Δευτέρα, 14 Οκτ.
26oC Αθήνα

Συνεργασία Ομίλου Κοπελούζου με EGAS για μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο

Συνεργασία Ομίλου Κοπελούζου με EGAS για μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο
Φωτογραφία: Eurokinissi

Συμφωνία για τη δημιουργία εταιρείας με έδρα την Αθήνα υπέγραψαν σήμερα (14.10.2024) στο Κάιρο στελέχη του Ομίλου Κοπελούζου και της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Αιγύπτου, Egyptian Natural Gas Holding Company (EGAS), με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου εξάγοντας φυσικό αέριο στην Ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν από την κρατική εταιρεία της Αιγύπτου, αντικείμενο της κοινοπραξίας είναι η εμπορία, η προμήθεια, μεταφορά και επανεριοποίηση αιγυπτιακού φυσικού αερίου και η προώθησή του προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η συμφωνία εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Αιγύπτου για ανάδειξή της σε ενεργειακό κόμβο, ιδιαίτερα στο LNG, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ παράλληλα προωθεί και τη στρατηγική της Ελλάδας (και ευρύτερα της Ευρώπης) για εξεύρεση αξιόπιστων εναλλακτικών προμηθευτών φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της απεξάρτησής της από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον Πρόεδρο της EGAS Yassin Mohamed, και τον Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στον Όμιλο Κοπελούζου Πάνο Μοσχανδρέου, παρουσία του Προέδρου του Ομίλου Δημήτρη Κοπελούζου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Κοπελούζου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας την Αποθήκευση Ενέργειας και τη Διασύνδεση Ιωάννη Καρύδα, και τον Αιγύπτιο υφυπουργό Moataz Atef. Στην τελετή υπογραφής παρέστη και ο ίδιος υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Karim Badawi.

Πρόκειται επίσης για deal που «κουμπώνει» με την επιδίωξη αύξηση της αξιοποίησης υποδομών όπως το FSRU της Αλεξανδρούπολης (στο οποίο ο Όμιλος Κοπελούζου διατηρεί μετοχική συμμετοχή) και τον Τερματικό Σταθμό της Ρεβυθούσας.

 

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις