Παρασκευή, 22 Νοε.
21oC Αθήνα

Τ. Πανούσης (doValue): Άνω των 5 δισ. ευρώ φέτος οι ρυθμίσεις δανείων από τους servicers – Οι οφειλέτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους  

Τ. Πανούσης (doValue): Άνω των 5 δισ. ευρώ φέτος οι ρυθμίσεις δανείων από τους servicers – Οι οφειλέτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους  

Θα ξεπεράσουν τα 5 δις. ευρώ οι ρυθμίσεις δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης. Μέσα στην τελευταία πενταετία, οι εταιρείες διαχείρισης (εισπρακτικές) έχουν ρυθμίσει δάνεια περίπου 40 δις. ευρώ που αντιστοιχούν σε 800 χιλιάδες δανειολήπτες.

Τα παραπάνω δήλωσε χθες o κ. Τάσος Πανούσης, διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece και αντιπρόεδρος της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), μιλώντας στο 5ο συνέδριο NPL Greece της SmithNovak. Ο ίδιος τόνισε ότι οι εταιρείες διαχείρισης (εισπρακτικές) επιδιώκουν να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες ρυθμίσεις, ωστόσο χρειάζεται και η συνεργασία των δανειοληπτών που θα πρέπει να σπεύσουν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στις ψηφιακές πλατφόρμες των εταιρειών διαχείρισης.

«Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι η επικοινωνία με τους δανειολήπτες δυσχεραίνεται εάν σκεφτούμε ότι μόλις το 50% αυτών έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους στη βάση μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να προχωρήσουν ρυθμίσεις στο 50% των δανειοληπτών που εμπεριέχονται στα χαρτοφυλάκιά μας, για τον λόγο ότι λόγω έλλειψης στοιχείων παραμένουν «άγνωστοι». Απαιτείται λοιπόν να κατανοήσουν οι δανειολήπτες τη σημασία επικαιροποίησης των προσωπικών στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί τους», είπε ο κ. Πανούσης.

Οι servicers στην Ελλάδα διαχειρίζονται δάνεια που ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ και τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια οφειλέτες.
Από τις συνολικές ανακτήσεις των εταιρειών διαχείρισης, όπως είπε ο κ. Πανούσης, το 80% προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις και μόνο ένα 20% αφορά ανακτήσεις από πλειστηριασμούς.
«Βασικός στόχος μας είναι και παραμένει να προχωράμε σε βιώσιμες ρυθμίσεις. Μόνο με βιώσιμες λύσεις θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα και για τη χώρα και για την οικονομία και κυρίως για τους δανειολήπτες. Μια ρύθμιση την οποία μπορεί να εξυπηρετεί ο οφειλέτης, αποκαθιστά μια υγιή σχέση και δημιουργεί μια σταθερή ροή εσόδων. Αντίθετα, η αναγκαστική εκτέλεση είναι χρονοβόρα και έχει υψηλά κόστη. Δεν  είναι επωφελής για κανέναν σε σχέση με τη ρύθμιση», είπε ο κ. Πανούσης και πρόσθεσε ότι σε κάθε ένα πλειστηριασμό που διενεργείται, αντιστοιχούν τουλάχιστον είκοσι επιτυχημένες ρυθμίσεις οφειλών. Μάλιστα, το 2023, το 83% των δανείων που ρυθμίσθηκαν περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις