Site icon NewsIT

Στροφή στην ανακαίνιση υφιστάμενων ξενοδοχείων – Οι επενδύσεις που ξεχωρίζουν

22.08.2024 | 07:24
Στροφή στην ανακαίνιση υφιστάμενων ξενοδοχείων – Οι επενδύσεις που ξεχωρίζουν

Black travel suitcase in bedroom or hotel room and window curtain background. Relaxing time on holidays, weekend and traveling, business trip concept. Copy space

Τη ριζική ανακαίνιση των υφιστάμενων κτιρίων και την επανατοποθέτησή τους στην αγορά ακινήτων έναντι των νέων κατασκευών φαίνεται ότι προτιμούν σήμερα οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων.

Η τάση αυτή που όλο και επικρατεί στα ξενοδοχειακά ακίνητα οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργασίες μετασκευής αποτελούν μια πιο οικονομική και χρονικά αποδοτική επιλογή, σε σύγκριση με τις νέες κατασκευές.

Τhe Ilisian

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εκτός από τις νέες τουριστικές επενδύσεις εκατομμυρίων, οι οποίες ξεκινούν εκ του μηδενός, υλοποιούνται ριζικές ανακαινίσεις σημαντικών ξενοδοχείων, τα οποία αποκτούν ξανά ζωή, έχοντας πλέον μια νέα ταυτότητα. Μια από τις πιο σημαντικές ανακαινίσεις είναι αυτή του ιστορικού κτιρίου που στέγαζε το Hilton Athens για περισσότερο από μισό αιώνα.

Το «Τhe Ilisian» όπως είναι το νέο όνομά του μετεξελίσσεται σε ένα οικοσύστημα πολλαπλών χρήσεων και εμπειριών όπου θα συνυπάρχουν ένα νέο ξενοδοχείο και κατοικίες των βραβευμένων brands Conrad και Waldorf Astoria της Hilton, χώροι γαστρονομίας, ψυχαγωγίας, ευεξίας, shopping καθώς και μια σύγχρονη λέσχη μελών, συνδέοντας τον κόσμο με τη σύγχρονη Αθήνα.

Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 340 εκατ. ευρώ της ΤΕΜΕΣ θα έχει όφελος για την ελληνική οικονομία 1,25 δισ. ευρώ.

Το ιστορικό ξενοδοχείο πλέον θα περιλαμβάνει 278 δωμάτια και σουίτες, καθώς και μια mega suite 400 τ.μ. Αναπτύσσονται επίσης 18 κατοικίες Conrad Residences, καθώς και 37 κατοικίες Waldorf Astoria Residences, στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου. Σε ό,τι αφορά αυτές τις κατοικίες σημειώνεται πως έχουν όλες ήδη πουληθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες στο κτιριακό συγκρότημα που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο Hilton ξεκίνησαν το 2022, ενώ η έναρξη λειτουργίας του νέου προορισμού προγραμματίζεται για το δ΄ τρίμηνο του 2025.

Πεντέλικον και Mistral

Ο όμιλος Δουζόγλου επίσης δρομολογεί και την αναβίωση του «Πεντελικόν» στην Κηφισιά, και πάλι σε συνεργασία με τη Hilton και το brand Curio Collection. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει από το 2025 και μετά.

Σύντομα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες ανακαίνισης του υφιστάμενου ξενοδοχείου Μistral στο Μικρολίμανο, το οποίο θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει επίσης μέσα από τη συμφωνία του ομίλου Δουζόγλου και της Hilton. Οι εργασίες αφορούν τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής του υφιστάμενου ξενοδοχείου στην οδό Αλ. Παπαναστασίου 105, στο Μικρολίμανο, την αναβάθμισή του από 3 σε 4 αστέρων.

