Ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης, υπήρξε ένας πολιτικός μηχανικός που τίμησε τις γνώσεις που απέκτησε από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Harvard και το Stanford όπου σπούδασε με το παραπάνω, κοιτώντας μπροστά από την εποχή του.
Ο πολιτικός μηχανικός Θεόδωρος Χαραγκιώνης υπήρξε ένας δεινός developer και τα έργα του αποτελούν αρχιτεκτονικά δείγματα, το καθένα για τους δικούς του λόγους. Το απέδειξε, τολμώντας μεταξύ άλλων, να δημιουργήσει πετυχημένα εμπορικά κέντρα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπως είναι το Athenian Capitol στο Παγκράτι και να εστιάσει σε αναπλάσεις ιστορικών κτιρίων, αφήνοντας το στίγμα του σε κτίρια όπως είναι η εμβληματική στοά Galleria Κοραή και το συγκρότημα Άνεσις, ενώ τόλμησε, να επενδύσει και σε περιοχές που ήταν υποτιμημένες, βλέποντας τη δικαίωση να έρχεται αρκετά χρόνια αργότερα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Άνθρωποι του περιβάλλοντός του τον χαρακτήριζαν ήρεμη δύναμη, αλλά κι έναν επιχειρηματία που λειτουργούσε με το συναίσθημα και σεβασμό προς όλους, βάζοντας ψηλά το κριτήριο της αισθητικής και της λειτουργικότητας.
Θεόδωρος Χαραγκιώνης: Το κτίριο που τον δικαίωσε
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του εμπορικού κέντρου στην Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου, ένα κτίριο, στο οποίο επένδυσε σε μια περίοδο που επικρατούσε κύμα φυγής από τους κατοίκους των Αθηνών προς τα προάστια της Αττικής. Αγαπούσε πολύ το κέντρο της Αθήνας και πίστευε στην αξία του.
«Εάν έχετε ακίνητο στην Αθήνα μην το πουλάτε», έλεγε με σιγουριά σε ανθρώπους του περιβάλλοντός του, τονίζοντας ότι οι εποχές κάνουν κύκλους. Το εν λόγω ακίνητο αποτέλεσε μια μοντέρνα επένδυση, στην οποία προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Τύπου και της κοσμικής Αθήνας να την δουν από κοντά όταν ολοκληρώθηκε και παράλληλα να ξεναγηθούν στο Μουσείο Αυτοκινήτου, μία επίσης καινοτόμα ιδέα, που έλειπε από την Αθήνα και την υλοποίησε για να στεγάσει τα αυτοκίνητα που συνέλλεγε ο ίδιος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παρότι τα επόμενα χρόνια, το κτίριο δεν κατάφερε να δημιουργήσει έναν νέο εμπορικό πόλο στην περιοχή και η διοίκηση Χαραγκιώνη έθεσε ένα νέο σχέδιο, να μετατρέψει το κτίριο σε εκπτωτική γωνιά πόλης, ωστόσο η πρόταση που τελικά υλοποιήθηκε ήταν μια ακόμα πρωτοπόρα ιδέα που δικαίωσε πολλά χρόνια αργότερα τον Θεόδωρο Χαραγκιώνη (άνω φωτογραφία) για την επιλογή του να επενδύσει σε ένα μέρος που η κτηματαγορά είχε αρχίσει να θεωρεί υποτιμημένο.
Σήμερα, το κτίριο που βρίσκεται πλησίον της πλατείας Βικτωρίας λειτουργεί ως MAXhub, αποτελώντας το «στρατηγείο» του πολυεθνικού ομίλου Sitel Group, ο οποίος στη χώρα μας απασχολεί πάνω από 1.000 υπαλλήλους, με προοπτική να φθάσουν τους 1.500, όπως είχε ανακοινώσει σε εκπροσώπους του Τύπου η διοίκηση.
Θεόδωρος Χαραγκιώνης: Τα όνειρα που δεν υλοποιήθηκαν
Όπως κάθε οραματιστής, έτσι και ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης, είχε χαράξει κι άλλα μεγαλόπνοα σχέδια, τα οποία δεν υλοποιήθηκαν. Για κάποια απ’ αυτά πικράθηκε, ωστόσο ως σταθερή προσωπικότητα με πολλαπλές γνώσεις, τις οποίες μεταλαμπάδευε στους γύρω του, πάντα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις ή δικαιολογούσε το γεγονός ότι πολλά από τα σχέδια δεν κατάφεραν να γίνουν πράξη.
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα, στα οποία πίστεψε, αλλά τελικά δεν κατάφερε να τα δει να γίνονται ήταν το ολυμπιακό ακίνητο στο Γαλάτσι, για το οποίο κατάφερε με διαγωνισμό της «Ολυμπιακά Ακίνητα» το 2006 να αποκτήσει με προοπτική να δημιουργηθεί ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο, το Galatsi Olympic Hall.
Το σχέδιο που είχε χαράξει σε κοινοπραξία με την πορτογαλική Sonae σκάλωσε σε γραφειοκρατικά και νομικά προσκόμματα και ουδέποτε ολοκληρώθηκε, ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και με ακίνητο στην περιοχή του Φαλήρου, το οποίο η κοινοπραξία των δύο εταιρειών προόριζε επίσης για εμπορικό κέντρο, με εναλλακτική πρόταση να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο κτίριο γραφείων.
Έμπειρος και με μεγάλη υπομονή, ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης, ήταν πάντα πρόθυμος να μεταφέρει τις γνώσεις του στους συνομιλητές του, είτε σε προσωπικό επίπεδο, είτε μέσα από τις συμμετοχές του σε συνέδρια και ημερίδες. Ο τρόπος που προσέγγιζε τα κτίρια και το περιβάλλον ήταν πάντοτε πρωτοπόρα γι’ αυτό και το έργο του θα αποτελέσει κληρονομιά και θα συνεχίσει να αποτελεί έμπνευση για τους επόμενους.