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα. Μετά το βήμα αυτό, δρομολογείται η εξυγίανση των δύο τραπεζών, οι οποίες οδεύουν σε συγχώνευση που θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου και κατόπιν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Συνολικά, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των δύο τραπεζών που θα μεταβιβαστούν στον «Ηρακλή ΙΙΙ» ανέρχονται σε 3,68 δισ. ευρώ. Η Attica Bank θα μεταβιβάσει τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο, συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ. Οι κρατικές εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου ανέρχονται σε 750 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Παγκρήτια Τράπεζα υπέβαλε αίτημα για το χαρτοφυλάκιο «Rhodium», μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα της DBRS που είχε γνωστοποιηθεί παράλληλα με τη συμφωνία μετόχων της Attica Bank στις 18 Ιουλίου, υπολόγιζε το κόστος της εξυγίανσης των δύο τραπεζών με την ένταξη των κόκκινων δανείων τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ» σε περίπου 800 εκατ. ευρώ. Στη βάση του υπολογισμού αυτού, η συμφωνία μετόχων προβλέπει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ενιαίου σχήματος έως τα 735 εκατ. ευρώ.

Πέραν των τιτλοποιήσεων Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας, στον «Ηρακλή ΙΙΙ» έχουν μεταβιβαστεί η τιτλοποίηση Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 1 δισ. ευρώ και η τιτλοποίηση Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 508 εκατ. ευρώ. Σε εκκρεμότητα παραμένει η κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών «Solar», ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Ο «Ηρακλής ΙΙΙ» που έχει διάρκεια ζωής μέχρι τις 31/12/2024,  συνοδεύεται από κρατικές εγγυήσεις ύψους 2 δις. ευρώ. Στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στις 25 Ιουνίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει πως εάν δεν επαρκέσει το ανωτέρω ποσό εγγυήσεων προκειμένου να καλύψει όλες τις τιτλοποιήσεις, μη συστημικών και υπόλοιπα συστημικών τραπεζών, η κυβέρνηση θα υποβάλει πρόσθετο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πάντως, όπως είπε, δεν αναμένεται το σχετικό ποσό να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ «αξίζει τον κόπο προκειμένου να στείλουμε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ένα μήνυμα ακόμα μεγαλύτερης ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος».

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version