Το ξενοδοχείο της χούντας και η HIG

Σε φάση σχεδιασμού βρίσκεται η επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ για πεντάστερο ξενοδοχείο στην Αγία Μαρίνα. Το συγκρότημα στην περιοχή Αλθέα της Αγίας Μαρίνας τοποθετημένο στο 36ο χλμ. της Λεωφόρου Αθηνών Σουνίου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα πλέον βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο για την πλήρη ανακαίνισή του με στόχο να ξεκινήσει τη λειτουργία του το αργότερο έως τις αρχές του 2028.

Το μέχρι πρότινος επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο συγκρότημα πλέον έχει περάσει στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της HIG και βρίσκεται σε έκταση 65 στρεμμάτων, η οποία διακρίνεται σε τρία τμήματα που περιλαμβάνουν το κεντρικό κτίριο (ξενοδοχείο) και δύο σειρές bungalows.

Η επένδυση της πλήρους ανακαίνισης και λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα λειτουργείται από τη θυγατρική, Ella Resorts, η οποία διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία της HIG στην Ελλάδα.

Το πλάνο της Goldman Sachs

Στη Χαλκιδική τρέχει η επένδυση ύψους 108 εκατ. ευρώ της Goldman Sachs Asset Management. Η Goldman Sachs απέκτησε το 2022 τρία ξενοδοχεία πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Γρηγοριάδη, τα «Athos Palace», «Pallini Beach» και «Theophano Imperial».

Η «Τουριστικά Συγκροτήματα Ελλάδος Α.Ε» είναι ο φορέας υλοποίησης της επένδυσης, που προβλέπει την ανάπτυξη ενός πολυτελούς resort 1.000 κλινών στη θέση των τριών ξενοδοχείων που απέκτησε, έναντι περίπου 70 εκατ. ευρώ. Θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αυτόνομα διαμερίσματα-bungalows και ολοκληρωμένες υπηρεσίες εστίασης, spa και ψυχαγωγίας.

Το πρώην Fenix

Ένα ακόμη ξενοδοχείο το οποίο άφησε επoχή απoτελεί το Fenix στη Γλυφάδα, το οποίο θα επαναλειτουργήσει σύντομα, ως Ace Hotel & Swim Club Athens, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ριζικής ανακαίνισης–ανακατασκευής που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το πρώην Fenix, μετά το ολικό λίφτινγκ θα διαθέτει 120 δωμάτια και σουίτες, δύο πισίνες, δύο εστιατόρια αίθουσες δεξιώσεων και συνεδρίων, γυμναστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι το 4άστερο Fenix που άνοιξε τη δεκαετία του 1970 στη Γλυφάδα έχει αγοραστεί από το 2021 από την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Brook Lane Capital. Την ανακαίνιση του ξενοδοχείου έχει αναλάβει η εταιρεία Redex του ομίλου Κοπελούζου.

H νέα επένδυση της Day Group

Στην ίδια περιοχή τον δρόμο της αξιοποίησης παίρνει το εξαιρετικά προνομιακό, αλλά επί πάνω από μια δεκαετία, ημιτελές και εγκαταλελειμμένο ακίνητο στη συμβολή των οδών Κύπρου 62 και Λαμπράκη 27.

Πρόκειται για την πολυκατοικία, η οποία έχει παραμείνει «στα μπετά», καθώς είχε ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο των κόκκινων ακινήτων που διατηρούσε στην ιδιοκτησία της η Attica Bank και κατά το παρελθόν ανήκε στον επιχειρηματία Γιάννη Καρούζο.

Το ακίνητο συνολικής επιφάνειας 6.000 τ.μ., αγοράστηκε τελικά, μετά από πλειστηριασμό, για 18 εκατ. ευρώ από την ελληνική εταιρία ανάπτυξης και επένδυσης ακινήτων Day Group. Η αξιοποίησή του αφορά στη δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου που θα λειτουργεί επί 12 μήνες, υπό τη διαχείρηση γνωστής, διεθνούς αλυσίδας που δραστηριοποιείται στον χώρο της φιλοξενίας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version