Με την εξαγορά της εταιρείας πληροφορικής Intrasoft από τη δανέζικη Netcompany να συμπληρώνει, φέτος, τρία χρόνια, το μόνο, βέβαιο, είναι ότι οι Δανοί ιδιοκτήτες της δεν έχουν αλλάξει γνώμη για την απόφασή τους.
Να πληρώσουν δηλαδή, 235 εκατ. ευρώ για να αποκτήσουν από την Intracom Holdings το 100% της ελληνικής εταιρείας Πληροφορικής με τη διεθνοποιημένη δραστηριότητα. Η εταιρεία, που έχει περιέλθει στον έλεγχο της Netcompany, «σαρώνει» τα έργα Πληροφορικής για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμφανίζοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Τα μεγέθη
Την μεγέθυνση της εταιρείας φανερώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα εννεαμήνου που δημοσίευσε, πρόσφατα, ο όμιλος Netcompany. Συγκεκριμένα, η Netcompany-Intrasoft το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος, αύξησε τον κύκλο εργασιών κατά 10,3%, σε 225 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού τζίρου του ομίλου. Επίσης, τα λειτουργικά κέρδη (Ebitda) ενισχύθηκαν κατά 16,5%, σε 27 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να διευρύνει και το περιθώριο Ebitda που ανήλθε σε 12,1% από 11,4%. Για το σύνολο του 2024, η Netcompany-Intrasoft εκτιμάται ότι θα εμφανίσει νέο ρεκόρ. Κι αυτό εάν ληφθεί υπόψη ότι ήδη σε επίπεδο εννεαμήνου, τα μεγέθη της πλησιάζουν αυτά του συνόλου της χρήσης του 2023. Πέρυσι, δηλαδή, η εταιρεία είχε εμφανίσει αυξημένο κατά 20,6%, σε 271,6 εκατ. ευρώ, κύκλο εργασιών, έναντι του 2022. Επίσης, τα προσαρμοσμένα Ebitda για το σύνολο του 2023 είχαν διαμορφωθεί σε 30 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Netcompany André Rogaczewski, η ισχυρή άνοδος των μεγεθών του τρίτου τριμήνου αποδίδεται όχι μόνο στην ανάκαμψη της δραστηριότητας στη Δανία, αλλά και στην δυναμική ανάπτυξη της Netcompany-Intrasoft. Ένας ακόμη δείκτης που φανερώνει την ευρωστία της εταιρείας με το ελληνικό DNA, είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας που αυξήθηκε το τρίτο τρίμηνο σε περίπου 2.700 από 2.500. Επίσης, στο εννεάμηνο, οι εργαζόμενοι ενισχύθηκαν σε 2.610 από 2.421 το αντίστοιχο διάστημα του 2023.
Η στρατηγική
Η Netcompany-Intrasoft προσβλέπει στην ισχυροποίηση των συνεργειών στις χώρες όπου δραστηριοποιείται με στόχο και τον περιορισμό του κόστους. Επιδιώκοντας, διαρκώς, να αναλαμβάνει νέα έργα, η εταιρεία διαθέτει ανεκτέλεστο συμβάσεων αξίας 893 εκατ. ευρώ που προέρχεται κυρίως από ευρωπαϊκά projects. Από το ποσό αυτό, συμβάσεις της τάξεως των 64,5 εκατ. ευρώ πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, με το υπόλοιπο ποσό να κατανέμεται από το 2025 έως το 2031. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η εταιρεία καταλαμβάνει την τρίτη θέση, μετά τον ΟΤΕ και τη Unisystems, ως προς την αξία των ψηφιακών έργων που έχει αναλάβει να υλοποιήσει στην Ελλάδα από το 2020 έως σήμερα. Έχει δηλαδή, μειοδοτήσει, είτε αυτόνομα είτε ως μέλος κοινοπραξίας, για έργα αξίας 434 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 10% της συνολικής αξίας των συμβασιοποιημένων projects.
Η εταιρεία, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Αλέξανδρο Μάνο, ανήκει στους leaders στο πεδίο των ψηφιακών έργων για λογαριασμό της Ε.Ε., έχοντας αναλάβει projects για περισσότερους από 700 οργανισμούς σε 70 χώρες.
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιεί αφορά το Ευρωπαϊκό Πορτοφόλι Ψηφιακής Ταυτότητας (EU Digital Identity Wallet) που θα επιτρέψει στους πολίτες να συγκεντρώνουν τα έγγραφα ταυτοποίησης, απλουστεύοντας τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο. Εντός Ελλάδας, στα μεγάλα projects που υλοποιεί ανήκουν ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης του ΤΕΕ μέσω του οποίου θα παρέχεται η απαιτούμενη γεωχωρική πληροφορία στους φορείς που την έχουν ανάγκη. Σε κοινοπραξία με την PwC έχει αναλάβει και το έργο 43,4 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του νέου ολοκληρωμένου Πληροφοριακού συστήματος (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ, όπως και για την αναβάθμιση του συστήματος ψηφιακής απονομής συντάξεων ΑΤΛΑΣ.