Πέμπτη, 12 Σεπτ.
31oC Αθήνα

Συμφωνία ΔΕΗ Ανανεώσιμες – GE Vernova για αιολικό πάρκο στην Ρουμανία

Συμφωνία ΔΕΗ Ανανεώσιμες – GE Vernova για αιολικό πάρκο στην Ρουμανία

Συμφωνία για προμήθεια και εγκατάσταση 23 ανεμογεννητριών 6,1 MW 158 μέτρων της GE Vernova για αιολικό πάρκο στην επαρχία Βασλούι της Ρουμανίας, υπέγραψαν η GE Vernova με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η συμφωνία, την οποία είχε κλείσει η GE Vernova το δεύτερο τρίμηνο του 2024, επεκτείνει την παρουσία της επιχείρησης Onshore Wind της GE Vernova στη Ρουμανία προσθέτοντας 140 MW στην υπάρχουσα εγκατεστημένη βάση με ανεμογεννήτριες της εταιρείας άνω των 700 MW στη χώρα.

Ο Gilan Sabatier, υπεύθυνος χερσαίων αιολικών της GE Vernova στις διεθνείς αγορές, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επεκτείνουμε περαιτέρω τις δραστηριότητές μας στη Ρουμανία με μια από τις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η τεχνολογία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και αυτή η συμφωνία ενισχύει την άποψή μας ότι οι ανεμογεννήτριές μας και η εις βάθος γνώση μας για το δίκτυο μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη Ρουμανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Οι αρχικές παραδόσεις για το έργο έχουν προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2025 και το έργο αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Η GE Vernova την Τρίτη δήλωσε ότι η συμφωνία «στοχεύει να επιτρέψει στις δύο εταιρείες να υποστηρίξουν τη Ρουμανία στον στόχο της να προσθέσει σημαντικά περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030».

«Μας τιμά που η ΔΕΗ Ανανεώσιμες επέλεξε τις ανεμογεννήτριες GE Vernova για το έργο Vaslui στη Ρουμανία», δήλωσε ο Sabatier. «Το έργο αναμένεται να υποστηρίξει την ενεργειακή στρατηγική της Ρουμανίας και τα σχέδια της χώρας να εγκαταστήσει επιπλέον 5 GW αιολικής ενέργειας έως το 2030, επιτρέποντας παράλληλα στην GE Vernova να επιτύχει την αποστολή της να παρέχει κορυφαία τεχνολογία στον κλάδο για την ηλεκτροδότηση και την απανθρακοποίηση του κόσμου».

Ο Sabatier πρόσθεσε, «Αυτό το έργο ενισχύει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στην ηγεσία της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχουμε μακρά ιστορία, έχουμε εγκαταστήσει χιλιάδες ανεμογεννήτριες και χρησιμοποιούμε την τελευταία μας τεχνολογία σε έργα όπως αυτό».

Ο Κωνσταντίνος Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ Ομίλου ΔΕΗ, δήλωσε: «Είμαστε ευγνώμονες για την υπογραφή νέας συμφωνίας προμήθειας με την GE Vernova, για την υλοποίηση του εμβληματικού μας αιολικού πάρκου στην επαρχία Vaslui [Ρουμανία], το οποίο αποτελείται από 23 ανεμογεννήτριες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 140 MW. Το ενεργειακό μας χαρτοφυλάκιο επεκτείνεται σταδιακά σε νέες χώρες, καθιστώντας τη ΔΕΗ ως τη μεγαλύτερη εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με δυναμικότητα παραγωγής 4,7 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα 2,8 GW υπό κατασκευή ή σε στάδιο έτοιμο προς κατασκευή και χαρτοφυλάκιο 20 GW.»

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις