Τετάρτη, 17 Ιουλ.
36oC Αθήνα

Τεχνητή νοημοσύνη, οπτικές ίνες και κέντρα δεδομένων στο στόχαστρο της ΔΕΗ

Τεχνητή νοημοσύνη, οπτικές ίνες και κέντρα δεδομένων στο στόχαστρο της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ συνεχίζει την επέκτασή της σε νέους τομείς επιχειρώντας να αξιοποιήσει στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες.

Όπως ανέφερε μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή Redefining Energy ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, το στοίχημα είναι να προχωρήσει ταυτόχρονα η γεωγραφική εξάπλωση με τις νέες τεχνολογίες και αγορές.

Πέρα από τις επενδύσεις που έχει βάλει μπροστά ο όμιλος σε αιολικά και φωτοβολταϊκά στη χώρα μας, υπάρχει ο στόχος για εγκατάσταση 1,5 GW έργων ΑΠΕ στη Ρουμανία συν άλλο 0,5-1 GW σε άλλες αγορές της περιοχής, όπως η Βουλγαρία.

Εντός της Ελλάδας έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση των λιγνιτωρυχείων, αφού προσφέρουν άφθονες εκτάσεις για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, αντλησιοταμιευτικές μονάδες και άλλοι σύγχρονοι σταθμοί.

Γνώμονας στις επιλογές της ΔΕΗ όσον αφορά το εξωτερικό είναι το να υπάρχουν συνέργειες μέσω της αξιοποίησης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Για παράδειγμα, δεν έχει νόημα μια επένδυση σε φωτοβολταϊκό στη Βρετανία, αφού δεν συνδέεται με τη χώρα μας, άρα θα ήταν μονοδιάστατη. Αντιθέτως, η ΔΕΗ επιδιώκει να διαθέτει παρουσία ταυτόχρονα στην παραγωγή, την εμπορία και την προμήθεια της ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές όπου εισέρχεται.

Μια ακόμη πρωτοβουλία που προχωρά η διοίκηση έχει να κάνει με τη ψηφιοποίηση και την επέκταση σε νέες τεχνολογίες που δεν είναι αμιγώς ενεργειακές. Ο κ. Στάσσης εξήγησε ότι η ψηφιοποίηση επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών η ΔΕΗ αναπτύσσει δίκτυο οπτικών ινών για να καλύψει 3,5 εκατ. καταναλωτές της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα προωθεί το καλώδιο East to Med data Corridor που θα ενώσει τη χώρα μας με τη Σαουδική Αραβία.

Το εν λόγω διεθνές έργο έχει αναλάβει η κοινοπραξία EMC Subsea Cable Company, στην οποία η ΔΕΗ συμμετέχει με ποσοστό 25%. Το 72% διαθέτει η Saudi Telecom, ενώ το υπόλοιπο η TTSA CY. Αυτή τη στιγμή γίνονται επαφές με τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση ώστε στη συνέχεια να υλοποιηθεί.

Πέραν των παραπάνω, στην Ελλάδα η ΔΕΗ προχωρά με ένα νέο κέντρο δεδομένων στην Αθήνα και βλέπει σημαντικές ευκαιρίες στις συγκεκριμένες υποδομές, αφού έχουν μεγάλη ζήτηση για ρεύμα.

Τέλος, ο κ. Στάσσης θεωρεί κρίσιμο το ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης στα ενεργειακά, ιδίως όσον αφορά την εμπορία. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΔΕΗ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο νεοφυή αυτόν κλάδο και εξετάζει να ενισχύσει τη δραστηριότητά της στο εξής.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις