Επιχειρήσεις

Τι σηματοδοτεί η εξαγορά μεριδίου της γερμανικής Commerzbank από την ιταλική Unicredit

Στον τραπεζικό κολοσσό Unicredit (Iταλία) πουλάει η κυβέρνηση της Γερμανίας μερίδιο 4,5% (το οποίο η ίδια κατέχει). H Unicredit, προχωρώντας σε αυτή την κίνηση θα κατέχει το 9% της δεύτερης μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας στη Γερμανία της Commerzbank.

Λίγες ώρες μετά την ανακοινωθείσα παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Manfred Knof, η ιταλική Unicredit απέκτησε μερίδιο στη Commerzbank. Η Unicredit απέκτησε συνολικά το εννέα τοις εκατό των μετοχών και τώρα θέλει να συζητήσει μια πιθανή συγχώνευση με την τράπεζα.

Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι της Commerzbank και το συνδικάτο Verdi αντιτίθενται σε μια τέτοια κίνηση. «Θα πολεμήσουμε μια εξαγορά από την Unicredit με όλα τα μέσα που διαθέτουμε», δήλωσε στη Handelsblatt ο γραμματέας του συνδικάτου Verdi και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Commerzbank Stefan Wittmann. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει τώρα να δείξει σαφές προβάδισμα και να χρησιμοποιήσει το εναπομείναν 12% των μετοχών της για να αποτρέψει μια επιζήμια εξαγορά της Commerzbank».

Η γερμανική κυβέρνηση διέσωσε την τράπεζα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και άρχισε να μειώνει το μερίδιό της με την πώληση ενός πακέτου μετοχών 4,5% χτες (10.9.2024) το βράδυ. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποφασίσει «εν ευθέτω χρόνω» πώς θα προχωρήσει.

Οι μετοχές της Commerzbank σημείωσαν άνοδο άνω του 20% κατά διαστήματα μετά την ιταλική επένδυση. Ο Κλάους Νίντινγκ, αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης για την Προστασία των Αξιών (DSW), θα ήταν υπέρ της εξαγοράς από την Unicredit. «Κατά την άποψή μου, η Commerzbank δεν διαθέτει την απαραίτητη κρίσιμη μάζα για να μπορέσει να κρατηθεί στην αγορά μακροπρόθεσμα», δήλωσε στην Handelsblatt. Για παράδειγμα, δεν διαθέτει έναν αποτελεσματικό οργανισμό επενδυτικής τραπεζικής. Οι μετοχές της Unicredit διαπραγματεύονται ελαφρώς στο κόκκινο.

Όπως πολλοί εμπειρογνώμονες, ο Nieding είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ενοποίηση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τοπίου τα επόμενα χρόνια. «Θα ήταν λογικό για την Commerzbank να είναι πρωτοπόρος και να ενώσει τις δυνάμεις της με την Unicredit σε ένα μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο σε πρώιμο στάδιο», λέει ο αντιπρόεδρος της DSW. Οι τραπεζικές εποπτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι οποίες πρέπει να εγκρίνουν μια τέτοια εξαγορά, τάσσονται εδώ και καιρό υπέρ των διασυνοριακών συγχωνεύσεων.

Ωστόσο, η χρονική στιγμή της εισόδου της Unicredit αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς. Σήμερα, ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ανακοίνωσε αρχικά ότι πούλησε πακέτο μετοχών 4,49% στους Ιταλούς. «Ως αποτέλεσμα της σημαντικής υπερίσχυσης όλων των άλλων προσφορών», ένα πακέτο μετοχών που τέθηκε προς πώληση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση διατέθηκε στην Unicredit. Η τιμή πώλησης των 13,20 ευρώ ανά μετοχή ήταν υψηλότερη από την ημερήσια τιμή κλεισίματος των 12,60 ευρώ ανά μετοχή την Τρίτη. Το κράτος πραγματοποίησε συνολικά έσοδα 702 εκατ. ευρώ από την πώληση.

Επιχειρήσεις
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Επιχειρήσεις: Περισσότερα άρθρα
Sovcomflot: Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ προκαλούν επιπλέον δυσκολίες στη λειτουργία της εταιρείας
Οι κυρώσεις σε βάρος της Sovcomflot δεν οφείλονται σε παραβιάσεις εκ μέρους μας και δεν έχουν νομική βάση, οφείλονται μόνο σε πολιτικά συμφέροντα μεμονωμένων χωρών, αναφέρει η ρωσική ναυτιλιακή
Sovcomflot: Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ  προκαλούν επιπλέον δυσκολίες στη λειτουργία της εταιρείας