Κυριακή, 11 Αυγ.
27oC Αθήνα

Τι σημαίνει το νέο deal της Premia Properties με τους Σκανδιναβούς 

Τι σημαίνει το νέο deal της Premia Properties με τους Σκανδιναβούς 

Ως περαιτέρω «σύσφιξη σχέσεων» με απώτερο στόχο το «χτίσιμο» μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα ακινήτων και τουρισμού θεωρείται από την αγορά η συμφωνία που χθες (9.8.2024) ανακοίνωσε η Premia Properties για την είσοδο της σουηδικής εταιρείας «NORDIC LEISURE TRAVEL GROUP HH Greece AB», με τις δύο πλευρές ήδη να έχουν ανοίξει τον δρόμο μέσω της πρόσφατης συνεργασίας τους (ύψους 112,5 εκατ.) στον τουρισμό.

Όπως γνωστοποιήθηκε, η συμφωνία θα γίνει, μελλοντικά, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) από την Premia έως του ποσού των 12.500.000 ευρώ, με τιμή προσφοράς 1,36 ευρώ ανά μετοχή και με την προϋπόθεση παραίτησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της ΑΕΕΑΠ. Δηλαδή, οι βασικοί μέτοχοι της Premia και οι Σουηδοί δεν επέλεξαν τον δρόμο της εισόδου των Σκανδιναβών μέσω π.χ. της εισφοράς ακινήτων, αποκτώντας κάποιο αντίστοιχο μετοχικό μερίδιο, αλλά μέσω μιας ΑΜΚ με την καταβολή μετρητών.

Η κίνηση αυτή θεωρείται, όπως αναφέραμε, ως ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) και τον σουηδικό όμιλο, που φαίνεται να επιλέγει την εισηγμένη ως εταίρο της στον τομέα ακινήτων και τουρισμού. Αυτό, καθώς, υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Premia ανακοίνωνε την είσοδό της στα τουριστικά ακίνητα με την εξαγορά δύο ξενοδοχείων, σε Ρόδο και Κρήτη, έναντι τιμήματος 112,5 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω συναλλαγή (sale and lease back) είχε για την ΑΕΕΑΠ και το χαρακτήρα της στρατηγικής συνεργασίας με τον πωλητή των δύο ξενοδοχείων, την Nordic Leisure Travel Group (NLTG) καθώς η τελευταία θα συνεχίσει να τα λειτουργεί και σε συνεργασία θα επιδιώξουν και άλλες αγορές τουριστικών ακινήτων. Στόχος τους είναι ο μεσαίος ποιοτικός τουρισμός.

Επί της ουσίας, ο σουηδικός όμιλος έλαβε ένα ποσό 112,5 εκατ. ευρώ από την ΑΕΕΑΠ για τη συμφωνία με τα δύο ξενοδοχεία σε Κρήτη και Ρόδο (συνολικά σχεδόν 800 «κλειδιών»), ενώ θα «βάλει» τα 12,5 εκατ. ευρώ σε ΑΜΚ στην Premia, υπό τον όρο της παραίτησης των παλαιών μετόχων της, αποκτώντας ένα μερίδιο σε αυτήν. Να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Premia στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε περίπου 105 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η NLTG είναι θυγατρική της Nordic Leisure Travel Group, ενός ταξιδιωτικού πράκτορα με έδρα την Στοκχόλμη της Σουηδίας, η οποία ανήκει σε μια ομάδα επενδυτών με έδρα την Σκανδιναβία.

Συγκεκριμένα, η Strawberry Group κατέχει το 39,7% του μετοχικού κεφαλαίου, η Altor Funds το 39,7%, η TDR Capital το 19,9% και το επενδυτικό κοινό μαζί με το management της NLTG το 0,7% μέσω της NLTG MIPCo.

Το γεγονός ότι ο βασικός μέτοχος και πρόεδρος της Premia, Ηλίας Γεωργιάδης, είναι ομογενής από τη Σουηδία ενδεχομένως να λειτούργησε ενισχυτικά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Επιχειρήσεις Τελευταίες ειδήσεις