Τετάρτη, 18 Σεπτ.
22oC Αθήνα

Τι σημαίνει το deal του Προκοπίου με τη Lamda Development

Τι σημαίνει το deal του Προκοπίου με τη Lamda Development
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να φτάσει η επένδυση του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου στο mega project του Ελληνικού, όπως ανακοίνωσε χθες επίσημα η διοίκηση της Lamda Development.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΑΧΙΑ πρόκειται για ένα deal μείζονος σημασίας για την πορεία του έργου, καθώς πρώτον αναδεικνύει την ευελιξία της Lamda να εκτελέσει την επένδυση, είτε με την ανάληψη των έργων από την ίδια, είτε με την πώληση οικοπέδων σε άλλους επενδυτές. Δεύτερον, η συμμετοχή του Γ. Προκοπίου θα βοηθήσει ώστε ολοκληρωθεί γρηγορότερα η ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, τρίτον θα βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητα της εταιρείας, ώστε να μπορεί να συνεχίσει τα έργα που έχει αναλάβει η ίδια. Τέλος, αναδεικνύεται επίσης η ελκυστικότητα του έργου για τους υπόλοιπους επενδυτές που ενδιαφέρονται να εμπλακούν στην επένδυση.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε έκταση η οποία αγοράστηκε από τον εφοπλιστή έναντι 120 εκατ. ευρώ. Τα οικόπεδα βρίσκονται απέναντι από το Γκολφ της Γλυφάδας και η συνολική μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι 85.658 τ.μ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Lamda στα εν λόγω ακίνητα οι επιτρεπόμενες χρήσεις είναι 30.000 τ.μ. οικιστικών αναπτύξεων για τις οποίες το μέσο τίμημα συναλλαγής ανέρχεται περίπου στα €2.100 ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας, 35.658 τ.μ. για αναπτύξεις χώρων γραφείων με μέσο τίμημα συναλλαγής στα €1.150 ανά τ.μ. και 20.000 τ.μ. για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με μέσο τίμημα συναλλαγής στα €850 ανά τ.μ. Ακόμη, η συμφωνία προβλέπει ότι, εκτός από το κόστος υλοποίησης του εκπαιδευτικού ιδρύματος, η αγοράστρια εταιρεία αναλαμβάνει και το κόστος των προβλεπόμενων έργων υποδομών εντός των οικοπέδων, τα οποία εκτιμώνται σε €150 ανά τ.μ.

Συμπεριλαμβανομένων και των 5 οικιστικών οικοπέδων που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, η Lamda έχει πωλήσει 136.658 τ.μ. οικοδομήσιμης έκτασης για 226 εκατ. ευρώ και λογιστικό κέρδος 158 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται, οι αγοραστές, οι οποίοι προέκυψαν έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία, αναλαμβάνουν το κόστος της εκάστοτε ανάπτυξης, καθώς και την υποχρέωση να ολοκληρώσουν τις οικιστικές αναπτύξεις εξ ολοκλήρου. Πρόκειται για διεθνείς ομίλους όπως Brook Lane Capital και η TEN BRINKE και οι ελληνικές εταιρείες όπως Hellenic Ergon και Daedalus Development, που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη αλλά και στην επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης της ανάπλασης του έργου στο Ελληνικό. Η συνολική επένδυση για τις εν λόγω αναπτύξεις εκτιμάται να ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Η εναπομένουσα οικοδομήσιμη έκταση κατοικιών στο Ελληνικό είναι περίπου 1 εκατ. τ.μ. με εκτιμώμενο συνολικό κόστος σε μετρητά για τη συνδυασμένη απόκτηση γης και κόστος ανάπτυξης υποδομών πολύ κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ.Το μπαράζ πωλήσεων οικοπέδων αλλά και οικιστικών ακινήτων που έχει υλοποιήσει η Lamda Development το τελευταίο διάστημα έχει φέρει στα ταμεία της εταιρείας από τις αρχές του χρόνου μέχρι και το τέλος Αυγούστου συνολικά 297 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές εισπράξεις σε διάστημα μόλις 2,5 ετών να φτάνουν τα 776 εκατ. ευρώ. Την ώρα που η εταιρεία έως το τέλος του 2024 υπολογίζει να έχει συνολικές εισπράξεις άνω των 900 εκατ. ευρώ.Στην πρόσφατη ενημέρωση αναλυτών έγινε γνωστό ότι η Lamda προσδοκά συνολικά έσοδα ύψους 1, 6 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις των κατοικιών. Μέχρι στιγμής η εταιρεία έχει εισπράξει από τα ιδιωτικά συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί για τις κατοικίες συνολικά 639 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους μάλιστα πρόκειται να βγουν  στην αγορά ακόμη 450 κατοικίες από το LittleAthens, με σκοπό να αυξηθούν περαιτέρω τα έσοδα της.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις